Hoppa till innehållet

Annons

Löfven bör sluta polarisera landet

De dramatiska händelserna i Washington präglade delar av den svenska partiledardebatten på onsdagen. Finns det några lärdomar att dra, några varningar att lyssna på, några paralleller att observera?

RIKSDAGSDEBATT. Stefan Löfven talade om hotet från en polariserad demokrati, samtidigt som han starkt bidrar till polariseringen.
RIKSDAGSDEBATT. Stefan Löfven talade om hotet från en polariserad demokrati, samtidigt som han starkt bidrar till polariseringen.

Ordet polarisering återkom några gånger i debatten, som det fenomen som måste motverkas. Polarisering kan vara en följd av klyftor i levnadsförhållanden, demografiska och geografiska skillnader. Men det man menar är nog en politisk polarisering som politiker kan driva fram – eller motverka.

Bilden från USA är en president som har eldat under polariserande strömningar, både inför valet 2016 och under sin ämbetsperiod. Beviset på hur långt det har gått kom för en vecka sedan när en militant massa trängde in i USA:s kongressbyggnad.

Stefan Löfven sa i sitt anförande under debatten att Sverige inte är USA, ”men ingen demokrati är för evigt solid”. Det är givetvis sant. Att allt kan hända är ett axiom. Men vad vill han säga?

Han beskrev att det finns en rörelse som vill söndra, sprida falska nyheter som sanningar. Ett faktiskt valresultat skulle kunna undergrävas även i Sverige, sa Stefan Löfven. Han sa också att man bör undvika att kasta lögner på sina motståndare bara för att få applåder.

Men vem är det Stefan Löfven syftar på? Det behöver inte sägas – det är Sverigedemokraterna, vars närvaro i svensk politik har fått definiera de andra partiernas positioner och förslag. Vem är med vem? Vilka tar stöd av vilka? Det var väl inte fel parti som kom på detta förslag först? Åt du verkligen lunch med Jimmie Åkesson?

Den som säger sig vilja bekämpa polarisering har rimligen ett särskilt stort ansvar att inte elda på den. Men Stefan Löfven drar sig inte för att polarisera ut Sverigedemokraterna och deras väljare. På presskonferensen efter debatten talade han till och med om Mussolinis maktövertagande i Italien för 100 år sedan, och att liberala politiker släppte fram den blivande diktatorn.

Om man ska bedöma Stefan Löfvens engagemang i den här frågan måste man inse vilka matematiska realiteter han har att hantera. Det finns ingen vänstermajoritet i Sverige. För att kunna få makten och behålla den måste ett eller flera borgerliga partier förmås att stödja en socialdemokratisk regering. Nyckeln till detta är att varna för Sverigedemokraterna, vars mandat behövs för att driva igenom borgerlig politik och för att släppa fram en moderat regeringsbildare.

Nu är Liberalerna i ett skede av omvärdering. Nyamko Sabuni och två andra från partiledningen skrev i onsdagens Di om behovet av en borgerlig ekonomisk politik. Partiet krävde också samma dag att regeringen inte ska lägga fram det migrationsförslag som går vid sidan av det som hade majoritetsstöd i migrationskommittén, annars är januarisamarbetet hotat. Eftersom förslaget skulle få stora ekonomiska konsekvenser måste det förankras med Liberalerna först eftersom det finns ett budgetsamarbete, anser Nyamko Sabuni.

Och i riksdagsdebatten sa Liberalernas Johan Pehrson att hans parti tog ansvar efter valet 2018, och ingick avtalet med Socialdemokraterna, men att Sverige ”på längre sikt” behöver något annat, inte en regering ”som tvingas införa en och annan liberal reform”.

Liberalerna kan alltså byta sida, och även om partiet ligger stadigt under riksdagsspärren kan den saken förändras med ett nytt vägval. Om Liberalerna klarar sig över spärren kan det räcka för att Ulf Kristersson kan bli statsminister.

Vad kan då passa bättre än att varna för hur det gick när aningslösa liberaler möjliggjorde ett fascistiskt maktövertagande i Italien?

Socialdemokraterna vet att det inte finns tillräckligt utrymme för en vänstermajoritet. En blocköverskridande lösning är partiets enda chans att få styra, och sättet att få mittenpartierna dit för Stefan Löfven är att elda på den polarisering han säger sig bekämpa. Raffinerat, och vid det här laget mycket välkänt. Men skadligt för det demokratiska samtalet.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från OKQ8Annons

Stor satsning på publika snabbladdare: “Vi gör det enklare för elbilsförare i hela landet”

Sedan 2020 har antalet nyregistrerade elbilar nästan tredubblats. Och i takt med den fortsatta tillväxten ökar även behovet av laddlösningar kraftigt. För att öka tillgängligheten bygger OKQ8, tillsammans med Skellefteå Kraft, just nu ut Sveriges största publika nätverk för supersnabbladdning – ihopkopplat med ett enkelt och smidigt betalsystem.

Läs mer om OKQ8:s elbilsladdning

– Laddning har varit, och är till stor del fortfarande, en flaskhals då det tar tid att bygga ut det nationella elnätet. Men med vår stora satsning på svensk laddinfrastruktur, med nya generationens publika snabbladdare, gör vi det enklare för elbilsförare i hela landet, säger Svante Fredin, som är produktchef för e-mobility på OKQ8.

Genom den snabba utbyggnaden bidrar OKQ8 och Skellefteå Kraft också till minskade koldioxidutsläpp från transporter, vilket är en viktig del i omställningen mot en hållbar framtid.

– Tillsammans med våra olika samarbetspartners inom energilösningar har vi en stark drivkraft att förbättra och utveckla Sveriges infrastruktur. Det är viktigt för oss att vara proaktiva och kontinuerligt investera i grön teknik och samarbeten för att vara en relevant och konkurrenskraftig aktör i den elektrifierade framtidens fordonsmarknad.

Svante Fredin, produktchef för e-mobility på OKQ8.
Svante Fredin, produktchef för e-mobility på OKQ8.

Supersnabbladdare på 300 stationer

Sedan 2021 samarbetar Skellefteå Kraft och OKQ8 i en satsning på laddinfrastruktur som ökar tillgängligheten för elbilsförare i hela landet – genom 800 laddpunkter fördelat på 300 OKQ8-stationer till 2026. OKQ8 upplåter plats vid sina stationer och står för den smidiga betallösningen, medan Skellefteå Kraft investerar, driver och underhåller laddplatserna. Det innebär att de båda bolagen blir en av Sveriges ledande aktörer i den nya generationens publika snabbladdare.

Med hjälp av appen OKQ8 Elbilsladdning kan föraren enkelt se var närmaste laddstation finns och om den är ledig. Det går även filtrera på olika typer av laddning.

– I dag finns mer än 1 200 laddstationer över hela Sverige knutna till appen, såväl våra egna laddstationer som stationer som tillhör en annan operatör i vårt nätverk, säger Svante Fredin.

Kortet knyter samman allt

Appen är kopplad till OKQ8:s unika helhetslösning där ett företagskort utgör själva navet. Kortet samlar alla drivmedelsköp, både flytande och el, och kunden får allt på en och samma faktura. Kortet kan dessutom användas på alla enheter, både på arbetsplatsen, hemma och på stationen.

– I och med att allt fler människor kommer behöva snabbladda sin elbil publikt är det viktigt att ha ett rikstäckande och etablerat nätverk av snabbladdare med ett enkelt och smidigt betalsystem. Det kommer att underlätta omställningen till elektrifierade fordon.

Bland de 1 200 laddstationerna som är knutna till appen OKQ8 Elbilsladdning finns också företag som vill att deras laddare på företagsparkeringen också ska vara öppna för allmänheten.

– Att sälja laddning är något som intresserar många företag. Därför har vi tagit fram en lösning som möjliggör det och säkerställer att det sker på ett skattemässigt korrekt sätt. Det enda företaget behöver göra är att bestämma hur deras laddare ska användas, vilka av sina laddare de vill ska vara öppna för allmänheten och vilket pris de vill ta för laddningen.

Läs mer om OKQ8:s publika laddning

 

Mer från OKQ8

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med OKQ8 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera