ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Lotta Engzell-Larsson: Bra teater men dåligt ledarskap

LEDARE. Proventus vd Daniel Sachs satt i Dramatens styrelse i tio år, varav åtta som ordförande. Han "känner ilska och avsky" när han nu tar del av #Metoo. 

Men han hade inga ärenden uppe i styrelsen om "sexuella ofredanden eller övergrepp. Det fanns inget som jag såg som talade för att det skedde i denna omfattning" (Expressen 11/11). Vilken omfattning hade krävts för att han skulle agera?

Lika förvånad är tidigare chefen för Dramaten Marie-Louise Ekman, trots att Ekot avslöjade omfattande sexuella trakasserier i teaterbranschen redan våren 2010. Då iscensatte hon en debatt med publik på Dramaten. Bredvid henne på scenen satt en av teaterns absolut största stjärnor, Lena Endre, och sa att hon inte upplevt några sexuella trakasserier. Hon upprepade detta i riksdagen och i många medier. Därmed var det inget problem, och frågan självdog sakta. Lena Endre lanserade sig ungefär samtidigt som ny chef för Dramaten efter Ekman.

Även TV4:s vd Casten Almqvist var förvånad över de problem som uppdagades i hans kanal. Men den här gången kommer de inte att försvinna lika lätt. #Metoo rullar vidare, eftersom sociala medier skapar en snöbollseffekt förstärker vittnena varandra.

Lagen är tydlig. Arbetsgivaren är enligt diskrimineringslagen från 2008 (kapitel 2) skyldig att utreda omständigheterna kring misstänkta övergrepp på arbetsplatsen. Liksom när det gäller mutor och andra brott som sätts i system är cheferna ytterst ansvariga.

Anställda är generellt oerhört lyhörda. Om övergrepp pågår år efter år, är det för att chefen tillåter det. Men om chefen markerar att det inte är acceptabelt, kommer tilltal och uppförande att ändras.

Det finns ofta kommersiella ursäkter för att låta trakasserier pågå. Populära programledare drar in stora annonspengar. Stora skådespelare drar in biljettintäkter. Enskilda individer anses ha betydelse för försäljningen i bolag. Men det är aldrig en långsiktig lösning att låta dem hållas. De som begår övergreppen, och de chefer som låter det pågå, utgör en affärsrisk.

Om Sachs, Ekman och Almqvist haft den kännedom om sin verksamhet som de borde ha haft så skulle de ha frågat sig varför ingen anmälde. Det är oprofessionellt att i efterhand "känna ilska och avsky".

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies