Annons

Målet att underminera Sabuni går över gränsen

LEDARE. Dagens Nyheter har sedan i fredags ägnat tre ledarartiklar åt Nyamko Sabuni (8/3, 9/3, 11/3). Det handlar om Svenska Dagbladets artikel om hur det ska ha gått till när Nyamko Sabuni presenterade ett förslag om en elektrifieringskommission. Detta ska från början ha varit en idé från lastbilsföretaget Scania.

MÄRKLIG AGENDA. Dagens Nyheter har skrivit om Nyamko Sabuni och Scania på ledarplats den 8, 9 och 11 maj. Tidningen misstänkliggör näringslivskontakter och framställer det som suspekt att tidigare partitoppar fortfarande har en roll inom ett parti.
MÄRKLIG AGENDA. Dagens Nyheter har skrivit om Nyamko Sabuni och Scania på ledarplats den 8, 9 och 11 maj. Tidningen misstänkliggör näringslivskontakter och framställer det som suspekt att tidigare partitoppar fortfarande har en roll inom ett parti.

Det är en tunn historia, argumentationen är illa underbyggd - och den väcker frågor om vad som är DN:s egentliga ärende.

Den historia som SvD ger är ungefär denna: Scania är kund hos ett pr-bolag och har velat få gehör för frågan om en elektrifierad fordonsflotta. Knuten till detta pr-bolag är en tidigare partisekreterare i Folkpartiet. Sedan föreslog Nyamko Sabuni i sitt tal i Almedalen att en elektrifieringskommission bör inrättas. Och på hösten tillsattes den. Nyamko Sabuni själv tillbakavisar denna version av händelseförloppet i en Di-intervju på måndagen.

Det handlar alltså om att Nyamko Sabuni har tagit upp ett förslag från Sörmlands största privata arbetsgivare, och den fjärde största i landet, om att elektrifierade transporter är en angelägen framtidsfråga. Denna bedömning delar Scania med den största och den näst största privata arbetsgivaren, de båda Volvobolagen. De delar denna prioritering också med de flesta politiska partier.

Därutöver beskrivs hur Nyamko Sabuni har tagit intryck av tre namngivna personer som är knutna till pr-byråer. Det är Lars Leijonborg, Johan Jakobsson och Helena Dyrssen. Gemensamt för dessa är att de har haft topposter i Folkpartiet.

Det som läggs Nyamko Sabuni till last är alltså att hon har tagit upp ett förslag som är en mainstream-hållning i näringsliv och politik samt att hon har tagit hjälp av tidigare folkpartitoppar.

Det är oerhörda anklagelser som DN gör. I fredags skrev tidningen att Johan Jakobssons pr-byrå lyckats ”få Sabuni vald”. Aftonbladets Anders Lindberg tog det vidare i söndagens sändning av Godmorgon Världen och sa att ”man har köpt ett partiledarval” med syftning på pr-byrån. DN:s ledarskribent, som var motdebattör, protesterade inte i sändningen mot denna formulering.

Det är en befängd anklagelse om en nomineringsprocess där 19 av 21 länsförbund, liksom en majoritet i valberedningen, ställde sig bakom Nyamko Sabuni som partiledare.

DN trappar upp anklagelserna i sin tredje text, i måndagens tidning. Där ställs frågan vilka ställningstaganden som ”egentligen (är) till salu”, apropå Scania.

Så hur har Nyamko Sabuni fått ersättning? I pengar? Eller något i utbyte? Vem har betalat vem?

DN kommer med insinuationer utan närmare förklaring. Formuleringarna i texterna gränsar till karaktärsmord.

Liberalerna ligger under riksdagsspärren. Kanske åker de ut i nästa val. Kanske gör det ingenting. Kanske har Nyamko Sabuni stora brister som partiledare. DN har hur som helst det senaste året visat en mycket stor omsorg om detta parti och dess vägval. Tidningen har vid upprepade tillfällen sagt att det är avgörande att partiet håller fast vid januarisamarbetet. Och ibland har man gått in och försökt beskriva Liberalernas speciella funktion i politiken, som exempelvis i en text inför ordförandevalet i fjol somras. Där hyllade man att Liberalerna ”har gjort tjänst som politikens daggmask, bidragit till att hålla demokratins jordmån lucker för mer intressestyrda aktörer”.

Det är svårbegripligt, men ingen kan missta sig på att DN, inte bara av historiska skäl, är engagerad i Liberalernas betydelse i politiken.

Efter de senaste artiklarna måste man dock fundera över vad DN tror sig åstadkomma. Med sådana vänner behöver partiet inga fiender.

Hur ska en företagsledare våga närma sig ett parti för att framföra sina ståndpunkter och prioriteringar? Kan Annie Lööf tala med Maud Olofsson, ordförande för turistindustrins Visita? Eller Stefan Löfven med Göran Persson, ordförande i Swedbank?

Det är en fara med DN:s ledarartiklar. I sin ambition att komma åt Nyamko Sabuni skadar tidningen relationen mellan näringsliv och politik.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från TessinAnnons

Tessin genomför företrädesemission: ”Intresset för fastighetsfinansiering ökar”

Heidi Wik, vd Tessin.
Heidi Wik, vd Tessin.

Sedan starten 2014 har Tessin genomfört över 400 projekt och förmedlat 4,5 miljarder kronor vilket har möjliggjort mer än 8 000 bostäder, fritidsboende och kommersiella fastigheter. Nu genomför de en företrädesemission för att möta marknadens behov.

– Vi ser en fortsatt stor efterfrågan på fastighetsfinansiering, säger Heidi Wik, vd.

Läs mer om Tessins företrädesemission 2022  

Tessin är Nordens ledande digitala investeringsplattform för utlåning av kapital till fastighetsutvecklingsprojekt. De vill göra fastighetsmarknaden tillgänglig för investerare och samtidigt erbjuda fastighetsutvecklare ett komplement till traditionell finansiering. 

– Under det senaste halvåret har vi förmedlat större volymer kapital än någonsin tidigare. Samtidigt ser vi att intresset för fastighetsfinansiering ökar i takt med att bankerna är mer återhållsamma gällande finansiering av byggsektorn, säger Heidi Wik, vd. 

Sedan 2017 har den genomsnittliga avkastningen på säkerställda lån som förmedlats via Tessins plattform legat på mellan nio och tio procent. Parallellt har bolaget breddat sitt investerarnätverk. Idag har de, förutom 60 000 medlemmar, även svenska och internationella investerare. 

– För att öka vår kapacitet ytterligare har vi målmedvetet fokuserat på att komplettera vårt investerarnätverk med institutionella kapitalkällor. I maj skrev vi till exempel avtal med en större brittisk kapitalförvaltare. De ska investera minst en miljard kronor i lån som förmedlas via vår plattform, över en tidsperiod om tolv månader. Det känns otroligt roligt, säger Heidi Wik och berättar att de har levererat en stabil och kontinuerlig tillväxt tack vare deras privata och institutionella investerare i investerarnätverket.

Under hösten beslutade Tessin att genomföra en företrädesemission om 26,3 miljoner kronor för att möjliggöra fortsatt tillväxt, produktutveckling – och investeringar i den operativa verksamheten. 

– Under den senaste tiden har vi bland annat märkt av en ökad efterfrågan av finansiering till kvalitativa projekt. Med kvalitativa projekt menar vi projekt med goda marginaler. Det tredje kvartalet 2022 ingick vi flera avtal till ett värde av cirka 600 miljoner kronor, säger Heidi Wik fortsätter:

– De kommande kvartalen ser också bra ut. Just ni har vi orderböcker på cirka 850 miljoner kronor. Vi ser mycket positivt på framtiden. En del av vår fortsatta plan framåt är att fortsätta att expandera med fler kapitalkällor för att möjliggöra ett bredare lånerbjudande på befintliga – och nya geografiska marknader. 

Läs mer om Tessins företrädesemission 2022 

 

Mer från Tessin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tessin och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera