Annons

Löfven måste avgå om MP hoppar av

LEDARE. Om Miljöpartiet hoppar av regeringen på grund av migrationsfrågan bör statsministern lämna in sin avskedsansökan. Det torde vara en ofrånkomlig utveckling även om det faktiskt inte krävs på ett konstitutionellt plan.

SPÄNT LÄGE. Stefan Löfven kommer att försöka undvika en regeringskris. För om MP lämnar regeringen kommer han i slutänden att behöva avgå, och då blir det en ny talmansrunda och omröstning.
SPÄNT LÄGE. Stefan Löfven kommer att försöka undvika en regeringskris. För om MP lämnar regeringen kommer han i slutänden att behöva avgå, och då blir det en ny talmansrunda och omröstning.Foto:Jessica Gow

Enligt uppgift ska S och de borgerliga partierna enas om sin linje i Migrationskommittén nästa vecka. Och senare i juli ska ett sista sammanträde äga rum, då hela kommittéförslaget ska slås fast.

Det står klart att partier som motsvarar en majoritet i riksdagen vill ha en stramare migrationspolitik och att åtminstone MP håller emot.

Det finns alltid sätt att hitta kompromisser som kan utformas så att partier kan rädda ansiktet inför sina sympatisörer, och migrationsfrågan borde inte vara annorlunda. Skillnaden är att migrationen har varit föremål för kompromisser och tillfälliga regler i flera år och meningen med det pågående kommittéarbetet är att slå fast en politik som ska hålla i flera år. Utrymmet för att hitta uppgörelser där alla är nöjda – och där lösningarna därmed blir inkonsekventa och bristfälliga – finns inte längre.

Det är inte bara innehållet i en framtida majoritetslinje som MP reagerar mot utan också tillvägagångssättet. När språkröret Isabella Lövin på måndagsmorgonen intervjuades i P1 reagerade hon mot frågan om vad som händer ”om regeringen rundar er i migrationsfrågan”. Svaret blev: ”Regeringen är ju vi, så regeringen kan inte runda oss.”

Så marginaliserade har Miljöpartiet blivit i det dagliga regeringsarbetet, att vana radioutfrågare råkar säga ”regeringen” fast man menar ”Socialdemokraterna”. S har tagit hand om de allra flesta ministerposter som handlar om ekonomi och samtliga poster som gäller lagar och försvar. Men Isabella Lövin har rätt i att regeringen fattar beslut kollektivt, alltså kan man inte runda Miljöpartiet. Möjligheten att reservera sig på regeringssammanträden finns men har bara använts i några få mindre frågor genom decennierna.

Om utvecklingen går dithän att Miljöpartiet lämnar regeringen är det förstås inget mindre än regeringskris. Grunden för maktutövandet har ju fallit.

Men ingenting sker automatiskt. Talman Andreas Norlén sa visserligen upprepade gånger under regeringsbildningen att hans statsministerförslag handlar om en viss regeringssammansättning. De som röstade ja till Löfven röstade ja även till MP. Alla partier har i grundlagsutredningar varit överens om att statsministern bör avgå om ett parti lämnar regeringen. Senast en koalitionsregering drabbades av ett partiavhopp var 1981 då Moderaterna lämnade regeringen. Det blev aktuellt med en misstroendeförklaring från M och S och Thorbjörn Fälldin (C) avgick (och blev senare vald igen). Men han hade kunnat sitta kvar och invänta misstroendet.

Stefan Löfven kan alltså sitta kvar även om MP lämnar. Han skulle kunna rättfärdiga ett sådant agerande med att det är januariöverenskommelsen som är basen för maktutövandet. Så länge de fyra partierna håller fast vid avtalet har han en plikt att verkställa det. På så sätt blir det svårt för C och L att stödja ett misstroende – dessa bägge partier har ju aldrig eftersträvat att MP skulle sitta i regeringen.

Stefan Löfven skulle också kunna hävda att coronakrisen gör det olämpligt med ett nytt statsministerval. Men det vore fel, eftersom regeringen har gjort stor sak av att epidemiåtgärderna är en sak för myndigheterna. Och de ekonomiska stödåtgärderna har vidtagits i politisk enighet.

Det troligaste – och det enda försvarbara – är att Stefan Löfven avgår om MP hoppar av. Men S vill undvika en statsministeromröstning – det har varit en förklaring till att partiet inte velat ha ett partiledarbyte, för då måste efterträdaren återigen släppas fram av C, L och V. Därför kommer nog den skicklige maktspelaren Stefan Löfven att försöka hitta en lösning för att blidka MP.

För MP är frågan uppenbarligen av stor betydelse. Om MP skulle sitta kvar i regeringen och tolerera att ett så stort lagstiftningskomplex beslutas i riksdagen utan föregående proposition (vilket är fullt möjligt) innebär det att partiet avhänder sig en stor del av regeringsmakten. Det vore varken hederligt gentemot de egna väljarna – eller mot resten av väljarkåren.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Resurs BankAnnons

Resurs Bank skapar hållbar lönsamhet när handeln förändras

Anna Nauclér, CCO på Resurs Bank
Anna Nauclér, CCO på Resurs Bank

Under lång tid har hållbarhetsfrågan och den cirkulära ekonomin vänt upp och ner på handeln och i dagsläget möter handlare också helt nya utmaningar där kunder håller hårdare i sina pengar. Förmågan att snabbt ställa om sin verksamhet blir därför allt viktigare, framför allt när nya oförutsedda omvärldsfaktorer nu tydligt påverkar handeln. Att väga in ansvarsfull kreditgivning och erbjuda flexibla betallösningar är två sätt att skapa hållbar lönsamhet och stå starkare i en osäker värld.

Nya utmaningar bidrar också till utveckling, nya kundresor och nya erbjudanden. Resurs Bank är en av de största leverantörerna av betallösningar på den nordiska marknaden och har lång erfarenhet av att i nära samarbete med sina partners möjliggöra detta omställningsarbete.

– Vill man få återkommande kunder kan man inte bara konkurrera med pris. Istället behöver man utmärka sig som en aktör som snabbt förstår kunderna behov och kan ställa om även när det blåser upp till storm. En viktig aspekt är att erbjuda olika alternativ av betallösningar i kombination med en noggrann kreditbedömning som ger kunderna ökad handlingskraft, trygghet och flexibilitet. Därför erbjuder vi bland annat prenumerationslösningar som ger kunden möjlighet att använda en produkt utan att äga den och därmed istället få en månadsavgift som går att avsluta, säger Anna Nauclèr, CCO på Resurs Bank.

Resurs Checkout – en omnilösning

När konsumenter ändrar sitt sätt att handla är det viktigare än någonsin med en omnilösning som håller ihop kommunikation och betallösningar i både e-handel och butik.

– Med Resurs Checkout får handlare en omnilösning som gör det smidigt att anpassa sin affär till de kanaler som konsumenterna efterfrågar. Med Resurs Checkout kan kunder välja delbetalning som gör att man kan skapa en jämnare månadsekonomi för att kunna planera sin ekonomi och känna sig trygg, fortsätter Anna.

Starka varumärken bygger lojalitet

Nyckeln till att få fler återkommande kunder ligger i att anpassa sin affärsstrategi så att den håller sig relevant och hjälper till att stärka varumärket. Precis som att affärsmodeller anpassas behöver varumärkesarbetet spegla vad som sker i världen.

– Handeln har mycket att vinna på att väga in aspekter som handlar om hållbar konsumtion, där kreditbedömning är grundläggande för att också skapa hållbar lönsamhet i sin affär. Genom att erbjuda co- och whitelabel-koncept för våra betallösningar, där våra partners varumärke frontas gentemot slutkund, skapas förutsättningar för en tydlig och anpassad kundkommunikation som stärker handlarens varumärke, säger Anna.

Klokare köp ger hållbarare samhällen

Detta får till följd att kunderna har råd att köpa produkter av högre kvalitet som håller längre vilket bidrar till klokare konsumtion samtidigt som högre snittköp skapar tillväxt. Långsiktigt smarta köp leder till hållbar privatekonomi, vilket i sin tur leder till mer hållbart rustade samhällen som kan leva upp till de globala målen.

– Resurs har en noggrann kreditbedömningsprocess med syfte att människor ska ha en långsiktig hållbar privatekonomi. Vi har individuell rådgivning och en rad olika aktiviteter för att undvika att kunder hamnar i inkasso. Ingen vinner på överskuldsättning, avslutar Anna.

FAKTA OM RESURS BANK

Resurskoncernen finns i hela Norden och består av Resurs Bank och Solid Försäkring. Vi jobbar med att skapa smarta betal- och finansieringslösningar för både konsumenter och företag.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Resurs Bank här 

Mer från Resurs Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Resurs Bank och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?