Malmö har inte råd med dålig PR

LEDARE. Samtidigt som orosmoln tornat upp sig om en nalkande lågkonjunktur har varnande röster höjts för hur kommunerna kan komma att drabbas av ökade utgifter. Men trots varningsklockor och att många kommuner redan i dag går på knäna, hindrar det inte somliga från att spendera som vore skattepengar en oändlig resurs.

OROSMOLN. Trots ekonomiska orosmoln lägger Malmö stad pengar på att skaffa sig en ”ljudidentitet”.
OROSMOLN. Trots ekonomiska orosmoln lägger Malmö stad pengar på att skaffa sig en ”ljudidentitet”.Foto:Johan Nilsson / TT

Malmö är ett exempel. I Malmös budget saknades det nämligen i höstas 392 miljoner kronor för 2020. Det är en stad vars ekonomi målades upp som problematisk redan 2016 av revisionsbyrån PWC som då rekommenderade effektiviseringar och åtstramningar.

Man kan därför felaktigt missta det för en humorsketch eller konstinstallation när man läser att Malmö stad betalat närmare en halv miljon till en kommunikationsbyrå för att ta fram stadens ”ljudidentitet”. I projektet har tekniker spelat in ljud från olika platser av stadsmiljön, bland annat tystnaden i Malmö stadsbibliotek.

Detta praktexempel på dåligt hushållande med pengar framstår snarare som ett misslyckat led i att skönmåla bilden av Malmö än att ta itu med faktiska problem. Tragikomiskt nog finns det en annan ljudidentitet av Malmö som snarare ligger närmre i tanken än blad som vänds på stadsbiblioteket, ljudet av sirener. Det är en ljudbild som även personer med rötter i Malmö kan dela.

Associationen mellan Malmö och brottslighet kan anses vara orättvis. Antalet skjutningar i staden har minskat de senaste åren och Malmö är långt ifrån ensam om problematiken. En undersökning från polisen visar även att den upplevda otryggheten minskat något bland malmöbor, men att den fortsatt är hög.

Faktum kvarstår att det finns åtgärder som borde vara mer prioriterade att finansiera än sökandet efter en ljudidentitet. Även om utvecklingen i Malmö statistiskt sett går åt rätt håll, är det ett brutalt parallellsamhälle som letat sig in malmöbors vardag. Det är densamma som föranlett operation Rimfrost efter att en pojke skjutits ihjäl vid vattenhålet Möllevångstorget en lördagskväll.

Vikten att hushålla med pengarna blir inte mindre när ekonomin mattas av. Och ordentliga åtgärder mot gängrelaterat våld och kriminalitet är nog mer befogat för Malmö än att vara pionjärer inom dåliga kommunikationsstrategier.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?