Annons

Lotta Engzell-Larsson: Världen blir bättre om man bäddar sängen

LEDARE. Det pågående internationella toppmötet World Economic Forum i Davos är en studie i till intet förpliktigande abstraktioner. Det illustreras bäst av årets tema "Skapa en delad framtid i en splittrad värld". 

Amiral William H McRaven, som lägger stor vikt vid att bädda sin säng, talar med Barack Obama 2011. McRaven ledde uppdraget att fånga Usama BinLaden.
Amiral William H McRaven, som lägger stor vikt vid att bädda sin säng, talar med Barack Obama 2011. McRaven ledde uppdraget att fånga Usama BinLaden.Bild:Charles Dharapak

Huvudfrågorna är miljö, cybersäkerhet och geopolitik, och deras vidd kan lätt skapa en förlamande känsla av maktlöshet hos både åskådarna och debattörerna. Det är en dålig utgångspunkt för att lösa problem.

Då kan det vara bra att backa ned och lyssna på Amiral McRaven, vars tal om tio lärdomar han dragit som "nayy seal" i ett amerikanskt elitförband blivit viralt på Youtube. Det handlar om vikten av att bädda sin säng.

Marinen kräver att man bäddar sin säng perfekt. McRaven tillstår att det initialt verkade löjligt att lägga så stor vikt vid att bädda, de skulle ju bli krigare. Så småningom insåg han dock det geniala i att tvinga nya rekryter att fokusera på detta. Skälet är att om man bäddar sin säng väl, har man tidigt på dagen åstadkommit något man kan vara nöjd med. Man har klarat en uppgift. Därmed har man banat väg för att klara fler, och i slutet av dagen har man klarat många och svårare utmaningar. 

Om man inte klarar att utföra små, begränsade uppgifter korrekt klarar man inte heller att ta sig an stora komplexa saker. Amiralen framhåller att om man har haft en usel dag, så ger det ändå en viss tillfredsställelse att komma hem till en bäddad säng på kvällen. En säng man själv bäddat, och när man lagt sig i den kan ett hopp om att morgondagen blir bättre infinna sig.

Amiralen går så långt att han säger att om du vill göra världen till en bättre plats, ska du börja med att bädda din säng. Det kan vara frestande att avfärda detta, men då ska man tänka en gång till. 

Målet är tydligt och avgränsat. Det kräver tålamod och disciplin, men till slut har man tillgodogjort sig tekniken, och använder den. Det skapar självförtroende att lyckas, vilket är grunden för att ta nästa steg, oavsett vart man är på väg.

Mötena i Davos har alltid handlat om att inflytelserika, ibland mäktiga, ibland även innovativa, människor har mötts. Kontakter har skapats. Resultat har inte varit ett mål. Men nästan alla frågor kan konkretiseras och bearbetas på individuell, organisations- och lokal nivå. Om deltagarna löser bara ett problem relaterat till de stora frågorna när de kommer hem har de, så att säga, bäddat sin säng.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera