1515

Lotta Engzell-Larsson: Minska risken för vd:s privata affärer

LEDARE. Den norska domstolens friande dom mot Hexagons vd Ola Rollén är en stor förlust för åklagaren.  

Ola Rollén.
Ola Rollén.Bild:Fredrik Solstad

Domen avfärdar åtalspunkterna stenhårt, och slutsatsen av domslutet är att åtalet aldrig borde ha ägt rum.

Samtidigt är norsk och svensk insiderlagstiftning tämligen lika, det innebär att Ola Rollén sannolikt inte skulle ha fällts i Sverige heller. Reglerna för insiderhandel är rigorösa, och gruppen som klassificeras som insiders i lagens mening har utvidgats rejält de senaste åren. Men beviskraven är också rigorösa. Åklagaren måste kunna visa att den åtalade hade exklusiv information och att det var just den informationen hen handlade på.

Oslo tingsrätts domslut slår fast att åklagaren inte, som lagen kräver, är tillräckligt specifik när hon pekar ut händelser som exklusiv insiderkunskap. Domen accepterar försvarets linje att Rollén skulle ha gjort investeringen i Next, som åtalet gäller, oavsett om han tagit del av insiderinformation. Han hade redan gjort sin analys.

Domarna gör också en egen, lite oortodox, aktieanalys. De underkänner skälen till den ursprungliga indikationen på att insiderhandel över huvudtaget har ägt rum, nämligen kursrusningen i Next. De slår fast att den inte beror på att Ola Rollén handlat på viktig insiderinformation, utan att kursen rusar när det blir känt på marknaden att Rollén tankar aktier. Men det är en ren gissning.

Insiderlagen och dess användning befinner sig fortfarande under utveckling, för ett 30-tal år sedan fanns den knappt. En effektiv insiderlag är av vital betydelse för att en finansmarknad ska fungera professionellt. Om handeln präglas av manipulationer och insiderhandel väljer investerare andra marknader. Det som skiljer insidermål från de flesta vanliga brottmål, och gör dem svåra, är att gränsen mellan lagligt och olagligt ofta är hårfin, till skillnad från när det gäller en bilstöld.

De senaste åren har benägenheten att anmäla misstänkt handel till Finansinspektionen ökat. Förra året steg antalet med 69 procent. Samtidigt åtalas fler, 2016 åtalades 36 personer, jämfört med 33 2015. Det är viktigt att hålla rent, men lika viktigt att inte begå justitiemord.

Skälet till att Ola Rollén överlever processen professionellt är att han är en makalöst framgångsrik och karismatisk företagsledare, han har lyft Hexagon HEXA B -1,61% Dagens utveckling s börsvärde från 1 till drygt 150 miljarder kronor under sina 17 år som vd. Han har haft styrelsens, huvudägarens, och även många mindre ägares, fulla stöd att sitta kvar under processens gång, ett år och tre månader. De ville inte vara utan honom, och misstanken är att styrelsen inte hade något lämpligt alternativ, vilket är en svaghet.

Frågan är om det var lämpligt att han satt kvar.

Hexagon är bara ett exempel på bolag vars chef utsatt verksamheten för risk genom privata sidoverksamheter. Hösten 2015 var det Swedbanks ledning, dock ej vd, som gjorde ifrågasatta privata affärer. Lärdomen är att styrelsen måste skydda bolaget. Det bör finnas tydliga, transparenta, nedskrivna regler för vad anställda, framför allt högt uppsatta, personer får ägna sig åt. Flexibiliteten bör vara liten och förutsägbarheten stor.

Den som har en nyckelposition i ett stort publikt bolag ska inte vara aktiv i ett privat investeringsbolag vid sidan. Skälet är att det tar engagemang och lojalitet från huvuduppgiften, att leda ett bolag vars ägares bästa ska sättas främst. Omfattande privata affärer skapar också onödiga risker, särskilt när det gäller stora belopp. Kända näringslivsprofiler har alltid ögonen på sig.

En brottsanklagad chef förlorar auktoritet och trovärdighet. Med en förberedd policy ökar chansen att hen vid frikännande kan komma tillbaka. Styrelsen måste också ha en handlingsplan och en ersättare i beredskap om vd av något skäl faller ifrån. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?