Annons

Lövins avgång löser inte MP:s problem

LEDARE. Många hade stora förhoppningar på ett lyft när Isabella Lövin tillträdde, men de har successivt grusats.

Foto:Jack Mikrut

Efter fyra år som Miljöpartiets språkrör lämnar Isabella Lövin nu politiken bakom sig. Detta meddelar hon i Dagens Nyheter på ett sätt som känns brådstörtat. Till dem säger hon att ”jag ser att det är det bästa för mig och det bästa för partiet”. I samband med att ett nytt språkrör utses lämnar Lövin också regeringen, efter sex år och tre olika ministerposter.

Många hade stora förhoppningar när Lövin tillträdde, förhoppningar som sedan successivt grusats. I EU-parlamentet var hon med och drev framgångsrikt frågan om ett mer uthålligt fiske. Klimatet har fått mer pengar under hennes tid i regeringen, men ändå har partiets opinionsstöd inte lyft.

Strax innan Miljöpartiet tog plats i regeringen 2014 var det 62 procent av väljarna som ansåg att partiet hade den bästa miljö- och klimatpolitiken. I dag har de tappat två tredjedelar av det stödet, siffran är nere på 20 procent.

I mätning efter mätning hänger partiet på gärdsgården för att komma in i riksdagen. Enligt de senaste DN/Ipsos siffrorna är partiets väljarstöd 4 procent, en klen uppgång från junimätningens 3 procent. Förtroendet för partiets språkrör är en katastrof. Såväl Isabella Lövin som Per Bolund återfinns i botten, enligt Sifos augustimätning låg deras förtroende på 9 respektive 8 procent.

Men MP:s problem är inte i första hand en personfråga, de är större än så. Oavsett om interna strider skulle ligga bakom avhoppet måste slutsatsen vara att miljöpartiets problem inte upphör för att hon lämnar sin post.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?