Löfven bör sluta polarisera landet

De dramatiska händelserna i Washington präglade delar av den svenska partiledardebatten på onsdagen. Finns det några lärdomar att dra, några varningar att lyssna på, några paralleller att observera?

RIKSDAGSDEBATT. Stefan Löfven talade om hotet från en polariserad demokrati, samtidigt som han starkt bidrar till polariseringen.
RIKSDAGSDEBATT. Stefan Löfven talade om hotet från en polariserad demokrati, samtidigt som han starkt bidrar till polariseringen.

Ordet polarisering återkom några gånger i debatten, som det fenomen som måste motverkas. Polarisering kan vara en följd av klyftor i levnadsförhållanden, demografiska och geografiska skillnader. Men det man menar är nog en politisk polarisering som politiker kan driva fram – eller motverka.

Bilden från USA är en president som har eldat under polariserande strömningar, både inför valet 2016 och under sin ämbetsperiod. Beviset på hur långt det har gått kom för en vecka sedan när en militant massa trängde in i USA:s kongressbyggnad.

Stefan Löfven sa i sitt anförande under debatten att Sverige inte är USA, ”men ingen demokrati är för evigt solid”. Det är givetvis sant. Att allt kan hända är ett axiom. Men vad vill han säga?

Han beskrev att det finns en rörelse som vill söndra, sprida falska nyheter som sanningar. Ett faktiskt valresultat skulle kunna undergrävas även i Sverige, sa Stefan Löfven. Han sa också att man bör undvika att kasta lögner på sina motståndare bara för att få applåder.

Men vem är det Stefan Löfven syftar på? Det behöver inte sägas – det är Sverigedemokraterna, vars närvaro i svensk politik har fått definiera de andra partiernas positioner och förslag. Vem är med vem? Vilka tar stöd av vilka? Det var väl inte fel parti som kom på detta förslag först? Åt du verkligen lunch med Jimmie Åkesson?

Den som säger sig vilja bekämpa polarisering har rimligen ett särskilt stort ansvar att inte elda på den. Men Stefan Löfven drar sig inte för att polarisera ut Sverigedemokraterna och deras väljare. På presskonferensen efter debatten talade han till och med om Mussolinis maktövertagande i Italien för 100 år sedan, och att liberala politiker släppte fram den blivande diktatorn.

Om man ska bedöma Stefan Löfvens engagemang i den här frågan måste man inse vilka matematiska realiteter han har att hantera. Det finns ingen vänstermajoritet i Sverige. För att kunna få makten och behålla den måste ett eller flera borgerliga partier förmås att stödja en socialdemokratisk regering. Nyckeln till detta är att varna för Sverigedemokraterna, vars mandat behövs för att driva igenom borgerlig politik och för att släppa fram en moderat regeringsbildare.

Nu är Liberalerna i ett skede av omvärdering. Nyamko Sabuni och två andra från partiledningen skrev i onsdagens Di om behovet av en borgerlig ekonomisk politik. Partiet krävde också samma dag att regeringen inte ska lägga fram det migrationsförslag som går vid sidan av det som hade majoritetsstöd i migrationskommittén, annars är januarisamarbetet hotat. Eftersom förslaget skulle få stora ekonomiska konsekvenser måste det förankras med Liberalerna först eftersom det finns ett budgetsamarbete, anser Nyamko Sabuni.

Och i riksdagsdebatten sa Liberalernas Johan Pehrson att hans parti tog ansvar efter valet 2018, och ingick avtalet med Socialdemokraterna, men att Sverige ”på längre sikt” behöver något annat, inte en regering ”som tvingas införa en och annan liberal reform”.

Liberalerna kan alltså byta sida, och även om partiet ligger stadigt under riksdagsspärren kan den saken förändras med ett nytt vägval. Om Liberalerna klarar sig över spärren kan det räcka för att Ulf Kristersson kan bli statsminister.

Vad kan då passa bättre än att varna för hur det gick när aningslösa liberaler möjliggjorde ett fascistiskt maktövertagande i Italien?

Socialdemokraterna vet att det inte finns tillräckligt utrymme för en vänstermajoritet. En blocköverskridande lösning är partiets enda chans att få styra, och sättet att få mittenpartierna dit för Stefan Löfven är att elda på den polarisering han säger sig bekämpa. Raffinerat, och vid det här laget mycket välkänt. Men skadligt för det demokratiska samtalet.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?