1515

Lundberg behöver en kungamakare

LEDARE. Handelsbankens ordförande Pär Boman har bränt två vd:ar sedan han tillträdde 2015. Därmed har han misslyckats med sitt viktigaste jobb. Men det övergripande ansvaret vilar tungt och obevekligt på Fredrik Lundberg. 

Foto:Jesper Frisk

Han har valt Pär Boman som sin vapendragare och litat på hans omdöme. Lundberg sitter på 23,7 procent av rösterna i Industrivärden, som tillsammans med hans Lundbergföretagen är ohotade största ägare i banken med 13,8 procent. Han är ordförande i Industrivärden och vice ordförande i Handelsbanken och har även full kontroll över nomineringskommittéerna i de båda bolagen.

Fredrik Lundbergs kärnverksamheter har varit skog, bygg- och fastighetsbolag och viss industri. Han var också storägare i Östgötabanken, men det är drygt 20 år sedan. Dagens Handelsbanken är en helt annan utmaning.

Komplexiteten är hög, kraven och kostnaderna ökar, samtidigt som storbankerna tappar marknadsandelar till digitala utmanare. Dessutom är stora delar av bankverksamheten en konsumentaffär, vilket är en annan värld än business-to-business som Lundberg är van vid. Det gör också bankerna till mer av en offentlig angelägenhet.

Den bank som 2015 såg ut som en trygg hamn har visat sig rymma strider som ännu inte fått någon slutgiltig lösning, trots att två vd:ar har offrats. 

Frank Vang-Jensen, den danska långvägare som matchades fram och tog över som vd efter Pär Boman 2015, hade en strategi för framtiden. Men han fick sparken efter bara 1,5 år därför att han ville stänga kontor för att kapa kostnader. 

Konflikten mellan Vang-Jensen och Pär Boman blir tydlig om man lyssnar på Boman vid bokslutet 2014, ett drygt år innan han utsåg sin efterträdare. Då sa Boman följande enligt nyhetsbyrån Direkt: "Handelsbanken bygger fortsatt ut kontorsnätet i sina sex hemmamarknader, även i Sverige/.../Vi kommer inte att lägga ned några bankkontor i Sverige. Vi kombinerar digitala plattformar med lokal närvaro". Han sa vidare att de mindre skärmar kunderna använder digitalt ökar behovet av kontakt med banken. 

Det är svårt att överge en vinnande strategi. Men det mesta tyder på att Boman tar kontorskonceptet för långt och missbedömer kraften i den digitala utvecklingen. 

Under Vang-Jensens efterträdare, den nu avgående vd:n Anders Bouvin, fortsatte kostnaderna att stiga. Nu ska personalstyrkan minska med 1600 personer (av 11 800). Det kommer dock inte räcka. Sedan 2015 har Handelsbanken tappat sin ställning som banken med lägst kostnader.

Det gamla tjänstemannastyret i Industrivärdensfären hade sannolikt inte lyckats bättre än Fredrik Lundberg, Pär Boman var ju deras rekrytering. Men de hade en talangpool, de förberedde alla vd-skiften och styrelser åratal i förväg. Deras misstag var att lojaliteten dem emellan blev starkare än den med övriga aktieägare.

Lundberg måste ersätta den modell för intern rekrytering och jakt på stjärnor som Sverker Martin-Löf och de andra i den tidigare inre kretsen byggde under decennier. Han behöver skaffa sig en kungamakare. 

Det är bra att Fredrik Lundberg har ett starkt eget ekonomiskt intresse i Industrivärden. Tillsammans med Lundbergföretagens stora verksamhet samt eget ägande i sfärbolagen Handelsbanken, Skanska och Sandvik ger det honom en unik position i svenskt näringsliv. Det innebär ett stort ansvar, som kräver en ny strategi för att hitta talanger till bolagen och en öppenhet för nya områden.

Vågar Industrivärdens vd Helena Stjernholm stå emot Fredrik Lundberg och tala om när han har fel? Vem uppdaterar honom om den digitala utveckling som i ökad utsträckning präglar all verksamhet, från bank till fastighet och industri, framöver? Hur ser hans nätverk bland personer under 60 år ut?

Med Pär Bomans hjälp tog Lundberg 2015 över makten från tjänstemännen i Industrivärden. Men vilka andra än Boman i bankvärlden tar han råd av? Innan nästa vd rekryteras till Handelsbanken måste styrelsen skaffa en hållbar strategi. Annars går det åt pipan igen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?