1515
Annons

Lotta Engzell-Larsson: Akademien måste satsa på nytt blod

LEDARE. Så var "De aderton" bara tretton. På fredagen meddelade tre ledamöter att de "lämnar akademiens arbete", Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund. 

Foto:Stina Stjernkvist/TT

De har var och en sina korta motiveringar, men alla utmynnar i att de motsätter sig att personliga hänsyn fått gå före organisationens stadgar och integritet. Två personer har sedan tidigare klivit åt sidan, Kerstin Ekman och Lotta Lotass.

Det har bland annat uppstått en konflikt om det pressmeddelande som ska skickas ut nästa vecka. I meddelandet ska den utredning av akademiens hantering av de händelser som ledde fram till förra året kris redovisas.

Problemens upprinnelse är att den man som är gift med en ledamot anklagades för sexualbrott. Samtidigt uppstod misstanke om jäv inom akademien, läckage av information, och otillbörlig påverkan vid val av Nobelpristagare. De senare är omständigheter som griper rakt in i verksamheten och hotar urholka förtroendet för den.

Akademien har sina regler och hänvisar till tystnadsplikt. Men dessa regler skapades för att skydda institutionen, inte de individer som för tillfället sitter på stolarna.

Slutna privata institutioner som akademien tror inte att de behöver svara inför offentligheten, men det gör de. Särskilt när de är med och förfogar över ett av Sveriges starkaste varumärken, Nobelpriset. Nobelpriset är resultatet av en privat donation och förvaltas genom en stiftelse, men det är genom samverkan med samhället det nått sin storhet.

För övrigt mår alla organisationer bra av transparens, det gör dem mer professionella. De kvarvarande ledamöterna måste samla sig runt ständiga sekreteraren och tänka rätt. Stadgarna har tänjts förut, det går utmärkt att fortsätta modernisera dem.

Akademien har dessutom fem tomma stolar att fylla. De som inte deltar bör skriftligen avsäga sig sina platser, annars kommer akademien inte kunna fullgöra sina plikter gentemot Nobelstiftelsen. Inte minst eftersom det krävs minst tolv närvarande för att rösta in en ny ledamot.

Även kungahusen offrar vid kriser individer för institutionens skull. Kungahusen vet också att deras värsta fiende är inaveln. Friskt blod måste in. 

De nya ledamöterna bör vara fria från fåfänga. Fåfänga människor är riskfaktorer. De saknar integritet och kan inte hålla tyst, eftersom deras sociala ställning är avhängig av att de läcker exklusiv information. Sverige är fullt av nya goda potentiella kandidater, Aris Fioretis, Marie-Louise Ekman och Agneta Pleijel för att nämna några. Den mest värdiga, P O Enquist, tycker nog tyvärr att det är för sent.


Innehåll från Prostatype GenomicsAnnons

Gentest och AI ger bättre beslutsunderlag vid prostatacancer

Varje år får ungefär 1,3 miljoner män jorden runt diagnosen Prostatacancer, i Sverige drabbas årligen ca 10.000 män. Hittills har det saknats exakta metoder för att avgöra hur farlig cancern är och hur den bäst behandlas. Prostatype är ett nytt genetiskt test som använder artificiell intelligens för att bättre bedöma vilken behandling som passar den enskilda patienten.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i västvärlden och en växande sjukdom i många länder. I de fall initiala tester visar på att patienten har en mindre aggressiv cancer räcker det ofta med regelbundna kontroller. Tumören finns där, men utvecklas så långsamt att den inte kommer att påverka patientens livskvalitet i någon större utsträckning under dennes livstid. De patienter som lider av ett mer aggressivt sjukdomsförlopp får ofta behandling i form av operation eller strålning, med tillhörande biverkningar och kraftigt sänkt livskvalitet.

Gentestet Prostatype finns tillgängligt för patienter och läkare, läs mer här.  

– Svårigheten idag är att välja rätt behandling för alla de som ligger i gråzonen. Ungefär 70 procent av alla patienter ligger i låg- och mellanrisksegmentet, och där kan testet Prostatype ge en objektiv bedömning av hur aggressiv cancern är, och därmed ett individanpassat beslutsunderlag avseende vilken behandling som ska väljas, säger Fredrik Persson, VD på Prostatype Genomics.

Prostatype är ett marknadsgodkänt gentest som identifierar patientens genetiska fingeravtryck genom att via vävnadsprov mäta information från cancerstamcellens gener. Resultatet ger en unik bild av hur aggressiv cancern är vilket minskar risken för över- eller underbehandling. Externa valideringar visar att Prostatype omklassificerar cancerns aggressivitet i hela 35 procent av alla granskade sjukdomsfall.

Prostatype Genomics noterades i November 2020 på Nasdaq First North Growth Market, och marknadsför idag testet i Norden och på ett antal nyckelmarknader i Europa.

 – Under första halvåret 2022 kommer vi att intensifiera marknadsbearbetningen i Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien. Vi har nu också kommit en bra bit på vägen med att förbereda vår kommande lansering i USA. Den affärsmodell vi erbjuder är mycket lönsam för både Prostatype Genomics och våra samarbetspartners, men också för vården som helhet då besparingarna för minskad överbehandling är avsevärda, det är en verklig win-win, avslutar Fredrik Persson.

Läs mer om varför Prostatype Genomics är ett spännade företag att investera i här. 

Om Prostatype Genomics  
Prostatype Genomics grundades 2007 och har utvecklat Prostatype, en färdig gentestprodukt som finns tillgänglig för patienter och behandlande urologer som ett kompletterande beslutsunderlag inför frågeställningen behandling eller inte behandling av prostatacancer. Testet är utvecklat av en forskargrupp på Karolinska Institutet och tillhandahålls av Prostatype Genomics AB. Prostatype Genomics är noterat på Nasdaq First North Growth Market, kortnamn PROGEN.

Lär dig mer om Prostatacancer hos Cancerfonden.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Prostatype Genomics och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?