Annons

Lotta Engzell-Larsson: Antirasism ursäktar inte antisemitism

LEDARE. Den välkända finansmannen George Soros personifierar den onda, rika juden som manipulerar världen. 

Hans ursprungliga hemland Ungerns regering driver en kampanj där de pekar ut hans "plan" för massinvandring som ska bryta ned Ungerns kristna identitet. Det är judarnas fel. De är kommunister, men också utsugare och kapitalister, och nu lockar de muslimska flyktingar till Europa för att skapa kaos.

Det är oklart varför judar skulle vilja skapa kaos där de bor, eller locka hit någon som är ett potentiellt hot mot dem. Men hetsarnas resonemang undandrar sig alltid all logik. En nationalistisk regering i ett fattigt land söker en fiende mot vilken den lovar att skydda folket.

På Di debatt i lördags skrev finansmannen Gabriel Urwitz och Lena Posner Körösi, tidigare ordförande Judiska centralrådet, om hur antisemitismen ökar i Sverige. De krävde bland annat att staten tar fullt ansvar för säkerheten runt judiska institutioner. Det är hög tid, Judiska församlingen ska inte behöva lägga 20 procent av sin budget på privata säkerhetsvakter.

För några veckor sedan hölls en demonstration i Malmö mot Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Där ropade demonstranter "vi ska skjuta judarna". Dagen efter attackerades en synagoga i Göteborg med molotovcocktails. Tidigare i år stängde Judiska föreningen i Umeå sin verksamhet efter hot och trakasserier från nazister. Nu börjar politikerna vakna. I går måndag höll riksdagen en debatt om antisemitismen.

Liberalernas Fredrik Malm slog huvudet på spiken när han sa att "man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt, nämligen att antisemitismen kan finnas i grupper som själva är utsatta och är i behov av hjälp".

Många vänsterpolitiker har historiskt ställt sig bakom den palestinska sidan i konflikten mellan Israel och Palestina. Ilmar Reepalu (S) sa som kommunalråd i Malmö att det finns ett samband mellan vad som händer i Mellanöstern och i Malmö. Därmed legitimerade han att palestinier här reagerar våldsamt på händelser på Västbanken och i Gaza.

Ett sådant resonemang skulle öppna för att acceptera strider även mellan andra grupper som lever sida vid sida i Sverige, men krigar mot varandra i hemländerna. Det borde tvärtom vara ett obestridligt krav att de som kommer hit lämnar sina konflikter bakom sig när de söker skydd på svensk mark.

Politiska partier har också varit opportunistiska när det gäller möjligheten att rekrytera väljare bland grupper med rötter i Mellanöstern. Det har vuxit fram en pragmatism, och en kulturrelativism, som innebär att vissa normer, eller uppfattningar, inte är bättre än andra, att påstå det är ett uttryck för kolonialism. Den synen har skapat visst överseende med antisemitism, och även kvinnoförtryck.

Här krävs en uppryckning. Förutsättningen för att kunna leva tillsammans oavsett tro och ursprung är att toleransen har tydliga gränser. De gränserna går där en part hotar och förtrycker en annan.

Vid måndagens riksdagsdebatt sa justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) att lagstiftningen nu ses över. Men den är rätt tydlig: "Hets mot folkgrupp. Att offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning." Det viktigaste är att den tillämpas oftare.

Vad gäller information bör fokus ligga på att se till att skolan sköter sitt uppdrag att förmedla historia och religionskunskap, och att lärarna noga skiljer på fakta och åsikter. Man kan inte ha en egen, kulturellt betingad, uppfattning om huruvida jorden är rund, eller förintelsen ägde rum. Det är obestridliga fakta.

Antisemitismen har tusenåriga anor och är en integrerad del av kristendomens historia. Nu flammar den upp även inom islam. Men judehat är aldrig politik. Det är bara hat, precis som när det gäller annan rasism och homofobi.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?