1515

Lotta Engzell-Larsson: Följ Nordea in i EU:s bankunion

LEDARE. Nordeas aktieägare röstade på torsdagens bolagsstämma med stor majoritet för att flytta huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors.

Man kan säga att det är märkligt eftersom Stockholm är Nordens obestridda finansiella centrum. Men har man den självbilden är det dags att politikerna börjar agera därefter. Dominansen är inte evigt given, och inte bara resultatet av en större befolkning än grannländerna, utan decenniers träget arbete av företag i sektorn. 

För Nordea aktualiserades frågan om en flytt av hemvisten förra året när den svenska regeringen gjorde ett flertal utspel om att öka beskattningen av finanssektorn. En rad förslag, varav ett om en ny bankskatt som drogs tillbaka tillfälligt, stärkte storägarnas syn på Sverige som oförutsägbart vad gäller lagar och regler. 

Valet föll på Finland eftersom Norden är hemmamarknad och det är det enda nordiska landet som är med i bankunionen.

Det kan ha gynnat svensk ekonomi att avstå från euron när den infördes, men det vore rätt att gå med nu. På samma sätt bör vi delta i bankunionen. Det löser inte alla problem, men det skapar ett mer stabilt klimat för våra företag. 

Effekterna av att stå utanför, och exempelvis ha en egen penningpolitik, kan bli dyrköpta. Di:s Henrik Mitelman har den senaste veckan skrivit om hur minusräntan med följande kronförsvagning gör svenska folket fattigare.

Riksbankens penningpolitik syftar till att försvaga kronan och därmed göra Sverige fattigare därför att det är enda sättet att få upp den inhemska inflationen. Kronan har de senaste fem åren fallit så att en euro numera kostar 10,2 kronor mot tidigare 8,2. Det får en rad konsekvenser, en av de mer allvarliga är att svenska företag blir billigare att köpa och svårare att försvara mot ett fientligt bud.

Tryggheten är alltid bättre i ett större valutaområde med starka partners. Det kommer bli tydligare för britterna för varje dag som går. Flera finanshus, som Bank of America och Citibank, har redan lämnat London på grund av Brexit, på torsdagen blev det klart att europeiska dagligvarujätten Unilever flyttar sitt huvudkontor från London till holländska Rotterdam.

Sverige bör ta till sig betydelsen av detta. Det är inte längre så cool att vara en outsider.


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.  

Ta del av Salesforce live  

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps. 

Ta del av Salesforce live här

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?