Hoppa till innehållet

Annons

Lotta Engzell-Larsson: EU ska inte hindra tech-bolagens affärer

LEDARE. I torsdags var det "Supertorsdag". Tre av USA:s, och världens, största it-plattformsbolag levererade sina kvartalsrapporter. 

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.Bild:AP Photo/Virginia Mayo

Googles moderbolag Alphabet, Microsoft och Amazon levererade alla starka resultat och kurserna steg. Amazon ökade sin försäljning med 34 procent och har nu 542 000 anställda, vilket är mer än General Motors och General Electric tillsammans.

Amazon kom i veckan också ut med en ny innovation, en metod för att elektroniskt kunna öppna dörren till hem de levererar paket till, samtidigt som mottagaren övervakar leveransen i sin telefon. Därmed löser de det största problemet med näthandeln, hur kunden enkelt ska kunna få sina paket.

Men tillväxten ökar trycket på sektorn. EU-länderna diskuterar att beskatta bolagen utifrån omsättning snarare än vinst, vilket är absurt. Man kan inte särbehandla en sektor så. Samtidigt sköljer en våg av nya regleringar över de digitala affärerna.

En av de viktigaste är EU:s nya dataskyddsförordning (GDPR), som reglerar personlig integritet. Den träder i kraft i maj nästa år och gäller alla företag som har kundregister, men ett uttalat syfte är att stärka användarnas ställning gentemot plattformsbolagen. De måste framöver fråga om de får lagra användarens uppgifter och skicka riktade annonser. Även om användaren säger nej ska hen få tillgång till tjänsterna. De får då ett osorterat flöde av annonser i stället för ett riktat. Bolagen kommer att förlora enorma summor eftersom riktade annonser ger tre gånger högre intäkter än allmänna. Användare ska också ha rätt att dra tillbaka sitt godkännande, och få sina data raderade.

Som GDPR är skriven är den inte heller konkurrensneutral. Den ser ut att ge en fördel till Google framför Facebook. Facebook säljer riktade annonser genom att veta vem användaren är, med den nya lagen kan användaren säga nej. Google säljer annonser utifrån vilka sökningar anonyma användare gör, inte utifrån personkännedom. De kan sannolikt fortsätta som hittills.

Det är här på sin plats att slå fast ett par saker.

Mycket av det som debatteras i den digitala världen accepteras i den fysiska. Där exponeras vi exempelvis för marknadsföring, hem i brevlådan och på gatorna, utan att få något i gengäld. Om medborgarna inte som hittills ska betala plattformsbolagen med sina data, hur ska bolagen då finansiera sin populära verksamhet?

EU-kommissionens projekt Decode har som syfte att föreslå vägar att ge individer kontroll över de data de genererar. En idé är kooperativt ägda plattformar som ska konkurrera med kommersiella aktörer. Men det framgår inte vem som ska betala för service och utveckling av plattformarna. Användarna har knappast råd. Skattebetalarna?

I dagsläget finns en monopolsituation, men den kan brytas när som helst. Plattformsbolagen låser inte in kunden, även om de försöker stänga konkurrenter ute. Användare av tjänster kan byta plattform. Samma data kan, till skillnad från naturtillgångar som olja, säljas eller överföras hur många gånger som helst.

Om integritet blir en viktigare faktor för användarna kan ett bolag som vill ta marknadsandelar välja att stärka användarnas ställning mer än reglerna kräver. Redan i dag finns företag som hjälper enskilda att paketera och sälja sina egna data: kön, ålder, utbildning, shoppingvanor med mera. Konkurrens kommer att rätta till maktbalansen.

Men regler måste vara konkurrensneutrala, och helst teknikneutrala. Man bör också ha klart för sig att ju mer omfattande regelverk, desto svårare för uppstickare och mindre företag att konkurrera. Är det önskvärt?

It-industrin ska följa gällande konkurrens- och avtalslagar. Men det är viktigt att Europa inte slår sönder den innovationskraft som finns i sektorn med särbeskattning och specialregler.

EU-kommissionen ser det som problematiskt att de dominerande företagen är amerikanska. Men europeiska konkurrenter kan inte kommenderas fram. Här bör EU försöka lära sig något om hur framgångsrika företag uppstår snarare än hur man stoppar dem.

Innehåll från SkandiaAnnons

Så undviker du att gå in i väggen – psykologens råd

Att låta arbetet gå före hälsan är en alltför vanlig fallgrop. Här är psykologens tips på hur man kan minska stressen, och vilka varningssignaler från kroppen du behöver ta på allvar.

Så får du hjälp om du har Skandia hälsoförsäkring via jobbet

De flesta vet att det inte är optimalt för hälsan att omedelbart svara på alla mejl som trillar in, hoppa över lunchen eller att skjuta upp träningen. Trots det kan det vara lätt att pressa sig ytterligare lite till.

Men att stanna upp och bryta den här negativa cykeln kan vara mycket värt. För längre perioder av tydlig överbelastning utan återhämtning kan i slutändan leda till utmattningssyndrom, konstaterar Magdalena Wiik.

Hon är legitimerad psykolog hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center och betonar vikten av att hitta en balans mellan belastning och återhämtning.

Låt hjärnan vila

– Intensivt tankearbete är ansträngande på motsvarande sätt som att bära tungt. Man orkar fokusera en kort stund och efter det behöver man återhämta sig.

Magdalena Wiik är legitimerad psykolog på Sophiahemmet Rehab Center.
Magdalena Wiik är legitimerad psykolog på Sophiahemmet Rehab Center.

Vi behöver ta regelbundna ”tankepauser”, enligt Magdalena Wiik.

– Då planerar eller problemlöser vi inte, utan låter bara tankarna vandra utan att agera på dem, säger hon.

Även fysisk aktivitet och återhämtning är viktigt för att må bra. Men för att få tid till det krävs det också att man kan säga nej till saker. Det kan vara svårt, eftersom ett beteende många gånger styrs av kortsiktiga konsekvenser.

– Om det känns bra på kort sikt att beta av en överfull inkorg, hjälpa en kollega eller att leverera i tid, så gör vi det. Även om det innebär att gympasset avbokas eller att vi får springa till förskolan med andan i halsen, säger Magdalena Wiik och fortsätter:

– Man kanske tänker: ”Så skönt att bli klar!” eller ”Jag ska ta hand om mig sen”. Problemet är om detta beteende pågår under för lång tid.

Skandia hälsoförsäkring via jobbet? Så fungerar den 

Förebyggande hälsoarbete är en investering

Individperspektivet är en bit i pusslet. En annan handlar om vad arbetsgivaren kan göra. Alla arbetsplatser behöver ett förebyggande arbetsmiljöarbete, menar Magdalena Wiik.

– Det är viktigt att du som medarbetare antingen vet vilka uppgifter som ska prioriteras om tiden blir knapp, eller vem du ska fråga om prioritering eller stöd. Det är också viktigt att du kan ta flera pauser under dagen samt att det finns en variation i arbetsuppgifterna.

Skandias hälsoekonom Jenny Wiener framhåller att arbetsgivare har kraftfulla verktyg de kan använda för att minska sjuktalen – och på samma gång minska det mänskliga lidandet och öka det egna företagets lönsamhet.

– ​​ Vi har jobbat tillsammans med våra kunder med modeller med tyngdpunkt på det förebyggande. Kvittot är väldigt tydligt: vi har satsat långsiktigt med förebyggande insatser tillsammans med våra kunder och har lyckats mer än halvera antalet sjukskrivningar de senaste 15 åren, säger hon.

Skandias hälsoekonom Jenny Wiener.
Skandias hälsoekonom Jenny Wiener.

I modellen finns en inbyggd morot genom att kundföretag som arbetar förebyggande och blir friskare också betalar lägre premier. För det lönar sig att tidigt agera på tecken på ohälsa och förhindra att de leder till sjukskrivning, betonar Jenny Wiener.

– Det enskilt viktigaste inslaget i Skandias förebyggande hälsoförsäkring är våra dedikerade hälso- och rehabvägledare som koordinerar, anpassar och följer upp insatser före, under och efter sjukskrivning. Det är en modell med låga trösklar för tidigt stöd, säger hon.

Den som har vård- eller hälsoförsäkring hos Skandia genom sitt jobb kan kontakta Hälsoslussen för att få tillgång till förebyggande hjälp. Oavsett om problemen beror på jobbet eller är privata, går det att höra av sig dit för att få råd och stöd av Skandias samarbetspartner, Sophiahemmet Rehab Center.

– Man kan inte söka för tidigt. Det krävs energi för att skapa förändring. Vi ser ibland det motsatta: att man väntar alldeles för länge vilket endast gör rehabiliteringen mer utdragen, säger Magdalena Wiik.

Vill du ha ett friskare företag? Få företagsrådgivning  

 

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera