1515
Annons

Löfven missbrukar statsministerrollen

Demokratin är i fara vid ett maktskifte, enligt statsminister Stefan Löfven. Han kom med detta budskap i SVT-intervjun ”30 minuter” och syftar på en M-ledd regering som samarbetar med SD.

OVÄRDIGT. Stefan Löfven varnade för att demokratin är i fara om Ulf Kristersson blir statsminister med stöd av SD. Han intervjuades i SVT i onsdags kväll av Anders Holmberg.
OVÄRDIGT. Stefan Löfven varnade för att demokratin är i fara om Ulf Kristersson blir statsminister med stöd av SD. Han intervjuades i SVT i onsdags kväll av Anders Holmberg.Foto:SVT

Statsministern ska leda landet. Han ska trovärdigt redogöra för läget i landet. I hans roll ingår att varna för risker och vägleda allmänheten, exempelvis under pandemin som är den djupaste samhällskrisen på decennier. Han ska vara den yttersta garanten för statens skydd av medborgarna vid allvarliga faror som grov brottslighet, terrorism och för den delen angrepp mot demokratin. När det råder informationskaos under en kris ska man kunna lita på statsministerns ord, att han efter bästa förstånd och kunskapsläge redogör för situationen som den är, och på ett rimligt sätt värderar farligheten i en samhällskris.

All denna auktoritet kastar statsministern över bord när han varnar för att demokratin är i fara om oppositionsledaren blir regeringschef. Hur ska man kunna ta honom på allvar när det verkligen råder en samhällsfara?

Och för de medborgare som tror på honom, att demokratin är i fara, hur ska de agera efter ett maktskifte som ju tydligen hotar demokratin? Organisera sig underjordiskt för att återinföra demokratin om den faller? Vända sig till internationella domstolen i Haag? Lämna landet? För de flesta av oss är det ju otänkbart att leva i något annat system än demokrati.

Den som tycker dessa retoriska frågor är överdrivna visar att de inte tar statsministerns ord på allvar. Det är bara ett spel. Ett spel ovärdigt en statsminister.

Försvarsminister Peter Hultqvist gjorde nyligen, i Göteborgs-Posten, en uttrycklig jämförelse mellan SD:s relation till muslimer och judarnas situation på 1930- och 1940-talen. Detta alltså sagt av den minister som har till uppgift att värdera yttre hot mot Sverige och mot demokratin och göra avvägningar om säkerhetsåtgärder. Att göra obefogade jämförelser med Förintelsen brukar inte vara accepterat hos etablerade politiker. MP-språkröret Åsa Romson fick ge en offentlig ursäkt för att hon hade gjort det under en hetsig debatt. Vad ska man säga om Peter Hultqvist som skriver det i en egen debattartikel?

Det finns gott om hyckleri i S-ledningens retorik, och det handlar inte bara om att partiet har lutat sig mot ett kommunistiskt parti i decennier. Det allra första som hände när SD hade kommit in i riksdagen var att S-ledaren Mona Sahlin tog strid om talmansposten, en omröstning som hon inte hade kunnat vinna utan SD. Några år senare tog S aktiv hjälp av SD för att fälla delar av alliansregeringens budget och lade därmed grunden för en ny riksdagspraxis som S numera ständigt kritiserar. Det är svårt att säga att S visade respekt för att partiet hade förlorat valet 2010. Och sedan dess har socialdemokratin inte tvekat att ta hjälp av SD i olika frågor.

Om nu en regering med samröre med SD innebär att demokratin hotas, borde då inte S göra allt för att hålla SD borta, en uppgift som borde vara viktigare än den egna makten? Svaret från Stefan Löfven är nej. Under regeringsbildningen 2018 formulerade han ”glöm det-doktrinen”. Frågan gällde om S kunde stödja en regering som leds av något annat parti, exempelvis C (för att hålla undan SD). Glöm det, var svaret.

Om man nu är orolig för att en ny regering ska börja montera ned rättsstatens principer borde man göra allt för att säkerställa dessa. Att göra domstolsväsendet mer oberoende, att införa fler inslag av maktdelning, har Socialdemokraterna historiskt sett varit ointresserade av eftersom det begränsar också S-regeringars makt. Exempelvis var socialdemokrater intensiva motståndare till en oberoende riksrevision.

För två veckor sedan var chefs-JO Elisabeth Rynning gäst i Ekots lördagsintervju och beklagade att ombudsmannaväsendet har ett alltför lågt konstitutionellt skydd. Hon pekade på att en JO i Sverige kan få sparken utan förklaring, något som kritiseras av Europarådets Venedigkommission.

Den som använder ”Ungern” som skällsord och påstår att andra partier vill ha det som i det landet borde se som sin uppgift att öka skyddet för domare och liknande funktioner i rättsstaten.

Stefan Löfven jämförde SD med Donald Trump i en riksdagsdebatt på torsdagen. Men han borde också fundera över om hans eget parti kan anklagas för samma sak. För vad var det Donald Trump sa, jo att demokratin är hotad om hans motståndare vinner makten.


Innehåll från Penni.ioAnnons

Inbäddade försäkringar – lönsam framtid för försäkringsbolag

Idén är lika självklar som enkel: försäkringar ska säljas där de potentiella kunderna finns och är som mest köpbenägna. Penni.io erbjuder en snabbt implementerad lösning för inbäddad försäkring som ökar möjligheterna för försäkringsbolag att bli framgångsrika online.

Danska Penni.io har utvecklat en unik digital lösning som gör det möjligt för försäkringsbolag att sälja försäkringsprodukter online, via vilken distributionspartner som helst. 

– Vår vision är att i grunden förändra hur människor köper försäkringar. Det handlar om att erbjuda försäkringar där de är mest relevanta och där människor finns. I stället för att få kunderna att komma till försäkringsbolagen gäller det för försäkringsbolagen att flytta sin produkt till de digitala platser där kunderna befinner sig, säger Simon Bentholm, Digital Strategy Executive på Penni.io.

Riskmedvetenhet ökar relevansen

Inbäddad försäkring är framtiden för de försäkringsleverantörer som vill sätta kunden i främsta rummet. Det gör försäkring tillgänglig för alla, när som helst och var som helst. Och att få slutkunder att köpa försäkring via en distributionspartner i stället för direkt från försäkringsbolaget är inte svårt. Kombinationen av en kundanpassad digital kanal och människors inneboende bekvämlighet talar till den inbäddade försäkringens fördel. Riskmedvetenhet är också en viktig faktor. 

– Den som köper en bilbarnstol har lagt tid på att undersöka vilken som är den bästa. Hen har hög riskmedvetenhet och är i det läget mer mottaglig för att teckna en barnförsäkring. Det försäkringsbolag som finns på den digitala plats där den kunden befinner sig får därför hög relevans, säger Simon Bentholm. 

Viktigt agera nu

Marknaden för inbäddade försäkringar växer snabbt. 2030 beräknas den uppgå till 140 miljarder Euro – var fjärde försäkring kommer då att säljas som en inbäddad digital försäkring. För försäkringsbolagen handlar det därför om att agera snabbt, både för att säkra marknadsandelar och för att potentiellt erövra nya. Men att ta klivet in på marknaden för inbäddade försäkringar är inte utan utmaningar.

– Försäkringsbolagens möjligheter att sälja digitalt genom partnerskap begränsas av interna IT-system, brist på API:er för digitalt samarbete och att man helt enkelt inte har kunskap om hur man skapar bra kundupplevelser för onlineförsäljning genom partners, säger Simon Bentholm. Penni.io finns till för att lösa de utmaningarna. Vår plattform levererar den infrastruktur och funktionalitet som krävs för digital distribution i stor skala, och vi gör det möjligt för försäkringsbolag att börja skörda frukterna av digital distribution redan idag!

Penni.io är försäkringsdistribution byggd för framtidens försäkring, grundat i mänskligt beteende. Människor är online och det är dags att ta tag i de digitala möjligheterna. Därför hjälper Penni.io försäkringsleverantörer att enkelt bädda in och skala försäkringserbjudanden i digitala distributionskanaler.

Läs mer på Penni.io

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Penni.io och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?