1515
Annons

Lotta Engzell-Larsson: Friare bostadsmarknad bygger bättre städer

LEDARE. Under julhelgen har Di debatt publicerat ekonomhistorikern Jan Jörnmarks fyra artiklar om bostadsutvecklingen i Stockholm, Göteborg och Malmö. Han visar hur prisregleringar höll tillbaka bostadsbyggandet och tömde storstäderna mellan 1960 och 1980, och sätter dagens diskussion om en boprisbubbla i ett nytt ljus.

Bild:Colourbox

Det finns en föreställning, som marknadsförs främst av Hyresgästföreningen, S och V, om att hyresregleringen skyddar de svaga och bromsar segregationen. Jan Jörnmark visar att regleringen tvärtom under decennier har förstört fastighetsägarnas incitament att öka utbud och underhåll av hyresfastigheter i innerstaden.

Mellan 1960 och 1980 minskade befolkningen i centrala Malmö och Göteborg kraftigt, och Stockholms befolkning halverades innanför tullarna. Orsaken var att hyrorna föll och fastighetspriserna med dem. Inga nya bostäder tillkom och få befintliga hyresgäster flyttade. Unga och nyinflyttade bosatte sig därför i egna hem i de växande förorterna. Men växande ytterförorter är samhällsekonomiskt dyrt och ineffektivt eftersom de kräver omfattande utbyggnad av helt ny infrastruktur.

Jörnmark menar att segregeringen har ökat i bland annat Göteborg när marknadskrafterna inte släpps fram. Centrum stagnerar, yngre medelklassfamiljer flyttar till de södra välmående förorterna och nordost ökar trångboddheten och de sociala problemen.

När bostadssubventionerna försvann på 1990-talet skapades förutsättningar för en marknad där utbud och efterfrågan kunde mötas, då ökade fastighetspriserna, bostadsrätter blev vanligare och storstäderna började växa igen.

Utifrån Jörnmarks data kan man dra slutsatsen att hyresregleringen hämmat bostadsbyggandet och starkt bidragit till att bromsa tillväxten i storstäderna under senare delen av efterkrigstiden. Tillväxt sker kring kluster, där samlad tillgång till kunskap och tjänster är värdet, och städer är kluster.

Professor Harry Flam, ordförande i Finanspolitiska rådet, har, bland annat i Di (21/9 2017), förklarat varför vi inte har någon bubbla på bostadsmarknaden. Skälet är att boendekostnaden per kvadratmeter i en bostadsrätt i Stockholms innerstad sedan början av 00-talet varit lägre än i en nyproducerad hyresrätt. Då är det svårt att hävda att priserna är uppblåsta av spekulativa förväntningar om framtida prisökningar.

Bakom prisuppgången på ägda bostäder ligger fundamentala faktorer, som lågt bostadsbyggande, ökade inkomster, befolkningsökning och fallande räntor. Men priserna kan förstås falla när fundamenta ändras, som vi nu ser med de ökade amorteringskraven, och framöver stigande räntor.

Man måste dock skilja på huruvida bostadspriserna är en bubbla, och den ökade skuldsättningen, som kan bli ett problem för en del hushåll. Myndigheter bör inte ha synpunkter på prisnivåer, men kan ha orsak att oroas över hushållens skuldsättning. Problemet med att som Finansinspektionen försöka bromsa skuldsättningen genom hårdare amorteringskrav är att hushållen kan komplettera banklånet till boendet på andra, sämre sätt, som dyra konsumentkrediter.

Regleringar har alltid ett pris, ofta för högt, därför att de får olika snedvridande effekter som drabbar hela samhällets funktionssätt och aktörernas incitament.

Det är ur ett samhällsekonomiskt perspektiv mycket bättre att skydda de ekonomiskt svagare delarna av befolkningen genom exempelvis bostadsbidrag, än att förstöra prisbildningsmekanismerna och dynamiken på hyres- och byggmarknaderna.

De som kritiserar marknadsprissättning, på bostäder såväl som annat, gör det ofta antingen utifrån en hård ideologisk ståndpunkt eller mot bättre vetande. De bortser från de reglerade systemens oavsedda och ovälkomna sidoeffekter. Dessa är svårare att hantera än de orättvisor och ojämlikheter som uppkommer i en fri marknad.

Det är en ständig pedagogisk utmaning att förklara hur fria marknader på lång sikt gynnar hela befolkningen, oavsett inkomst, eftersom de genom en bättre prisbildning skapar ett högre generellt välstånd. Under ett valår, som 2018, blir den uppgiften än viktigare och fler bör känna sig manade att ta sig an den.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?