Annons

Lotta Engzell-Larsson: Bra att styrelsen i Ericsson stramas upp

LEDARE. Risken med att äga ett bolag i generationer, som Industrivärden och Investor gjort med Ericsson, är att innehavet får ett egenvärde.

Man glömmer att fråga sig vad man vill uträtta, om man är lämpad att uträtta detta och om det är en aktie som man skulle köpa i dag. I det långa loppet skadar det bolaget.

Därför är det bra när en aktivist som Christer Gardells fond Cevian köper in sig och tvingar fram omprövningar. Di kunde i går tisdag berätta att den historiska maktdelningen mellan investmentbolagen Industrivärden INDU C +0,62% Dagens utveckling och Investor INVE B -0,04% Dagens utveckling i Ericsson ERIC B +1,17% Dagens utveckling börjar luckras upp.

Maktdelningen har manifesterats i att de två storägarna haft varsin vice ordförandepost, vilket inte är en normal arbetsordning i en styrelse. Det har varit en symbolisk markering, och ömsesidig misstroendeförklaring, mer än en effektiv lösning. Det indikerar samtidigt att den här maktdelningen har försvagat Ericsson i stället för att stärka det.

Ägarna har på senare år haft svårt att rekrytera rätt, och skapa en bra situation för, vd. När Hans Vestberg tillträdde 2010 var han den fjärde på elva år. Det har gjort att bolaget tappat tempo, vilket stått aktieägarna dyrt.

Enligt Di:s källor kommer Ericsson inom kort att tillkännage att Autolivs vd Jan Carlson eller Electrolux ordförande Ronnie Leten väljs till ny ordförande. Det vore utmärkt. Med en ny storägare, en ny stark ordförande, och en enda vice ordförande, stramas styrelsearbetet upp.

Det är hög tid. Under årets första sex månader gjorde Ericsson en rörelseförlust på 13,6 miljarder kronor, och vd Börje Ekholm har flaggat för ytterligare bakslag.

Men bolaget har nu en vd och en ny offensiv storägare, Cevians Christer Gardell, som känner varandra sedan tidigare, och har förutsättningar för en samsyn. Det stärker tesen att Ericsson kommer att delas upp.

Om Ericsson styckas kan man kanske undvika en nyemission, men det får inte dröja för länge. En nyemission är annars ett tillfälle för Industrivärden, som under nya vd:n Helena Stjernholm ser över sina innehav, att justera ned ägandet. Med tanke på att investmentbolagen inte har levererat värde på länge vore det bra för Ericsson med en ny, mer dynamisk ägarkonstellation.

Någonting måste hända. Annars kommer Ericsson som vi känner det att fortsätta tyna bort.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?