Annons

Macron vill ut ur skuggan

LEDARE. Frankrikes mest populäre politiker lämnade in sin avskedsansökan och avgick under fredagen. Ryktet gör gällande att premiärminister Édouard Philippe fick sparken av president Emmanuel Macron på grund av att han är mer populär bland folket än sin chef. Macron får runt 40 procent i förtroendemätningarna medan Philippe är stabil över 50 procent.

RAMPLJUS. Macron har allas blickar på sig, precis som han vill ha det.
RAMPLJUS. Macron har allas blickar på sig, precis som han vill ha det.Foto:Christian Hartmann

Den inofficiella linje som sprids från Elyséepalatset i Paris är dock att denna regeringsombildning är en reaktion på söndagens lokalval i Frankrike. Macrons parti La République En Marche, LREM, som tillsammans med sina koalitionspartners innehar en majoritet i det franska parlamentets underhus Nationella församlingen, presterade rent ut sagt uselt. Varken i lokalvalets första valomgång i mars eller i den senarelagda andra valomgången vann det mittenorienterade partiet några av de större städernas borgmästarval. Undantaget för regeringen var att Philippe blev omvald som borgmästare i sin hemstad Le Havre – ett uppdrag han är tjänstledig från sedan 2017 då han blev premiärminister.

Framgångar blev det i stället för vänsteroppositionen. Socialisten Anne Hidalgo blev omvald som borgmästare i Paris, ett ämbete Macron gärna hade snuvat sitt gamla parti på, och över flera stora städer sköljde en grön våg när exempelvis Lyon, Strasbourg och Bordeaux bytte färg. Detta oväntade resultat föranledde flera medier att spekulera i att Macron skulle behöva ta ett omtag kring regeringspolitiken och anamma en mer grön profil. Möjligtvis skulle högerpolitikern Philippe behöva bytas ut mot en premiärminister med grön, vänsterlutning.

Någon timme efter att regeringen hade upplösts kom beskedet och till ny premiärminister nominerades Jean Castex. Ingen agitatorisk vänsterpolitiker, ingen Greta Thunberg i kostym utan en för de breda massorna okänd tjänsteman. Castex är förvisso borgmästare i den lilla staden Prades i södra Frankrike för högerpartiet Les Républicains, men han har huvudsakligen under våren varit regeringens koordinator för att öppna upp landet igen efter coronanedstängningen.

Att Macron valt en byråkrat att leda sin regering avslöjar att presidenten saknar rampljuset och vill placera sig själv i centrum igen.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?