ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Oron på bostadsmarknaden

Lotta Engzell-Larsson: FI:s nya krav är en riskabel skenmanöver

  • Foto: TT, Di (montage)

LEDARE. På torsdagen beslutade regeringen som väntat att godkänna Finansinspektionens nya amorteringskrav. 

Det innebär att de som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst ska amortera ytterligare 1 procent per år. För ett lån på 4 miljoner ökar utgifterna med flera tusen kronor per månad.

En invändning mot förslaget är att bankerna redan praktiserar normen att inte ge lån på mer än runt fem gånger bruttoinkomsten. Normen styrs av kundkännedom och bygger på att kreditförlusterna på bolån är mycket låga, det var de även i 1990-talskraschen.

En annan invändning är att åtgärden riskerar att accelerera det påbörjade prisfallet. Bostadsrätter i storstäderna har fallit med 4-5 procent bara de tre senaste månaderna.

Den samhällsekonomiska risken i bostadsmarknaden ligger i att låntagarna vid behov drar ned sin konsumtion för att klara räntor och amorteringar. Risken för en lägre konsumtion ska dock ses som en naturlig konjunkturell variation, och bör inte få för stor vikt i analysen av finansiell stabilitet.

Den verkliga risken för bankerna är att de till stor del finansierar bolånen utomlands, och med historiskt korta löptider på de obligationer de ställer ut. Om de utländska investerarna blir nervösa över svenska hushålls skuldsättning, därför att de inte vet mer om den svenska bostadsmarknaden än de visste om den amerikanska 2008, kan bankernas finansiering torka upp. Då stiger hushållens boräntor, och i värsta fall får bankerna likviditetsbrist.

Det vore sannolikt mer effektivt om FI riktade in sina åtgärder mot bankerna, och deras totala utlåning, i stället för mot enskilda konsumenter. Banken bör ha möjlighet att förhandla villkoren med sin kund.

Nu agerar myndigheten för att politikerna förhållit sig passiva under många år. Regeringen godkänner det nya amorteringskravet för att den annars skulle sitta med ansvaret för händelseutvecklingen. Men det blir något av en skenmanöver.

FI och regeringen hoppas att få en ordnad inbromsning. Men de nya kraven kan lika väl få en försumbar effekt, eller accelerera prisnedgången av psykologiska skäl.

Grundproblemet kvarstår, om det inte finns bostäder för inflyttande högutbildade unga i de växande städerna mattas tillväxten av. Marknadsprissatta hyresrätter är en del av lösningen.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer