Annons

Lotta Engzell-Larsson: Vården kan rädda kvar KD i riksdagen

LEDARE. KD:s valresultat 2014, 4,57 procent, var ett stort nederlag. Ändå har partiet inte varit i närheten av den nivån sedan dess.

Opinionsstödet ligger och pendlar mellan 2,6 och strax under riksdagens fyraprocentsspärr.

Det är förklaringen till att partiledaren Ebba Busch Thor gör en del utspel som saknar förankring och tar allianskollegerna på sängen. Synen är att partiet har lite att förlora och allt att vinna på att sticka ut.

Den sortens utspel bygger dock ingen stark plattform för valet. Det kan däremot en trovärdig sjukvårdspolitik göra. Vård och omsorg har alltid varit en del av KD:s DNA, tillsammans med familjefrågor.

Men det är en trång sektor, eftersom det är en klassisk valfråga, vänster-, och numera även SD-fråga, som angår hela befolkningen. Ändå kan KD:s skuggbudget under rubriken "Välfärdslöftet" bli en valvinnare, om de går på djupet i frågorna. För det saknas politiska svar på hur vården ska organiseras i framtiden.

En del av KD-förslagen gäller hur vårdgarantin ska uppfyllas, specialistvården förbättras och göras likvärdig i hela landet, primärvården förstärkas för att underlätta för akutsjukhusen, och fler vårdplatser inrättas. Några konkreta bra tankar är att hålla vårdcentraler öppna kvällar och helger, samt skapa incitament för sjukhusen att undvika överbeläggning.

Krav på ökad tillgänglighet på vårdcentraler är inget nytt, men staten saknar makt att tvinga fram det. Inte heller har staten några bra verktyg att öka likvärdigheten i tillgång till vård. För att komma till rätta med det föreslår KD att staten får ökat ansvar för vården, och vill tillsätta en parlamentarisk utredning om hur det ska gå till. Någon måste administrera verksamheten, det går inte att bara lägga ned landstingen. Däremot bör de bantas, omorganiseras och få ett nytt uppdrag.

Primärvård, där geografisk närhet och kännedom om patienterna är viktigt för framgång, kan bedrivas som lokal verksamhet. Högspecialiserade och planerade ingrepp bör koncentreras om alla ska få tillgång till bästa möjliga vård. Det åstadkommer man inte med nuvarande system där ansvaret delas mellan 20 olika landsting.

Många partier skvätter miljarder på vården, men ingen har någon strukturell lösning på de notoriska underskotten och den bristande tillgängligheten. Om KD hittar koden för hur vården bäst organiseras har de chansen att hålla sig kvar i riksdagen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera