1515
Annons

Man tror knappt sina ögon – surrealistiskt att skåda LO:s vänstergir

LO har antagit en ny skattepolicy, som presenteras på debattplats i Dagens Nyheter på lördagen. Ny skatt för förmögna, ny fastighetsskatt, bort med rot och rut, bort med jobbskatteavdrag och in med ett avdrag även för den som inte arbetar, höj kapitalskatten så den är högre än den vanliga inkomstskatten.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson.
LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Man tror knappt sina ögon. En organisation som successivt har förlorat medlemmar och på kort tid tappat formell makt flyttar sig nu bort från något som skulle kunna likna en mittfåra i politiken och gör sig irrelevant för stora delar av den arbetande befolkningen. 

Varför skulle exempelvis en industriarbetare tycka att det är en fantastisk idé att villan blir dyrare, att det blir dyrare att anlita en hantverkare, att inkomstskatten höjs, att sparandet i aktier blir betydligt mindre förmånligare och att det återigen ska bli en mardröm att göra bouppteckning när arvsskatten återinförs? Och allt detta på mycket oklara grunder.

LO talar om rättvisa och om en underfinansierad välfärd. Till sin hjälp tar man låtsassiffror som ”350 miljarder kronor i lägre skatteintäkter” sedan 1990. Naturligtvis har inte skatteintäkterna minskat de senaste 30 åren, utan de har ökat kraftigt tack vare en enastående tillväxt i industri- och innovationslandet Sverige. Men LO:s mål i den ekonomiska debatten tycks inte heller vara folkbildning utan fördunkling.

Rot- och rutavdragen ska tas bort, alla kapitalinkomster ska beskattas med 35 procent antingen det är aktiesparande eller villaförsäljning, investeringssparkonton ska bort. 

Fastighetsskatten ska återinföras men kunna begränsas mot övriga inkomster (följd: När man får en löneförhöjning stiger villaskatten). Om man under tre år ger bort mer än 50.000 kronor ska det gåvobeskattas. Var så säkra, LO har inte missat någon skatt.

Vad lever de i för värld? 

LO:s medlemsantal har minskat stadigt de senaste decennierna med undantag av något enstaka år. Till detta ska läggas den djupa sprickan rakt genom LO som blev tydlig i samband med förhandlingarna om arbetsrätten i fjol. LO-facken Kommunal och IF Metall, stora kärnförbund, anslöt sig till tjänstemännen i PTK om ett nytt avtal om anställningsskyddet. Därmed omfattas tre fjärdedelar av Sveriges arbetsliv. Resten av LO stod kvar, utanför.

Organisationen LO, alltså överbyggnaden med borg på Norra Bantorget, är illa ute. LO har tappat sin funktion som förhandlingspart i de stora övergripande frågorna som arbetsrätt. De årliga löneförhandlingarna blev LO och andra centralorganisationer av med för länge sen.

Arbetsrätten har LO alltså inget att säga till om längre, inte om lönerna. Och det i särklass viktigaste lönesamarbetet sedan 25 år är Industriavtalet – där är tre LO-förbund med men inte själva LO. 

För en facklig organisation utan formell makt gäller det att höja rösten. Det är en bra bit kvar till Frankrike, där organisationsgraden är så låg att mer eller mindre militanta strejker är vad som återstår. Men riktningen vänsterut är tydlig för LO.

Vinnarna är de stora fackliga organisationerna som Unionen på tjänstemannasidan, Kommunal och IF Metall, som har förstått vad som behövs för att vara relevant för sina medlemmar.

Så tro inte att det är Sveriges arbetarrörelse som talar när det produceras rapporter i LO-borgen.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

”Digital teknik tar elaffären till en helt ny nivå”

Ingen stor omställning sker friktionsfritt – inte heller energiomställningen. Det märks inte minst under senaste två åren men allt från historiskt låga elpriser till historiskt höga elpriser. När spelplanen görs om ändras förutsättningarna för både elproducenter och elkonsumenter och det är extra viktigt att ha koll på sina elinköp så att pris och leverans stämmer.

– De kommande åren kommer att bli tuffa för de som inte har god styrning, kontroll och uppföljning av elinköpet, säger Magnus Kjellin, vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Ta kontroll över din elaffär

Vi befinner oss i ett paradigmskifte som ställer helt nya krav på såväl konsulter, riskhantering och inköp och där de som är mest noggranna och pålästa kommer att klara sig bäst. Det spår Magnus Kjellin och betonar att produktion och konsumtion kommer att gå i otakt under omställningen beroende på allt från politiska beslut, tillståndsprocesser, tillgång till resurser för projektering och byggande, byggande av ny elintensiv industri, vätgasfabriker och elproduktion i form av vindkraft och solkraft.

– En sådan genomgripande förändring som vi står inför i energisystemet kan sakna motsvarighet, säger han.

Samtidigt är upphandling och avtalsuppföljning av elavtal ofta ett eftersatt område. Det handlar inte om kompetensbrist, för den är hög, utan om bristande system- och processtöd. Bristande transparens och reglering har gjort att elinköparen sitter rejält i baksätet samtidigt som elleverantören har full kontroll och insyn.

– Elmarknaden påminner om situationen på aktie-, valuta- och räntemarknaden för kanske 20-30 år sedan efter avreglering, men före finanskriser och myndigheters skärpta regler och tillsyn, säger Magnus Kjellin.

”Stort behov av ökad tillsyn och reglering”

Som kund ska man själv kunna analysera sin egen data för att fatta rätt beslut, och som man sedan kan följa upp. En annan utmaning är att snabbt kunna möta ett förändrat behov, hantera klimatavtryck och rapporteringskrav samt löpande åtgärda avvikelser kring inköp.

– De flesta stora och professionella elleverantörerna har samma goda förutsättningar att vara en bra leverantör. Det avgörande är hur man som köpare utformar avtalen. Oftast lönar det sig bäst att teckna avtal med flera leverantörer, ungefär som många större företag arbetar med fler än en bank.

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären.

– Mindre andel baskraft, större andel väderberoende kraft samt elproducentmarknadens successiva utveckling av försäljnings- och prissättningsstrategier kommer att innebära en betydligt mer volatil elmarknad.  Det kommer i sin tur göra uppföljning och kontroll av prissättning mer komplext. Det finns ett stort behov av ökad tillsyn och reglering, säger han.

Många saknar processer för systematisk kontroll och uppföljning

De flesta organisationer, både offentliga och privata aktörer har mycket väl utvecklade upphandlingsprocesser. Samtidigt saknar många organisationer processer för systematisk kontroll och uppföljning av sina avtal under själva avtalstiden.

– Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grundbulten för Energy Sourcing Technology. Hos oss finns både erfarenheten och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Resultatet är besparingar för ditt företag, miljön och samhället.

Så även om elmarknaden just nu kan uppfattas som ett skakigt börsrally från 80-talet har digitaliseringen banat väg för verktyg som kan jämna ut skillnaderna.

– Vi vänder oss till alla bolag som vill ha en transparent affär, ordning och reda utan att för den skull göra avkall på professionell riskhantering och flexibla strategiska lösningar, säger Magnus Kjellin.

Strategi, inköp och kontroll – så får ni digitalt stöd i elaffären 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?