1515

Lööf är den som har mest att förklara

LEDARE. Centerledaren Annie Lööf medverkade i fredagskvällens ”Skavlan” – och det är inte svårt att förstå att hon är den partiledare som leder förtroendemätningarna. Dessa undersökningar ska ses som ett slags popularitetsmätning, eftersom man naturligen har högst förtroende för den man lägger sin röst på. Att Annie Lööf har ett förtroende långt utanför sina väljarled har att göra med hennes person.

Bild:SVT

Hon var personlig och underhållande hos Fredrik Skavlan och var generös med episoder där hennes treåriga dotter var en del. Det är inte svårt att tycka om Annie Lööf; att hon gjorde ett bättre val i år än för fyra år sedan gör inte saken sämre. Hon har medvind.

Samtidigt finns ett stort problem med Annie Lööfs hållning i regeringsfrågan. Denna linje, som hon i huvudsak delar med Liberalernas Jan Björklund, handlar om att hon inte vill tacka ja vare sig till Ulf Kristerssons regeringsbildning eller Stefan Löfvens. Ulf Kristerssons avvisar hon därför att hon anser att det innebär en upplyft roll för Sverigedemokraterna. Stefan Löfven avvisar hon av politiska skäl.

Hos Fredrik Skavlan fick hon den ledande frågan varför Sverige till skillnad från Norge inte har haft någon kvinnlig statsminister. Och hon sa tämligen omedelbart, efter publikens bifallande skratt, att Sverige inte behöver fler statsministerkandidater just nu.

Nej det handlar kanske inte om att Annie Lööf skulle bli statsminister, eller att talmannen ens kommer att ge henne någon typ av uppdrag på måndag. Problemet med Annie Lööfs svar i regeringsfrågan är att hon tycks ha en ”plan B”. Hon har vid en av presskonferenserna efter valet sagt att hon inte utesluter att sitta i en Löfvenledd regering. Hon har vid något tillfälle nämnt ordet ”samlingsregering”, som inte gärna kan tolkas som något annat än att de flesta av riksdagens partier ska samregera i en koalition.

Med tanke på sin höga popularitet borde Annie Lööf känna trycket att ge raka besked. Vilken realistisk regering föredrar hon? Och om hon har något i bakfickan så kan det för en del framstå som listigt, men det stora flertalet brukar inte gilla politiker som gör något annat än de först har sagt. Statsvetare tillämpar gärna spelteorier på politiken. Men den partiledare som tror att politiken är bluffstopp, eller något annat kortspel för den delen, kan bli straffad av opinionen.

Annie Lööf sa i ”Skavlan” att om man ska kunna få kraft i sin politik, då behöver man några procent mer (än Centerpartiets 8,6). Men hon sa också: ”Jag ska göra vad jag kan för att få genomslag för min politik.” Det är ett löfte som förpliktar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?