1515
Annons

Lundins nya strategi är ett gott tecken

Lundin Petroleums nya strategi visar att investerarna till sist börjar ta klimatrisken på allvar. 

Johan Sverdrup, Lundin Petroleums senaste oljefält utanför Norge, öppnades för ett år sedan.
Johan Sverdrup, Lundin Petroleums senaste oljefält utanför Norge, öppnades för ett år sedan.Foto:Carina Johansen

En och annan log säkert misstroget när Lundin Petroleum på måndagsmorgonen meddelade att man byter namn till Lundin Energy och tänker bli klimatneutralt inom tio år. Publikfrieri, kan det tyckas. Lundin Petroleum öppnade så sent som i fjol ett av Norges största fält, Johan Sverdrup. Men bolagets nya strategi är inget dåligt skämt utan ett tecken på att världens placerare börjar ta klimatrisken på riktigt allvar.

Det har länge stått klart att oljebolagen borde ta ansvar. Fossila bränslen står för 70 procent av människans utsläpp av koldioxid. 

Oljebolagen har både pengar, kunnande om klimateffekter och om hur man driver stora projekt, som vindkraftsparker. Men eftersom kostnaden för att utvinna mer olja är låg och priset sätts globalt är deras kortsiktiga incitament att engagera sig inte så stora. Säljer de mindre, fyller någon annan på. Investerar de i ny teknik är det svårt att få mer betalt. 

Lundin Petroleums nya strategi visar att detta håller på att ändra sig. Orsaken är att världens placerare har börjat räkna med ökade kostnader för oljeproduktion, det vill säga nya koldioxidskatter eller liknande. Eller att de känner olust för det fossila bränslen ställer till med, ungefär som med vapen eller tobak. 

Antalet fossilfria fonder ökar snabbt. Lundin är inte ensamt om att sätta nya mål. Före jul meddelade spanska Repsol att bolaget ska bli klimatneutralt om 30 år.

Det är utmärkt. Hellre renare olja än smutsig. Och hellre olja än kol, eftersom kolproduktionen är lättare att få stopp på. Det kostar att öppna nya gruvor, och det är dyrt att transportera kol. Kolpriset sätts lokalt.

På sikt lär efterfrågan på olja till sist börja minska, om 10-15 år trodde Lukas Lundin i en intervju i Di i mellandagarna (27/12). Förbränningsmotorn, till exempel, är död i framtiden, konstaterade han. Familjen har börjat investera i kommersiella fastigheter i Schweiz och tech-bolag.

Bland Lundin Petroleums åtgärder för att minska utsläppen märks elektrifiering av oljefält, investeringar i förnybar energi för att ersätta el från fastlandet och retroaktiv klimatkompensation för alla flygresor sedan 2018 samt forskning.

Varje lång vandring börjar med några korta steg.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?