Annons

Macron har oväntat svaga liberala reflexer

Att hävda att ”Europa aldrig har varit i lika stor fara” kan möjligen tillskrivas den franska presidentens relativa ungdom, men tonläget är tidstypiskt för den hysteri som ser ut att prägla valkampanjerna fram till EU-valet i maj.

MAKT. Emmanuel Macron vill öka den europeiska överstatligheten för att minska folks rädsla för europeisk övermakt. Det är helt fel slutsats av brexit.
MAKT. Emmanuel Macron vill öka den europeiska överstatligheten för att minska folks rädsla för europeisk övermakt. Det är helt fel slutsats av brexit.Foto:John Thys

Emmanuel Macron, som på tisdagen publicerade sitt valmanifest i ett trettiotal europeiska tidningar, är en rädd politisk ledare. Han är rädd för sina politiska konkurrenter, han är rädd för ”stormakterna”, för de digitala jättarna, den finansiella kapitalismen, för hat på internet, för ryssarna, för Brexit och för status quo i Europa-samarbetet.

Han anser att han delar dessa rädslor med de europeiska folken och för att minska rädslan föreslår han ett batteri av överstatliga satsningar, europeiska förbud, regleringar och övervakning.

En ny ”europeisk byrå” ska skydda staternas valprocesser mot manipulationer, förbjuda politiska partier att ta emot bidrag från utlandet och förbjuda hat på internet. En ”europeisk asylbyrå” ska utforma en och samma asylpolitik som ska gälla överallt och länder som inte vill ta emot flyktingar ska kastas ut från Schengen. En ”europeisk klimatbank” ska finansiera den ekologiska omställningen. Det europeiska innovationsrådet ska gå i spetsen för ”teknologiska omvälvningar”. Och alltsammans ska beslutas i höst på en ”Konferens för Europa”.

Macron har inte bara problem med sin historiesyn utan också med sina liberala reflexer.

Har den franska presidenten hört talas om USA:s stöd till Frankrike för att hålla ute kommunisterna, till tyska CDU för att konsolidera demokratin i Västtyskland, till italienska Kristdemokrater för att om möjligt göra detsamma i Italien eller till den västeuropeiska studentrörelsen under kalla kriget? Eller de svenska partibidragen till likasinnade partier i andra länder? Eller för den del George Soros viktiga stöd till demokratiska krafter? Ett fritt partiväsende ska självklart kunna ta stöd i ett internationellt samarbete.

Har den franska presidenten förstått innebörden av EU-utvidgningen i början av 2000-talet? Att väva in Centraleuropa i det europeiska samarbetet var det enskilt viktigaste europeiska bidraget till att säkra freden efter det kalla krigets slut. Alternativet till polskt eller ungerskt EU-medlemskap är utvidgat ryskt inflytande. Att vilja kasta ut länder i öst med hänvisning till migrationspolitiken är inte bara demokratiskt tveksamt utan också geopolitisk dårskap. Att en stat vill ha kontroll på vilka som bosätter sig i landet är ganska naturligt och inte ett hot mot den europeiska civilisationen. Att ständigt hota Polen och Ungern med uteslutning är däremot att äventyra Europa.

Har den franska presidenten egentligen lyssnat på vad britterna sa under sin olycksaliga folkomröstning om EU-medlemskapet? Att underkänna ett demokratiskt val och en demokratisk process med att britterna lockades av lögner och utländska påverkanskampanjer är att leva i förnekelse. De viktiga argumenten i folkomröstningen var motstånd mot den historiskt stora invandringen från östländerna (vilket bland andra Frankrike motsatte sig men Storbritannien tillät), dels EU:s strävan efter en ”ständigt fördjupad union”, vilket många ansåg skulle undergräva brittisk demokrati.

Britterna är inte ensamma om dessa stämningar. De är starka i stabila demokratier som Frankrike, i hela Skandinavien och alltmer i Tyskland. Att i ett sådant läge kasta ut länder som inte lyder den ”europeiska asylbyrån” och ropa efter ännu fler tvingande europeiska mekanismer är helt fel slutsats.

Den tidigare tyska utrikesministern Joschka Fischer, som var en sant receptiv europeisk politiker, förstod redan vid millennieskiftet hur vägen fram efter euron såg ut. Han talade om behovet av ”Finalität”, en slutpunkt då grundfundamentet i det europeiska samarbetet blev färdigt och låg fast. I praktiken har vi nått dit. Unionen fungerar med Lissabonfördraget. Status quo är inget hot, tvärtom en garant för att få folk med sig, kanske till och med det brittiska.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?