1515

Lotta Engzell-Larsson: Bra att styrelsen i Ericsson stramas upp

LEDARE. Risken med att äga ett bolag i generationer, som Industrivärden och Investor gjort med Ericsson, är att innehavet får ett egenvärde.

Man glömmer att fråga sig vad man vill uträtta, om man är lämpad att uträtta detta och om det är en aktie som man skulle köpa i dag. I det långa loppet skadar det bolaget.

Därför är det bra när en aktivist som Christer Gardells fond Cevian köper in sig och tvingar fram omprövningar. Di kunde i går tisdag berätta att den historiska maktdelningen mellan investmentbolagen Industrivärden INDU C -1,08% Dagens utveckling och Investor INVE B -0,54% Dagens utveckling i Ericsson ERIC B +0,18% Dagens utveckling börjar luckras upp.

Maktdelningen har manifesterats i att de två storägarna haft varsin vice ordförandepost, vilket inte är en normal arbetsordning i en styrelse. Det har varit en symbolisk markering, och ömsesidig misstroendeförklaring, mer än en effektiv lösning. Det indikerar samtidigt att den här maktdelningen har försvagat Ericsson i stället för att stärka det.

Ägarna har på senare år haft svårt att rekrytera rätt, och skapa en bra situation för, vd. När Hans Vestberg tillträdde 2010 var han den fjärde på elva år. Det har gjort att bolaget tappat tempo, vilket stått aktieägarna dyrt.

Enligt Di:s källor kommer Ericsson inom kort att tillkännage att Autolivs vd Jan Carlson eller Electrolux ordförande Ronnie Leten väljs till ny ordförande. Det vore utmärkt. Med en ny storägare, en ny stark ordförande, och en enda vice ordförande, stramas styrelsearbetet upp.

Det är hög tid. Under årets första sex månader gjorde Ericsson en rörelseförlust på 13,6 miljarder kronor, och vd Börje Ekholm har flaggat för ytterligare bakslag.

Men bolaget har nu en vd och en ny offensiv storägare, Cevians Christer Gardell, som känner varandra sedan tidigare, och har förutsättningar för en samsyn. Det stärker tesen att Ericsson kommer att delas upp.

Om Ericsson styckas kan man kanske undvika en nyemission, men det får inte dröja för länge. En nyemission är annars ett tillfälle för Industrivärden, som under nya vd:n Helena Stjernholm ser över sina innehav, att justera ned ägandet. Med tanke på att investmentbolagen inte har levererat värde på länge vore det bra för Ericsson med en ny, mer dynamisk ägarkonstellation.

Någonting måste hända. Annars kommer Ericsson som vi känner det att fortsätta tyna bort.


Innehåll från SmartReturAnnons

Endast miljön och slutresultatet bryr sig om smart logistik

Vi revolutionerar pallbranschen, säger Markus Jakobsson, Sales Director SmartRetur.
Vi revolutionerar pallbranschen, säger Markus Jakobsson, Sales Director SmartRetur.

Vi tänker inte på det, men allt som transporteras vare sig det är mat, kläder eller möbler transporteras på en pall. Pallar som butiker inte alltid har ett system för att ta hand om. Lösningen är återanvändning och smart teknologi som gör returlogistiken mer transparent, effektiv, lönsam och miljövänlig.

Det rätta namnet på pallar är lastbärare och en vanlig träpall kan användas flera gånger. Den europeiska standardpallen kallas Europall, är gjord av trä och som importland har Sverige ett stort inflöde av dessa pallar.

– Branschen förändras snabbt, fokus på återanvändning snarare än återvinning växer. Marginalerna kommer inte att förbättras för vare sig industrin eller handeln, och hela den internationella leveranskedjan kommer att effektiviseras allt mer, säger Markus Jakobsson Sales Director SmartRetur. 

Linjär modell fungerar inte

Träpallarna är vanligtvis prissatta i leveransen, så handlarna kan använda dem som de vill. Eftersom butikerna inte har några system för att hantera stora mängder tenderar pallarna att ligga och ta plats bakom butikerna.

– Det här ger möjlighet för vissa pallhandlare att tjäna svarta pengar på att ta bort pallarna. Men det är inte hållbart vare sig ekonomiskt eller miljömässigt då upp till 40 procent av alla träpallar kastas i en sådan linjär, ekonomisk modell, förklarar Markus Jakobsson.

Cirkulär ekonomi i praktiken

Lösningen är återanvändning, eller en cirkulär ekonomimodell, där SmartRetur är ledande i Norden, säger Markus Jakobsson, 

– Det innebär att butikskedjorna hyr pallar som lagras, hämtas, repareras och kompletteras vid behov av uthyraren. Årstider och andra fluktuationer är därmed lättare att jämna ut och det blir stordriftsfördelar när flera spelare går samman hos SmartRetur. Det ger en smidig och mer kostnadseffektiv lösning. Smart Retur var först i Norden med att erbjuda en sådan slinga för Europall och revolutionerade därmed ”bakgårdsverksamheten” nästan över en natt. Idag ser vi till att hela 98 procent av lastpallarna återanvänds.

Varför är det smartare?

Återanvändning lönar sig då det är billigare att låta SmartRetur reparera en skadad träpall än att slänga den och köpa en ny. Företaget har ett IT -system som fungerar som bankkonto där kunderna kan se hur många pallar de har och i vilket skick de är i. Där kan de även köpa eller sälja pallar.

– Du kan sätta in pallar i Norge och ta ut dem i Sverige. Vi ser till att all transport är optimerad, så att bilarna inte kör tomma, det är en enorm miljöfördel som vi också rapporterar till våra kunder.

Framtiden är en plastpall

I Norge och Sverige har dagligvaruhandeln börjat använda en plastpall som håller längre än träpallarna. SmartRetur har implementerat plastpallen i Danmark.

– Vår plastpall är mer miljövänlig och ekonomisk, vi vet att det är en pallkvalitet som kommer att passa i många branscher. En plastpall håller 15–20 år, att jämföra med en träpall som håller 1-3 år. Vår lösning ser till att plastpallen går mellan grossister, lager och butiker i en helt sluten slinga som ger 100 procent kontroll, effektiviteten ökar och kostnaderna minskar, avslutar Markus Jakobsson.

Om SmartRetur

Vi tror att det bara är genom återanvändning och smart teknologi som vi kan göra returlogistiken mer transparent för våra kunder och samhället i stort. SmartRetur grundades 2001 i Norge och har även verksamhet i Danmark och Sverige. Totalt har vi 14 effektiva lager, 7 i Sverige. Vi hanterar cirka 15 miljoner enheter per år och vår omsättning 2021 uppskattas till 50 miljoner euro.  

www.smartretur.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SmartRetur och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?