Annons

Ljuset efter skilsmässan

Det står alltmer klart vad det är för slags borgerlighet som kommer att resa sig ur spillrorna av alliansens krasch. Sedan Moderaterna i slutet av hösten fick grepp om oppositionsarbetet har det gått snabbt. Fråga efter fråga har fått skarpare konturer och samarbetsmönster i riksdagen.

ALLIANS. Politikutvecklingen inom borgerligheten präglas i dag mest av att C är borta och därmed kan M och KD utforma sin politik utan att ta hänsyn till C:s olika låsningar.
ALLIANS. Politikutvecklingen inom borgerligheten präglas i dag mest av att C är borta och därmed kan M och KD utforma sin politik utan att ta hänsyn till C:s olika låsningar.Foto:Henrik Montgomery/TT

Att det är något nytt och spännande som händer är tydligt. De politiska motståndarna i och kring regeringen är maniskt intresserade.

Många har försökt sätta ideologiska etiketter på förändringen, men om man går igenom de olika frågorna är det ganska enkelt. Det som präglar politikutvecklingen inom särskilt M är friheten från Centerpartiet.

Om man lyssnar inåt Moderaterna hör man också tydligt att de tycker att det är ganska skönt att slippa ta hänsyn till alla de låsningar som samarbetet med Centerpartiet innehöll. Nu kan man dels tycka vad man alltid har tyckt och dels förnya sig.

Ta till exempel de två sakfrågestrider som M nu tagit med stöd av Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, nej till att återintroducera ett lotssystem på Arbetsförmedlingen och nej till det så kallade ingångsavdraget, båda hjärtefrågor för C. Centerpartiet misslyckades med att få igenom båda dessa förslag i allianssamarbetet inför förra valet eftersom Moderaterna absolut inte ville, men lyckades med S efter valet. Det finns inget ”nykonservativt” i M:s hållning och det är knappast någon renlärig liberalism att sänka löneskatter för vissa grupper eller reformera myndigheter mot bättre vetande. Dynamiken styrs av att M kan agera utan C.

En annan fråga där Centerpartiets sorti spelar stor roll är kärnkraften. Kompromissandet med C blev ett slags halvhalt för avveckling men inte så mycket mer. Nu har vi äntligen efter mer än 40 år en riksdagsmajoritet i vardande som kan samla sig kring en utvecklingslinje för kärnkraft. M, KD, SD och L (om de finns kvar efter nästa val) kan tänka fritt. Nykonservatism? Nej, men en utvecklingsoptimistisk och rationell syn på teknik. Sol och vind är utmärkta energislag, men en fossilfri kraftkälla som fungerar dag och natt, vinter och sommar, bör ingen klimatansvarig politiker tacka nej till.

Migrationens olika aspekter är också ett område där borgerligheten nu kan utvecklas utan C. Moderaterna reste den så kallade volymfrågan redan 2011, vilket snabbt blev ett tabu-område inom alliansen. Nu reformerar M sin migrationspolitik och rättar till uppenbara brister i arbetskraftsinvandringen. C står kvar på ungefär samma punkt som tidigare, vilket i stället har blivit Socialdemokraternas huvudvärk. Utvecklingen av friskolepolitiken är ett annat exempel där alla allianspartier utom C var beredda att göra en revision.

Och så synen på SD, den nya vattendelaren, där Moderaterna nu slipper Centerpartiets låsningar och högstämda nej och kan fritt samla krafter i riksdagen som vill ungefär samma sak.

Centerpartiet har historiskt tillfört det borgerliga samarbetet en folklig bredd. Men det har också skapat låsningar alltsedan Fälldin gjorde sitt parti till en del av den antimodernistiska rörelse som svepte över västvärlden på 1970-talet. Partiet har sedan dess varit specialist på de olika feberfrossor som återkommande drabbar Sverige. Nej till kärnkraft, nej till Öresundsbron, nej till FRA och nu på sistone en säregen liberalism som präglas av konvertitens fanatism och behov av tydliga fiendebilder. Det mer jordnära arvet från bondetiden har tyvärr förtvinat till vanan att förhandla fram undantag, förr dieselskatter, nu allt möjligt som vissa glesbygdskommuner och olika sociala grupper. Centerpartiets liberala inslag är speciella och väsensskilda från den traditionella svenska socialliberalismen. C är mycket mer revolutionärt och vill omstöpa samhället i grunden. Eller som en av partiets inre demoner utropade under flyktingkrisen: ”Kan Nigeria så kan vi”, (det vill säga ha 200 miljoner invånare.) 

Visst finns det undantag. C har skaffat sig en rationell försvars- och säkerhetspolitik och har en grundmurad positiv syn på företagande. Men på alltför många områden odlar partiet en roll som särintressenas ombud utan förmåga till överblick och helhetsansvar. Rimligen var det skälet till att partiet aldrig fick några tunga ansvarsområden i alliansregeringen och att Annie Lööf blev den mest avlövade näringsminister Sverige har haft.

Den borgerlighet som nu utvecklas inom M och i dynamiken med KD och SD har hittills framför allt blivit rimligare, mognare och mer intresserad av verklighet än av en idévärld. Den regering som tillträder om trion får majoritet kommer att kraftsamla för att reformera hela det stora frågekomplex som finns inom brott-straff-migration-inre&yttre försvar. Den kommer inte att vara uppbunden av Centerpartiets låsningar och inte av MP:s. Den kommer att vara mer socialpolitiskt tillvänd och inte utlysa några systemskiften på arbetsmarknaden.

Moderaterna spelar en nyckelroll. Alla vet att det tunga reformansvaret ligger på dem. SD har trots tio år i riksdagen inte fördjupat sina frågor och är professionellt svaga. KD präglas fortfarande av att vara ett litet parti. Förberedelsetiden fram till nästa val är lika viktig som inför 2006. Och det är bråttom.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Reguity Group ABAnnons

Digitala personaloptioner – Equity made simple

Att administrera personaloptionsprogram har länge varit ett tidskrävande arbete. Dessutom har själva syftet, att vara ett framåtriktat incitament för nyckelpersoner, försvårats av bristande tillgänglighet till relevant dokumentation. Att digitalisera investeringar i blivande svenska ”unicorns” innan de noteras, samt att skapa en överblick av onoterade innehav är bakgrunden till Reguity’s digitala plattformar NVR.se och VPZ.se.

Reguity Group bildades 2006 för att hjälpa onoterade företag i processen att digitalt administrera transaktioner och dokumentation av ägande av aktier och derivat. 

– Vi skapade först NVR.se för digital bokföring av aktiebok och därefter VPZ.se, en avancerad plattform som ger komplett överblick och investeringshistorik i realtid för de som investerar i onoterade bolag. Poängen med personaloptionsprogram att vara ett incitament faller om man inte synliggör dem, säger Ekon dr Henrik Kristensen, grundare och VD för Reguity Group AB (publ). 

Administrera personaloptionsprogram

Kombinationen NVR.se och VPZ.se skapar en effektiv infrastruktur för att ge ut och administrera optioner i NVR.se, vilka sedan synliggörs i depåtjänsten VPZ.se. Smarta notifieringar påminner samtliga parter i god tid innan optionerna förfaller.

– Optionstjänsten fungerar lika bra för noterade aktiebolag med onoterade personaloptioner, som för internationella bolag eller svenska onoterade bolag med internationella optionsinnehavare.

Därmed kan finansiella och juridiska rådgivare överlämna en fullständig tjänst till sina klienter, utöver avancerade kalkyler och optionsavtal. Som en bonus blir dessutom administrationen billigare.

Optioner i nästa svenska Unicorn

Reguity vill göra alla optioner enkelt överlåtelsebara, så det blir lika smidigt att investera i onoterade teckningsoptioner, personaloptioner eller warranter som i noterade publika aktiebolag.

– Det skapas enorma värden i dessa företag och många skulle gå än bättre med effektiva incitamentsprogram och access till nya finansiella instrument. Det får man via vår lösning, avslutar Henrik.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Reguity Group här 

FAKTA:

Reguity Group AB (publ) är den ledande digitala plattformen för ägare och investerare i privata företag i Nordeuropa. Reguity erbjuder ett brett sortiment av digitala online/offline-verktyg och tjänster för aktieägare och portföljförvaltning samt finansieringsrådgivning för privata företag.

Mer från Reguity Group AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Reguity Group AB och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?