Annons

Mästerskap ska äga rum i demokratier

Fotbolls-VM för herrar i Qatar blir förhoppningsvis det sista internationella megamästerskapet som placeras i ett land utan fria val. De senaste decennierna har inneburit två OS i Kina, 2008 och 2022. Vinter-OS i Ryssland 2014, provocerande nära i tid till annekteringen av Krim. Återigen Ryssland 2018, denna gång Fotbolls-VM för herrar.

Foto:Hassan Ammar

Och denna söndag invigs ett mästerskap i en av den arabiska halvöns absoluta monarkier. Ett slags val hölls i oktober i fjol där 30 av 45 parlamentsplatser tillsattes (inga kvinnor valdes). 15 platser tillsätts av emiren i Qatar, som också utser premiärminister och regering. Tusentals migrantarbetare uppges ha omkommit i byggandet av arenorna. Det finns ingen frihet för fackföreningar, inte heller för pressen, homosexualitet är förbjudet, damfotboll existerar knappt.

Osunda penningströmmar i internationella idrottsorganisationer och röstningsprinciper där världsdelar ställs mot varandra, bidrar till att resultatet blir som det blir. Korruptionen i Fifa var monumental, vilket ledde till rättsprocesser för några år sedan.

Men framför allt beror detta på att för få demokratier kandiderar som värdländer för dessa mästerskap. I demokratier måste politiker i förlängningen agera efter folkviljan. Stödet för att arrangera internationella tävlingar finns inte alltid hos väljarna. Det är dyrt och det är inte tydligt hur landet ska kunna räkna hem de investeringar som görs.

De beslut som ledde fram till VM i Qatar skedde i en annan tid. Innan de geopolitiska problemen med Ryssland blev akuta. Medan det fanns ett större hopp om en positiv utveckling i Kina. Innan korruptionen i de mäktiga idrottsorganisationerna hade angripits på något tillräckligt sätt.

De hittills beslutade framtida mästerskapen äger rum i Frankrike, USA, Australien, Italien, Kanada, Mexiko. (Och blickar man bakåt har faktiskt de flesta fotbolls-VM och OS hållits i demokratier.)

Handel befordrar en fredlig utveckling brukar man säga. Det stämmer, och det gäller affärsrelationer som bygger på ömsesidig tillit. Man måste också vara realistisk och identifiera vilka handelsrelationer som teknologiskt sett har blivit så intima att de inte går att bryta över en natt även om man skulle vilja.

Internationella mästerskap är inte kontinuerliga handelsrelationer, utan innebär alltid en legitimering av det system där de äger rum. Därför bör världens demokratier utestänga icke-demokratier från dessa värdskap.

 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera