1515

Lotta Engzell-Larsson: Byt gärna bank - men inte av patriotiska skäl

LEDARE. 1977 upphävde riksdagen myndigheternas skyldighet att anlita statliga PKbanken.

Bild:TT

På 1980-talet noterades banken men staten var fortsatt dominerande ägare. I samband med krisen på 1990-talet förstatligades banken, men på 2000-talet började staten sälja av och 2013 såldes de sista aktierna i vad som då hette Nordea. Banken har dock behållit sina goda relationer till offentliga och fackliga aktörer.


Men på måndagen uppgav LO-styrelsen att den ska utvärdera ett bankbyte, med anledning av att Nordea beslutat flytta huvudkontoret till Finland. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson uppger att han är säker på att medlemmarna vill att LO ska använda en "svensk bank". Lite oklart varför. Är facket i övrigt bundet att använda "svenska" tjänster och produkter?

LO-förbunden Transport och Handelsanställdas förbund har redan fattat sina beslut, och Kommunal ska diskutera frågan. Seko fattade beslut om ett byte på tisdagen.
Det är bra att facken utvärderar sina bankrelationer, det borde ske på regelbunden basis. Det vore tjänstefel att slentrianmässigt låta samma bank förvalta medlemmarnas pengar år efter år utan en tuff omförhandling. Det är storkunder som LO, med 800 miljoner kronor i placeringsbart kapital, som har möjlighet att sätta press på banken vad gäller avgifter och villkor.

Det är inte orimligt att välja samarbetspartner delvis utifrån gemensamma värderingar. Men minst lika viktigt är att få konkurrenskraftiga villkor och god avkastning på kapitalet.

När relationerna, snarare än affären, står i fokus, blir resultatet ofta lidande. Det inte är nationalism och korporativism som bygger företagen starka, utan öppenhet och konkurrens.

Banker är i någon mån lokal verksamhet, men de styrs allt mer av internationella regler. De konkurrerar om kapital på aktiemarknaden, ägandet är inte bara lokalt utan internationellt. Och ju längre digitaliseringen går, desto mindre lokal förankring kommer banker ha.

Som svensk hoppar man till när man i ankomsthallen på Arlanda möts av Huawei, som på bästa annonsplats önskar välkommen till Sverige. Känslan säger att det borde ha varit Ericsson. Hjärnan drar slutsatsen att detta är en signal om vilket bolag som kommer spela huvudrollen i Sveriges framtida kommunikationssystem. Funktion går före nation.

Om Nordea inte är en bra bank för LO bör förbundet byta. Men kvaliteten måste vara vägledande, inte nationaliteten.


Innehåll från Swedish Biomimetics 3000Annons

Biomimetisk plattformsteknologi optimerar läkemedelstillverkning och patientadministration

Idag förlitar sig många läkemedelstillverkare på långsamma, kostsamma, stora batchprocesser som står för en enorm miljöpåverkan och kräver stora investeringar i material, tid och pengar. Vid tillverkningen av respiratoriska läkemedel antas en one size fits all patients-approach vilket leder till ineffektiv medicinering. Kan naturen inspirera framtidens läkemedelstillverkning för att lösa utmaningar likt de som nämns ovan? 

I miljarder år har mikroorganismer, växter och djur utvecklats genom evolution för att överleva. Begreppet biomimetik introducerades av Otto Schmitt 1969 och definieras som processen att efterlikna de evolutionära lösningar som finns i naturen. Dess syfte är att efterlikna funktionen och strukturen hos naturfenomen och inspirera till utveckling av lösningar för mänsklig nytta. 

Stor potential med biomimetisk teknik 

Swedish Biomimetics 3000 är ett banbrytande biomimetiskt teknikföretag, som specialiserat sig på att hitta biomimetiska lösningar på de utmaningar mänskligheten står inför. Som ett resultat har de utvecklat patenterade biomimetiska teknikplattformar för en grön, kostnadseffektiv utveckling och tillverkning av läkemedel, såväl som effektiv läkemedelsadministrering via lungorna. Deras Continuous Batch Manufacturing-plattform (CBM) är en kemisk monteringslinjekedja, inspirerad av skapandet av mRNA från DNA, som flyttar solida fasmaterial, t.ex. hartspärlor, genom flera moduler. Genom nya nivåer av analyser och kvalitetshantering gör tekniken läkemedelsframställningen snabbare, mer ekonomisk och mycket mer miljövänlig. 

– Den kommersiella framgång som vi börjar uppnå bygger på den enorma potential som vår biomimetiska teknik innebär för människors hälsa, miljön och även i form av vinstförbättring. Idag investerar vi i att utveckla och kommersialisera biomimetisk teknik samtidigt som vi främjar värdet och implementering av biomimetik, säger Thomas Podkolinski, vd för Swedish Biomimetics 3000 AB. 

Sprayteknologi för personlig läkemedelsadministration 

Utöver CBMplattformen har Swedish Biomimetics också tagit fram plattformspraytekniken uMist®, som för närvarande utvecklas inom bil-, konsument- och läkemedelsindustrin. För det senare specifikt i utvecklingen av mer effektiv respiratorisk läkemedelsadministration. uMist® är inspirerad av bombardierbaggens unika sätt att spruta osmakliga kemikalier för att skrämma bort rovdjur när de attackeras. Sprayens unika mekanism möjliggör finjustering av droppstorleken, vilket gör att den kan rikta sig till olika delar av lungans fysiologi, samt justeras för varje patients unika lungfysiologi. 

– Kroppen absorberar läkemedel genom lungorna på ett effektivt sätt eftersom medicinen snabbt når blodomloppet. Det är lätt att administrera läkemedlet med en spray, men samtidigt finns det många utmaningar. En är att spraydropparna måste vara av rätt storlek för att medicinera rätt område i lungorna samtidigt som denna ”rätta storlek” är olika för varje patient. För första gången i branschen tillhandahåller vår teknik en spraylösning som kan justera droppstorleken för att rikta in sig på rätt område i lungorna, och för att göra detta för varje enskild patient, säger Thomas Podkolinski. 

Om Swedish Biomimetics 3000 kan replikera den kommersiella framgång som de redan haft inom bil- och konsumentbranschen genom kommersiella licensavtal och IP-försäljning, kommer företaget att ha stor inverkan inom läkemedelsbranschen och life science. 

Läs mer om Swedish Biomimetics 3000 här 

About SB3000
Swedish Biomimetics 3000 is a Biomimetic Engineering company, founded by award winning Swedish entrepreneur, Lars Uno Larson, with the mandate to develop and commercialize biomimetic technologies for the purpose of solving many of the challenges facing humankind, whilst improving human health, the environment, and business.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedish Biomimetics 3000 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?