Annons

Löfven har trots allt en poäng om epidemin

Söndagens intervju med statsminister Stefan Löfven i Agenda liknade intervjun i samma program från i höstas. Då handlade det om brottsvågen. Nu om coronakrisen. Då som nu var han besvärande svårförstådd, blandade bort argumenten på ett ohederligt sätt och skyllde på andra.

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.Foto:Jessica Gow/TT

Andemeningen om de höga dödstalen i äldrevården var ”vi såg det inte komma” samt att de i grund och botten nog ändå är alliansregeringens fel. Alternativt nyliberalismens.

Det är hans standardsvar och det duger inte efter snart sex år som statsminister. Hans ledarskap under krisen är som hans övriga regeringstid - svagt, otydligt, planlöst.

Men om man nu ska försöka förstå honom har han ändå en poäng eller två och han borde kunna svara bättre.

Det är skillnad på att dö med Covid19 och av Covid19. Sverige registrerar alla avlidna med infektion som dödsfall i epidemin. Det ger höga tal, särskilt i jämförelse med länder som räknar annorlunda.

Vi vet inte om de höga dödstalen i äldrevården, särskilt i Stockholm, är en effekt av stor smittspridning i samhället. Än så länge tyder testningen på att smittan inte är så spridd som man trodde. I så fall är den svenska mer öppna strategin inte huvudproblemet. Snarare handlar det om specifika problem inom äldrevården som dåliga hygienrutiner, dålig kvalitet och dålig utbildning. Tunnelbanan kan ha spelat roll och förklarar möjligen den stora skillnaden mot till exempel Malmö.

Efterklokheten om isolering av Italienresenärer är lockande men svår att driva hem. Under sista veckan i februari och första veckan i mars anlände 1 miljon personer till Sverige efter utlandsresor. Sverige är i likhet med London ett internationaliserat samhälle och det snabba förloppet i början av epidemin var faktiskt omöjligt att hejda.

Mortaliteten i Sverige är nu nere i normala nivåer. Även när dödligheten var som högst, i april, var den i nivå med svåra influensasäsonger. Bara under 2000-talet har fem månader haft lika hög eller högre mortalitet jämfört med april 2020.

Löfven har nu ansvaret att för medborgare och omvärld förklara den svenska situationen. Det klarade han inte i söndags. Om det låter lika osammanhängande på EU-toppmöten kan man förstå att grannländer är skeptiska.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?