1515

Lotta Engzell-Larsson: Förtydliga reglerna för utflyttning

LEDARE. Sveriges finansminister har sedan i våras bearbetat sin kollega i Portugal för att förmå honom att börja beskatta svenska pensionärer.

Algarve, Portugal.
Algarve, Portugal.Bild:Armando Franca

Enligt uppgifter i veckan diskuterar den portugisiska regeringen nu att införa en mindre pensionsskatt.

2002 ingick Sverige och Portugal avtal för att undvika dubbelbeskattning. Problemet är att det avtalet saknar en klausul om att den som har beskattningsrätten är skyldig att faktiskt ta ut skatt. 2009 införde Portugal därför viss skattefrihet för utländska pensionärer.

Sedan dess har 2.300 svenskar flyttat dit, totalt bor där nu drygt 3.500. Det är den privata tjänstepensionen som är skattefri, på övrig pension betalar man 20 procents skatt. Även vissa kapitalinkomster, som inkomsten från försäljning av fåmansbolag, är skattefri för "non habitual residents".

För Magdalena Andersson är detta en principfråga, för det handlar om små summor. Även med viss skatt lär många svenskar välja Portugal eftersom den nivå som diskuteras är beskedlig, 5-10 procent. Och enligt den välciterade rankningen "Expat insider" är Portugal mest populärt att bo i bland utlänningar.

Kraven för vem som ska anses vara utflyttad bör vara odiskutabla. För närvarande gäller att man inte får bo i Sverige mer än sex månader per år, eller "stadigvarande". Den som arbetar här regelbundet, men i kortare perioder, kan få sin utflyttning ifrågasatt av Skatteverket (SKV).

Fallet Bengt Ågerup, grundare av Q-med, visar behovet av tydliga regler. SKV slog i somras, med stöd av Förvaltningsrätten, fast att han skulle betala närmare 900 miljoner kronor på vinsten vid försäljningen av sitt bolag Q-med 2011. SKV anser att Ågerup varit verksam och haft "väsentlig anknytning" till Sverige vid tiden. Ågerup själv anför att han inte bott i Sverige på 20 år, även om han bedrivit viss verksamhet här.

Med tydligare regler slipper man processer som skadar båda parter. I Norge gäller att den anses skattemässigt utflyttad som kan styrka varaktigt boende utomlands, inte disponerar någon bostad i Norge (inte heller närstående) eller vistats mer än totalt 61 dagar per år där.

Sverige bör skapa regler som är så tydliga att man slipper utdragna skattestrider med de entreprenörer man säger sig älska. Samtidigt finns det skäl för detta kalla nordliga land att anpassa sina skattenivåer så att de blir konkurrenskraftiga.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?