ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Lotta Engzell-Larsson: Fler kvinnor måste satsa på att bli valda

  • Industrivärdens vd Helena Stjernholm tillhör det fåtal kvinnor som sitter i många valberedningar. Foto: Jonas Eng

LEDARE. I går måndag skrev Di om organisationen Allbrights undersökning av könsbalansen i börsbolagens valberedningar. Allbright visar att andelen kvinnor bara är 13 procent och har stått helt stilla sedan 2012. 

Utfallet i valberedningarna är mycket sämre än i börsbolagens styrelser. Där var förra året totalt 33 procent kvinnor, i storbolagen var andelen 39 procent. Det kan variera mellan åren, men i takt med att det politiska trycket och hot om kvotering ökat har fler kvinnor valts in i styrelserna. Om fler kvinnor tar plats i valberedningarna kommer den trenden att stärkas.

Medelålders och äldre män har fortfarande främst likasinnade män i sina nätverk, det är begränsande på många sätt. Män som befinner sig i den inre kretsen i en sektor delar värderingar och erfarenheter. Det skapar kontinuitet och trygghet, men styrelse- och valberedningsarbetet blir inte nödvändigtvis bättre och mer framåtblickande. Lösningen på detta är fler kvinnor i valberedningarna, men också att man inte bara anlitar rekryteringsfirmor, utan faktiskt lyssnar på deras råd. De har en annan helikoptersyn, och kontakter på områden där etablissemanget saknar nätverk. Det är ju deras kärnkompetens.

En annan viktig fråga för att värna mångfald av kompetens är att inte samma personer sitter i för många valberedningar. Då begränsas kretsen av potentiella rekryter.

Framöver kommer könsskillnaderna att bli allt svårare att motivera, eftersom utbudet av välutbildade kvinnor är större än av välutbildade män. Strax innan millennieskiftet gick antalet kvinnliga ekonomistudenter om antalet manliga. Sedan förra året är det fler kvinnor än män som har minst en kandidatexamen i ett ekonomiskt ämne (tagen efter 1977).

Samtidigt krävs det förstås att kvinnor prioriterar arbetet, inte bara utbildningen. Så länge mammor fortsätter att ta ut 80 procent av föräldraledigheten, går ned på deltid och är hemma med sjuka barn kommer de att halka efter i lön och karriär.

Egenföretagaren Gudrun Sjödén, med eget internationellt klädmärke, stack ut hakan i helgen när hon intervjuades i SvD (4/3). Hon sa att "De som klagar på att de inte kommer någon vart/.../de har valt något annat än att satsa på sitt yrke." Och visst är det så.

Valberedningarna måste bredda rekryteringen - men fler kvinnor måste också satsa för att bli valda.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer