Annons

Lotta Engzell-Larsson: Sverige bör vårda bolag som Spotify

LEDARE. Spotify växer kraftigt och är på väg att börsnoteras i New York.

Daniel Ek.
Daniel Ek.Bild:Janerik Henriksson

Så, för ett år sedan kom beslutet att expandera i New York, där minst 1.000 nya jobb planerades. Det innebar en fördubbling av styrkan i USA. Även finanschefen sitter där, trots att huvudkontoret fortfarande formellt ligger i Stockholm. Förra året öppnade också ett nytt stort utvecklingscenter i London.

Ett globalt bolag som Spotify måste bygga verksamhet på sina största marknader. Men ett utvecklingscentrum i Stockholm eller Göteborg skulle, med rätt förutsättningar, mycket väl kunna fortsätta växa, vilket ledningen påpekar i sitt brev.

Den S-ledda regeringen vill dock inte släppa till när det gäller nyckelfrågor som att öppna hyresmarknaden, och skapa en mer konkurrenskraftig beskattning av personaloptioner. Den lilla lättnad i optionsbeskattningen som trätt i kraft nu vid årsskiftet är helt verklighetsfrämmande, eftersom taket ligger så lågt. Den gäller endast företag som har max 50 anställda och inte omsätter mer än 80 miljoner kronor. Den gränsen passerade Spotify 2009, ett år efter lanseringen, då bolaget omsatte 90 miljoner.

För knappt två år sedan skrev bolagets grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon ett öppet brev till svenska politiker där de efterlyste bättre villkor på ett antal punkter för att kunna växa här. En var bostadsmarknaden, Spotify hade svårt att rekrytera anställda till Stockholm för här finns inga bostäder att hyra. En annan punkt var beskattningen, framför allt av personaloptioner.

Spotify må vara på väg att noteras med ett uppskattat marknadsvärde på runt 160 miljarder kronor, och ha en omsättning på 29 miljarder 2016. Men bolaget går med förlust, och är, tio år efter lanseringen, att betrakta som en tonåring. Affärsmodellen utmanas fortfarande av skivbolag som stämmer bolaget, och verksamheten befinner sig bara i början av sin utveckling. Apple nafsar dem i hasorna.

Samtliga amerikanska plattformsbolag, som Amazon och Google, som nu betraktas som oövervinnliga, tog tid på sig, ofta minst tio år, att göra vinst. Det fanns en enorm långsiktighet hos grundarna, och den gav utdelning. Även Spotifys grundare ger intryck av att vara uthålliga och vilja behålla kontrollen över bolaget.

Det är naturligt att goda idéer sugs upp av internationella bolag och investerare i en tid där det finns gott om kapital. Just därför kräver situationen att Sverige, vars storlek är en nackdel, gör det extra lockande att äga och driva företag här.

Skatten på kapital, personaloptioner och marginalskatten måste sänkas. Regeringen bör även slänga planerna på en ny skatt på utflyttare (exitskatten) i papperskorgen. S-regeringar har tidigare tvingats retirera när de straffbeskattat kapitalet, det kommer de få göra igen om de inte tänker sig för.

Sverige har på många sätt ett gynnsamt företagsklimat. Bolagsskatten är konkurrenskraftig, infrastrukturen god, andelen högutbildade relativt bra, och vi har en väl fungerande kapitalmarknad.

Men Global Economic Forums "Global Competitiveness Report 2017-2018" visar att vi ligger långt ned på listan över 137 länder när det gäller skatt (66) och incitament att investera och arbeta (103). Samtidigt visar "Global Entrepreneurship Monitor" att benägenheten bland entreprenörer att anställa 20 personer eller mer de närmaste fem åren är låg i Sverige, andelen ligger på runt 7 procent. I EU-länderna är den 8-9 procent, medan Norge sticker ut på 10, Irland 15 och toppländerna USA och Taiwan 20 procent. Det är tal som regeringen bör studera närmare.

Sveriges problem är inte brist på unga it-bolag, utan att de säljs utomlands innan de nått sin fulla potential. När Spotify noteras kommer troligen de svenska riskkapitalbolagen Creandum och Northzone att sälja ganska snart. De har gjort sitt jobb. Frågan är vilka som då köper och hur det påverkar framtida investeringar i utveckling.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?