Annons

Lotta Engzell-Larsson: Förtydliga reglerna för utflyttning

LEDARE. Sveriges finansminister har sedan i våras bearbetat sin kollega i Portugal för att förmå honom att börja beskatta svenska pensionärer.

Algarve, Portugal.
Algarve, Portugal.Bild:Armando Franca

Enligt uppgifter i veckan diskuterar den portugisiska regeringen nu att införa en mindre pensionsskatt.

2002 ingick Sverige och Portugal avtal för att undvika dubbelbeskattning. Problemet är att det avtalet saknar en klausul om att den som har beskattningsrätten är skyldig att faktiskt ta ut skatt. 2009 införde Portugal därför viss skattefrihet för utländska pensionärer.

Sedan dess har 2.300 svenskar flyttat dit, totalt bor där nu drygt 3.500. Det är den privata tjänstepensionen som är skattefri, på övrig pension betalar man 20 procents skatt. Även vissa kapitalinkomster, som inkomsten från försäljning av fåmansbolag, är skattefri för "non habitual residents".

För Magdalena Andersson är detta en principfråga, för det handlar om små summor. Även med viss skatt lär många svenskar välja Portugal eftersom den nivå som diskuteras är beskedlig, 5-10 procent. Och enligt den välciterade rankningen "Expat insider" är Portugal mest populärt att bo i bland utlänningar.

Kraven för vem som ska anses vara utflyttad bör vara odiskutabla. För närvarande gäller att man inte får bo i Sverige mer än sex månader per år, eller "stadigvarande". Den som arbetar här regelbundet, men i kortare perioder, kan få sin utflyttning ifrågasatt av Skatteverket (SKV).

Fallet Bengt Ågerup, grundare av Q-med, visar behovet av tydliga regler. SKV slog i somras, med stöd av Förvaltningsrätten, fast att han skulle betala närmare 900 miljoner kronor på vinsten vid försäljningen av sitt bolag Q-med 2011. SKV anser att Ågerup varit verksam och haft "väsentlig anknytning" till Sverige vid tiden. Ågerup själv anför att han inte bott i Sverige på 20 år, även om han bedrivit viss verksamhet här.

Med tydligare regler slipper man processer som skadar båda parter. I Norge gäller att den anses skattemässigt utflyttad som kan styrka varaktigt boende utomlands, inte disponerar någon bostad i Norge (inte heller närstående) eller vistats mer än totalt 61 dagar per år där.

Sverige bör skapa regler som är så tydliga att man slipper utdragna skattestrider med de entreprenörer man säger sig älska. Samtidigt finns det skäl för detta kalla nordliga land att anpassa sina skattenivåer så att de blir konkurrenskraftiga.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?