1515
Annons

Lotta Engzell-Larsson: Akademiens ledamöter ska ha lön

LEDARE. På fredagen toppade Svenska Akademien nyheterna i många länder. Det blir inget Nobelpris i år. 

Foto:Fredrik Sandberg/TT

De återstående tio aktiva ledamöterna beslutade att skjuta upp årets pris till 2019. Det är det enda rimliga efter ett halvår med polisanmälningar, offentligt inbördeskrig och avhopp. 

Skälen de uppger är att dagens skara är decimerad och trovärdigheten skadad. Varumärket måste repareras. Dessutom har priset uteblivit tidigare. Vid sju tillfällen mellan 1915 och 1949 har det ställts in, bland annat under första världskriget, och vid fem tillfällen skjutits fram. 

Kungen tog, som Akademiens beskyddare, första steget mot en modernisering av stadgarna genom att slå fast att utträde på eget initiativ ska vara möjligt. Nu ska de kvarvarande ledamöterna hitta minst fem nya kamrater, eftersom Sara Stridsberg och Klas Östergren har begärt utträde. Varken Kerstin Ekman, Lotta Lotass eller Sara Danius lär komma tillbaka. Knappast heller Katarina Frostenson. 

När det gäller Peter Englund och Kjell Espmark är det osäkert. Men det är helt klart att nya tillfälliga sekreteraren Anders Olsson behöver rekrytera en handfull kvinnor om det ska bli någon balans i gruppen. Det skulle också gynna förvaltningen att åter välja in en jurist, så som det traditionellt varit, på stol nummer ett. Kanske tidigare justitierådet Marianne Lundius?

Det leder till nästa fråga, hur man ska kunna värva passande personer och professionalisera skötseln av Akademien. Idag kallas arbetet oavlönat, intäkter får man genom att sitta i kommittéer och Nobelstiftelsen.

I stället borde Akademien införa ett fast arvode, som man har i styrelser. De är i praktiken arbetande styrelseledamöter. Institutionen har pengar, och arbetet tar tid och ställer stora krav, särskilt på den ständiga sekreteraren som anses vara en heltidstjänst.

När Alfred Nobel instiftade priserna tog arbetet mindre tid, och många ledamöter var förmögna eller hade andra inkomster. En fast ersättning borgar för ett system utan vänskapskorruption och bättre transparens. I arbetet ingår då att sitta i kommittéer. Liksom i det privata näringslivet ska lönen vara god, men olika förmåner som bostäder rensas ut. Sverige behöver mer än någonsin en fungerande Akademi, som värnar språket, berättelsen och humaniora.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?