ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Lotta Engzell-Larsson: Låt polisen delegera fler uppgifter

  • Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

LEDARE. Rikspolisstyrelsen och Trafikverket har beslutat att gemensamt utreda om andra än poliser ska få utföra alkoholprov i trafiken. Detta har Di tidigare föreslagit på ledarplats, senast 24/1 i år. 

Beslutet visar att det nu finns en öppenhet för att låta polisen delegera mera, vilket är utmärkt. De tankarna bör vidareutvecklas. 

På samma tema skrev ordföranden i Säkerhetsbranschen Björn Eriksson, och Johan Färm, vd för Addici Security, på tisdagens Di debatt. De framhöll att säkerhetsföretagen kan lösa poliskrisen. Branschens företrädare har under en tid lobbat för att få utföra fler polisiära uppgifter. Syftet är förstås att gynna den egna affären, men viktigare är att de erbjuder lösningen på ett politiskt problem.

Det finns en samsyn om att kåren ska utökas med runt 5000-10 000 poliser. Alla vet dock att det kommer att ta lång tid att växa så mycket. Därför måste myndigheterna tänka nytt för att klara dagens situation.

Bevakningsföretagen sköter redan en stor del av övervakningen av offentliga miljöer såväl som företagsfastigheter. Väktarna utbildas av, och samarbetar med, polisen. Med en förlängning av väktarutbildningen kan fler uppgifter läggas till. Ett alternativ, eller komplement till, en förlängd väktarutbildning är ett snabbspår i polisutbildningen. Det är vad artikelförfattarna Eriksson och Färm föreslår i sin artikel. Det är bra och bör utredas.

De föreslår också utökade befogenheter för bevakningspersonal, exempelvis för att omhänderta snattare i butik och efter samråd med polisen föra dem till närmaste polisstation. Det skulle spara tid för polisen och effektivisera brottsbekämpningen.

Författarna påpekar att tekniken spelar en allt viktigare roll i utredningar och att säkerhetsföretagen ofta ligger före polisen här. Ett ökat samarbete skulle gynna båda parter. Det gäller inte minst bedrägerier, där anmälningarna hittills i år har ökat med 24 procent. 

Några har förstås invändningar mot delegering. Men politiker och myndigheter bör inte lyssna till nejsägare som inte erbjuder några lösningar. För något måste göras.

Polismyndigheten behöver utveckla sitt arbete för att kunna svara mot samhällets behov. Även om vissa uppgifter delegeras är polisen fortsatt ansvarig, och allmänheten kan känna sig minst lika trygg som tidigare. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer