ANNONS:
Till Di.se

Lotta Engzell-Larsson: Nobelstiftelsen bör sätta tryck på Akademien

  • Foto: Petter Cohen

LEDARE. Krisen i Svenska Akademien är inte en intern angelägenhet, som ledamöterna tycks tro.

När Nobelpriset dras i smutsen är det en fråga för Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten och ordförande Carl-Henrik Heldin.

Dagens Nyheter rapporterade på tisdagen (5/12) att ett par personer har uppgett att den sexbrottsanklagade "kulturprofilen", som är gift med en akademiledamot, vid flera tillfällen har läckt pristagarnas namn i förväg. Det gäller Elfride Jelinek, Harold Pinter och Patrick Modiano.

Det har funnits en medvetenhet inom Akademien om en läcka men den har inte avslöjats. Ett tydligt tecken på läckor är när spelbolagens odds på en viss författare plötsligt rasar. Exempelvis föll Ladbrokes odds för Jean-Marie Gustave Le Clezio 2008 på kort tid från 15 till 1.

När tidigare ständiga sekreteraren Peter Englund lät sig intervjuas i DN-artikeln kallade han profilen för "den djäveln" och sade att han antar att profilens fru har läckt till sin man.

I så fall har hon brutit mot sekretessen, och hennes förtroende får anses förbrukat både internt i Akademien, Nobelstiftelsen och externt.

Nobelstiftelsen är en privat stiftelse och ytterst ansvarig för att intentionerna i Alfred Nobels testamente uppfylls. De prisutdelande institutionerna är utöver Svenska Akademien Kungliga Vetenskapsakademien, Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet (KI) samt den norska Nobelkommittén. Macchiarini-skandalen förra året skadade KI:s och medicinprisets rykte. Men där tog nyckelpersonerna sitt ansvar och avgick, bland andra sekreteraren i Nobelförsamlingen Urban Lendahl. Även Akademien måste ta ansvar så att Nobelprisets ställning inte undergrävs.

Priset står i centrum för Nobelstiftelsens arbete, som bygger på ett högt förtroende i samhället, goda samarbeten och starka sponsorer. Bland de stödjande företagen finns Ericsson, Volvo Cars, Scania, Astra Zeneca, EF Education, JP Morgan och Microsoft.

Nobelstiftelsens ledning uttalade sig om Macchiarini 2016. Lars Heikensten har kommit fram till att profilen inte är välkommen till årets Nobelfest. Han bör även kunna kommentera Akademiens förehavanden. Där som i övriga verksamheter måste de ansvariga lämna plats för nya krafter när de hamnat i ett läge där de gör mer skada än nytta.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies