ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

LO bör sätta medlemmarna före partinyttan

  • Foto: Amanda Lindgren

LEDARE. Karl-Petter Thorwaldsson avgår i samband med LO-kongressen nästa år. Han säger bland annat att hans slagkraft som opinionsbildare tappat i styrka: ”Det är tuffare för mig att komma ut medialt än det var från början.”

Och när han tillägger ”litegrann tröttnar man på sig själv och sin egen roll” är det säkerligen ett sätt för Karl-Petter Thorwaldsson att bjuda på sig själv. Men det väcker ändå frågan vad en LO-ordförandes roll egentligen är.

Intrycket är att under Karl-Petter Thorwaldssons tid har LO i allmänpolitiska frågor flyttat vänsterut. Det har varit en hård retorik med krav på höjda kapitalskatter och stopp för företag i välfärden. Många LO-medlemmar har anledning att undra på vems mandat deras fackliga centralorganisation har intagit dessa ståndpunkter.

Men det största sveket mot medlemmarna är ändå att LO har valt socialdemokratisk partinytta före sina medlemmars intresse.

Den andel av LO-medlemmarna som sympatiserar med Socialdemokraterna har minskat successivt. Idén om att minst hälften av medlemmarna ska rösta på S för att LO ska stödja partiet är övergiven. Och nu är det fler LO-medlemmar som stöder SD än S, enligt en Sifoundersökning från oktober.

Inför valet i fjol genomförde LO en telefonkampanj gentemot medlemmarna. Budskapet var att SD hotar fackliga rättigheter och exempelvis vill luckra upp turordningsreglerna. När kampanjen presenterades fick Karl-Petter Thorwaldsson frågan om han vad han hade gjort för att försöka påverka SD i frågan om turordningsreglerna. ”Inget”, var svaret.

Han har alltså valt bort möjligheten att försvara de fackliga rättigheterna av partitaktiska skäl. LO valde att inte ta chansen för fyra–fem år sedan då SD ännu inte tagit ställning i alla ekonomiska frågor. Arbetsgivarna inom Almega lyckades övertyga SD om att svänga i frågan om vinstförbud i välfärden. Varför skulle inte LO ha lyckats göra samma sak med arbetsrätten?

Nästa LO-ordförande bör ta mindre hänsyn till Socialdemokraterna och ägna sig åt sin kärnuppgift, att driva fackliga sakfrågor.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer