Annons

Lotta Engzell-Larsson: Mer enklare polisarbete bör skötas av bolag

LEDARE. Denna vecka är Stefan Löfven på resa i landet för att tala om trygghet, brott och straff. 

På torsdagen var han i Uppsala/Gottsunda och fredagens anhalt är Karlskoga/Kumla. Regeringen har redan lovat att ge polisen mer pengar. Men det räcker inte, eftersom det tar 2,5 år att utbilda en polis skulle det ta minst tio år innan kapaciteten är tillräckligt utbyggd. Lösningen i det akuta läget är att anlita privata bolag för enklare bevakning.

Detta praktiseras redan, enligt tidningen Dagens Samhälle ökade kommuner och landsting utgifterna för bevakningstjänster med 37 procent mellan 2014 och 2016. Totalt lade de förra året ut 1,6 miljarder kronor, med Securitas SECU B -0,32% Dagens utveckling som den helt dominerande leverantören av tjänsterna.

Vanliga väktare har inga befogenheter att ingripa, men de kan övervaka och rapportera. Men "ordningsvakter" lyder under polisen och går 80 timmars grundutbildning hos myndigheten. De ska vara minst 20 år, inte dömda för brott de senaste fem åren, intervjuade och befunna "lämpliga" samt klara språk- och fysiska test.

Ordningsvakter får avvisa personer, gripa dem samt sätta på handfängsel. De rapporterar till polisen och är på ett utmärkt sätt dess förlängda arm. Utbildningen kan gärna förlängas till det dubbla för att minska risken att olämpliga personer glider igenom, samt att de som får befogenheter är bättre förberedda för sin uppgift.

Man bör se vaktbolagen även som en långsiktig strategi för att avlasta polisen. Myndigheten bör befrias från fler enklare tjänster, som trafikövervakning. Det skulle spara pengar, använda resurser mer effektivt och göra polisjobbet mer kvalificerat och intressant. Alternativet till att lägga ut enklare uppgifter är att poliskåren diversifieras mer, men det kommer facket troligen försöka stoppa.

En annan enkel åtgärd för att effektivisera brottsbekämpningen är att utvidga polisens och kommunernas rätt att sätta upp övervakningskameror. Det är ett billigt sätt att både skrämma bort och sätta fast brottslingar.

Kommunerna tar allt mer ansvar för lag och ordning lokalt. I Örebro delar kommunen och handlarna på kostnaden för ordningsvakter i city. Det är bra och pragmatiskt, men de borde få ersättning för utgifterna via ökade statsbidrag, eftersom det rör sig om polisiära uppgifter vilket är statens ansvar.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?