ANNONS:
Till Di.se
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
ANNONS

Lotta Engzell-Larsson: Sextrakasserier är ett arbetsgivaransvar

LEDARE. Den 5 oktober skrev New York Times en artikel om något som alla i filmbranschen kände till. Ändå slog den ned som en bomb. 

Artikeln var en kartläggning av anklagelser mot Hollywoodproducenten Harvey Weinstein (med filmer som Pulp Fiction i bagaget) om sexuella trakasserier. Trakasserierna ska ha pågått i 30 år och Weinstein har under den tiden ingått minst åtta förlikningar med olika kvinnor.

Skådespelerskan Alyssa Milano skapade då hashtagen #metoo, som uppmuntrar alla kvinnor som någon gång utsatts för sexuella trakasserier att ge sig till känna för att visa solidaritet, och hur utbrett fenomenet är. Gensvaret blev omedelbart, bara under det första dygnet skickades halv miljon tweets och det gjordes tolv miljoner inlägg på Facebook.

Rörelsen nådde Sverige med full kraft. En rad kvinnor gick i förra veckan ut och anklagade ett par kända, populära personer i mediebranschen, bland annat på TV4, för trakasserier. Kulturpersoner och profiler som utrikesminister Margot Wallström har vittnat om liknande erfarenheter i sin arbetsmiljö. Tekniksajten Breakit har publicerat vittnesmål från 22 kvinnor i it-branschen.

Vanligast är att sexuella trakasserier sker på krogen, av okända män. Men 1/3 av övergreppen är jobbrelaterade, och i hälften av dessa fall, det vill säga totalt 16 procent av alla drabbade kvinnor, är det chefer som står för dem.

Det som gör arbetsplatsen till en potent brottsplats är dels att den är, eller uppfattas som, skild från den privata sfären, dels att maktbalansen är ojämn. Som chef har man ett ointagligt överläge gentemot underordnade. Även när det gäller kolleger finns ofta ett beroende eller en lojalitetssituation.

Det är svårt att anmäla, och den som gör det måste hanteras korrekt, som vilken visselblåsare som helst. När det gäller övergrepp som sker på arbetsplatsen är arbetsgivaren enligt diskrimineringslagen från 2008 (kapitel 2) skyldig att utreda omständigheterna. Skyldigheten gäller också i förhållande till den som gör praktik eller är inhyrd eller inlånad arbetskraft.

Anklagelserna mot TV4-profilen har fått stor plats i offentligheten de senaste dagarna eftersom det är ett väldigt publikt bolag som allmänheten har en stark relation till.

Vittnesmål tyder på att flera personer inom TV4 kände till de övergrepp som en av deras programledare anklagats för genom åren. Ändå hände ingenting, förrän nu.

I ett mejl till de anställda skrev TV4:s vd Casten Almqvist häromdagen följande: ”… vi kan redan nu konstatera att vi som beställare inte varit tillräckligt närvarande och till och med blundat för problem vi borde agerat på långt tidigare. Detta är ett underbetyg till oss som organisation, till ansvariga chefer och den kultur som jag själv är ytterst ansvarig för”.

Uppgifterna är så pass allvarliga att även Tomas Franzén, TV4:s styrelseordförande, och koncernchef för Bonnier, känt sig manad att markera: ”De beteenden som har skildrats är fullständigt oacceptabla...".

TV4 tillsätter nu en extern utredning för att undersöka situationen, för att därefter komma med rekommendationer till eventuella förändringar. Frågan är om det kan rädda cheferna på TV4. Hade detta skett i USA hade de ansvariga fått gå. Där har toleransen minskat.

De senaste månaderna har flera uppmärksammade fall av sexuella trakasserier lett till att de ansvariga fått sluta. Häromdagen fick två av fondbolaget Fidelitys förvaltare lämna sina tjänster på grund av "olämpligt beteende". Efteråt har ledningen dammat av sina policyverktyg och inskärpt att det är nolltolerans som gäller. Tidigare i år har en hög chef inom Amazon, fintechbolaget SoFi:s vd och Ubers vd och grundare fått sluta. Ubers Travis Kalanick tvingades bort av investerare som hade fått nog av en företagskultur som skrämde bort både anställda och kunder.

Även i Sverige ser nu företagen över sina rutiner och uppförandekoder. I många fall finns nog koderna på plats, fram för allt när det gäller storbolagen, men de måste aktiveras.

Lagen är tydlig. Med ett tydligt ledarskap skickar man signaler om vilken kultur som gäller. Och en kultur som inte följer lagen kommer snabbt att bli olönsam.

Många chefer anser att sex är en privatsak. Det är det, men inte på jobbet. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies