Annons

Matpristak är galet, så låt er inte lockas

Vänsterpartiet vill införa ett matpristak. Om staten inte kan förmå kedjorna ”att stoppa prischocken” ska staten ”gå in med lagstiftning för att reglera dagens marknadsmisslyckande”, enligt partiets formuleringar. Socialdemokraterna verkar vara inne på liknande tankegångar att döma av en pressträff på torsdagen.

Nooshi Dadgostar.
Nooshi Dadgostar.Foto:Jonas Ekströmer

I onsdags kväll, i SVT:s Aktuellt, debatterade vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati med nationalekonomen Lars Jonung. Det gick inte så bra för Esbati, som med rätta anklagades för populism.

Men man ska vara vaksam. Vänsterpartiet brukar föra fram sina värstingförslag med stor ihärdighet och viss charm, och på något sätt etsar de sig fast i debatten. Vänsterledaren Nooshi Dadgostars förslag om att klippa elledningarna till kontinenten och införa ”Sverigepriser”, exempelvis. På samma sätt var det med hennes kamp mot marknadshyror sommaren 2021. Borgerliga betraktare var så ivriga att hylla Nooshi Dadgostar för att hon ville fälla regeringen Löfven att de lät bli att kritisera hennes motstånd till marknadshyror som ju var det som utlöste regeringskrisen.

När det gäller matpristak är det uppenbarligen Frankrike som är förebilden. Där har regeringen kommit överens med de stora dagligvarukedjorna om att sänka priserna på ett antal varor som ska förses med ett klistermärke som bevis på att de ingår i ”anti-inflations-kvartalet”. Påhittet har förts fram av finansminister Bruno Le Maire, som ursprungligen kommer från det gaullistiska högerpartiet men som sedan gick över till Macrons mittenparti. 

Han är i Europa känd för att ha drivit på för en separat beskattning av amerikanska techföretag. När det inte gick att göra på EU-nivå införde Frankrike i stället en egen nationell sådan skatt. Skatten har lett till att landet har drivit en juridisk process mot Amazon, vars bidrag till fransk ekonomi var att sänka priserna på en rad varor.

Det är Bruno Le Maire som nu vill reglera priserna i matbutikerna. (Fransk politik är beskaffad på så sätt att man inte behöver vara vänster för att vara socialist.)

Att staten går in och försöker manipulera prismekanismerna är alltid olämpligt. Och det hjälper inte mot inflationen eller den kommande lågkonjunkturen. Men det skapar en illusion av att staten har kontroll. Och det är vad Vänsterpartiet helst eftersträvar – att politiker ska bestämma över alla led i ekonomin.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från XledgerAnnons

Så tacklar han utmaningarna i tuffa rollen: ”Kärnan i beslutsfattandet”

Jonas Alfredson, ekonomichef hos mjukvaruföretaget Lumera.
Jonas Alfredson, ekonomichef hos mjukvaruföretaget Lumera.

Glöm myten om en robot som mekaniskt hamrar ut siffror.

Dagens ekonomichefer styr strategi, analyser – och är kanske den viktigaste rådgivaren till vd.

– Det är mer en strategisk roll för att hjälpa bolaget framåt, att vara ett beslutsstöd till företagets ledning, säger Jonas Alfredson, ekonomichef hos mjukvaruföretaget Lumera.

Samla allt i ett system – så funkar det

Som en brandvarnare. Så beskriver Lumeras business controller Rickard Mauritzon ekonomichefens roll i det moderna bolaget.

– När allt rullar på är ekonomichefen mer i bakgrunden, men om något inte fungerar ska jag kunna föra en dialog på en så pass strategisk nivå så att alla förstår vad som behöver göras. Precis som en brandvarnare kan rädda ditt liv så räddar en bra ekonomichef pengar och jobb, säger han.

Hos Lumera, som utvecklar och driver system inom liv- och pensionsförsäkringar åt flera stora marknadsaktörer, har Jonas Alfredson brandvarnarens roll. Han roas av liknelsen:

– Haha, ja så kanske man kan säga. Vi på ekonomiavdelningen kan lägga grunderna och göra analyserna, sedan ska ju det operativa genomföras. Leverans måste ske på andra delar också, men vi är absolut en stödfunktion.

Alfredson konstaterar samtidigt att arbetsuppgifterna för en ekonomichef förändrats på senare år, något han tror är tätt sammankopplat med teknikutvecklingen hos dagens affärssystem:

– Den största förändringen är automatiseringen, man hanterar mycket färre praktiska frågor. Istället kan vi lägga den tiden på analys. En annan stor förändring är omvärldsanalys, saker förändras snabbt. Det är faktorer vi behöver följa för att kunna planera för olika scenarion.

Till sin hjälp har har Alfredson hjälp av flera programvaror där affärssystemet Xledger, som han beskriver som en mycket viktig pusselbit i verksamheten och en mycket viktig del i beslutsfattandet.

– Det är kärnan i beslutsfattandet. Om jag pratar specifikt om Xledger använder vi i princip alla delar av programmet. Det är en jättefördel att man slipper använda andra system utan kan ha allt från projektredovisning, tidrapportering till fakturahantering på samma ställe, säger han.

Lumeras business controller Rickard Mauritzon.
Lumeras business controller Rickard Mauritzon.

När Lumera bestämde sig för att byta affärssystem tittade man på flera alternativ. Det som slutligen fällde avgörandet var Xledgers molnlösning – där allt som behövs är en internetuppkoppling:

– I stora drag var det cloud-miljön som var avgörande. Vi slipper ha egna intranät och liknande för att hantera alla flöden, utan alla siffror ligger i molnet. I kombination med starka verktyg för att ställa upp scenarion och forecasts ger det oss bättre underlag, säger Mauritizon.

Han menar att det finns goda ekonomiska skäl för företaget att lägga stort fokus på såväl affärssystem som ekonomichefens roll:

– För oss är det en viktig framgångsfaktor att ha ett bra affärssystem som stöd för att kunna leverera enligt våra mål. Det ger oss möjlighet att ha bra kontroll över verksamheten och vara effektiva, idag och i framtiden.

Få insikter om hela din verksamhet – i realtid

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera