ANNONS:
Till Di.se

Lotta Engzell-Larsson: Ordföranden får inte ges fritt spelrum

LEDARE. Di skrev på onsdagen om hur börsnoterade Karo Pharmas ordförande och största ägare Anders Lönner gör affärer med bolaget.

Karo Pharma har som strategi att skapa hög tillväxttakt genom förvärv. Det kräver upprepade nyemissioner, men bolaget verkar obenäget att använda sig av bankernas tjänster i samband med kapitalanskaffningar.

I stället har Anders Lönner under 2016 och 2017 garanterat bolagets tre nyemissioner. Han har krävt fem procent av beloppet i avgift för sin garanti, vilket är fem gånger mer än Carl Bennet tog ut när han gjorde motsvarande åtagande i Getinge. Lönner har även privat lånat ut pengar till Karo Pharma till tio procents ränta, vilket får betraktas som en bit över marknadsräntan.

Det kan tänkas att orsaken till valet av Lönners tjänster är att det går fortare, och kräver mindre redovisning. Men det är inga fullgoda skäl för övriga aktieägare. De bör kräva att få se den analys som ligger till grund för styrelsens beslut. Karo Pharma är ingen familjeaffär, utan ett noterat bolag med ett börsvärde på 3 miljarder kronor.

Styrelsen består av fyra personer, exklusive ordföranden. Det som kännetecknar dem är att medelåldern är hög, två är över 70 år och en strax under, och att ingen har några andra meriterande uppdrag. En är främst akademiker. En är tidigare personaldirektör i Atlas Copco och har suttit i Medas styrelse med Anders Lönner. Endast en person har gedigen erfarenhet från etablerade läkemedelsbolag som Kabi Pharmacia och Astra (där även Lönner arbetade länge).

Detta är ingen grupp som sätter press på en exceptionellt framgångsrik affärsman och säljare som Lönner. Han byggde Meda från ingenting till ett av Sveriges största läkemedelsbolag som 2016 såldes för 60 miljarder kronor till Nasdaq-noterade Mylan.

Men han har ofta under sin karriär befunnit sig för nära gränsen för vad som är god sed. Det gör han även nu.

Några som inte accepterade hans olika ekonomiska krav var bolaget Oasmia. Där valdes han till ordförande i november 2016, men fick gå i mars i år. Tyvärr har Karo Pharma inga aktiva storägare som kan sätta tydliga gränser för Anders Lönner och kräva att styrelsen uppgraderas i vår.

De mindre investerarna hoppas att de ska få vara med om en ny resa i klass med Medas. Men de bör se upp med riskerna.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies