Ljuset efter skilsmässan

Det står alltmer klart vad det är för slags borgerlighet som kommer att resa sig ur spillrorna av alliansens krasch. Sedan Moderaterna i slutet av hösten fick grepp om oppositionsarbetet har det gått snabbt. Fråga efter fråga har fått skarpare konturer och samarbetsmönster i riksdagen.

ALLIANS. Politikutvecklingen inom borgerligheten präglas i dag mest av att C är borta och därmed kan M och KD utforma sin politik utan att ta hänsyn till C:s olika låsningar.
ALLIANS. Politikutvecklingen inom borgerligheten präglas i dag mest av att C är borta och därmed kan M och KD utforma sin politik utan att ta hänsyn till C:s olika låsningar.Foto:Henrik Montgomery/TT

Att det är något nytt och spännande som händer är tydligt. De politiska motståndarna i och kring regeringen är maniskt intresserade.

Många har försökt sätta ideologiska etiketter på förändringen, men om man går igenom de olika frågorna är det ganska enkelt. Det som präglar politikutvecklingen inom särskilt M är friheten från Centerpartiet.

Om man lyssnar inåt Moderaterna hör man också tydligt att de tycker att det är ganska skönt att slippa ta hänsyn till alla de låsningar som samarbetet med Centerpartiet innehöll. Nu kan man dels tycka vad man alltid har tyckt och dels förnya sig.

Ta till exempel de två sakfrågestrider som M nu tagit med stöd av Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, nej till att återintroducera ett lotssystem på Arbetsförmedlingen och nej till det så kallade ingångsavdraget, båda hjärtefrågor för C. Centerpartiet misslyckades med att få igenom båda dessa förslag i allianssamarbetet inför förra valet eftersom Moderaterna absolut inte ville, men lyckades med S efter valet. Det finns inget ”nykonservativt” i M:s hållning och det är knappast någon renlärig liberalism att sänka löneskatter för vissa grupper eller reformera myndigheter mot bättre vetande. Dynamiken styrs av att M kan agera utan C.

En annan fråga där Centerpartiets sorti spelar stor roll är kärnkraften. Kompromissandet med C blev ett slags halvhalt för avveckling men inte så mycket mer. Nu har vi äntligen efter mer än 40 år en riksdagsmajoritet i vardande som kan samla sig kring en utvecklingslinje för kärnkraft. M, KD, SD och L (om de finns kvar efter nästa val) kan tänka fritt. Nykonservatism? Nej, men en utvecklingsoptimistisk och rationell syn på teknik. Sol och vind är utmärkta energislag, men en fossilfri kraftkälla som fungerar dag och natt, vinter och sommar, bör ingen klimatansvarig politiker tacka nej till.

Migrationens olika aspekter är också ett område där borgerligheten nu kan utvecklas utan C. Moderaterna reste den så kallade volymfrågan redan 2011, vilket snabbt blev ett tabu-område inom alliansen. Nu reformerar M sin migrationspolitik och rättar till uppenbara brister i arbetskraftsinvandringen. C står kvar på ungefär samma punkt som tidigare, vilket i stället har blivit Socialdemokraternas huvudvärk. Utvecklingen av friskolepolitiken är ett annat exempel där alla allianspartier utom C var beredda att göra en revision.

Och så synen på SD, den nya vattendelaren, där Moderaterna nu slipper Centerpartiets låsningar och högstämda nej och kan fritt samla krafter i riksdagen som vill ungefär samma sak.

Centerpartiet har historiskt tillfört det borgerliga samarbetet en folklig bredd. Men det har också skapat låsningar alltsedan Fälldin gjorde sitt parti till en del av den antimodernistiska rörelse som svepte över västvärlden på 1970-talet. Partiet har sedan dess varit specialist på de olika feberfrossor som återkommande drabbar Sverige. Nej till kärnkraft, nej till Öresundsbron, nej till FRA och nu på sistone en säregen liberalism som präglas av konvertitens fanatism och behov av tydliga fiendebilder. Det mer jordnära arvet från bondetiden har tyvärr förtvinat till vanan att förhandla fram undantag, förr dieselskatter, nu allt möjligt som vissa glesbygdskommuner och olika sociala grupper. Centerpartiets liberala inslag är speciella och väsensskilda från den traditionella svenska socialliberalismen. C är mycket mer revolutionärt och vill omstöpa samhället i grunden. Eller som en av partiets inre demoner utropade under flyktingkrisen: ”Kan Nigeria så kan vi”, (det vill säga ha 200 miljoner invånare.) 

Visst finns det undantag. C har skaffat sig en rationell försvars- och säkerhetspolitik och har en grundmurad positiv syn på företagande. Men på alltför många områden odlar partiet en roll som särintressenas ombud utan förmåga till överblick och helhetsansvar. Rimligen var det skälet till att partiet aldrig fick några tunga ansvarsområden i alliansregeringen och att Annie Lööf blev den mest avlövade näringsminister Sverige har haft.

Den borgerlighet som nu utvecklas inom M och i dynamiken med KD och SD har hittills framför allt blivit rimligare, mognare och mer intresserad av verklighet än av en idévärld. Den regering som tillträder om trion får majoritet kommer att kraftsamla för att reformera hela det stora frågekomplex som finns inom brott-straff-migration-inre&yttre försvar. Den kommer inte att vara uppbunden av Centerpartiets låsningar och inte av MP:s. Den kommer att vara mer socialpolitiskt tillvänd och inte utlysa några systemskiften på arbetsmarknaden.

Moderaterna spelar en nyckelroll. Alla vet att det tunga reformansvaret ligger på dem. SD har trots tio år i riksdagen inte fördjupat sina frågor och är professionellt svaga. KD präglas fortfarande av att vara ett litet parti. Förberedelsetiden fram till nästa val är lika viktig som inför 2006. Och det är bråttom.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HeadlightAnnons

Full kontroll på projektportföljen

I takt med att företag växer och blir mer digitala ställs allt högre krav på de verktyg som används för att navigera bland olika projekt. Konsultbolaget Headlight stöttar verksamheter på digitaliseringsresan, vilket bland annat innebär just hjälp med att få ordning på projektportföljen. Med det kraftfulla verktyget Hansoft tar de sitt kunderbjudande till nya nivåer.

Headlight är ett konsultbolag inom IT och digitalisering och består i dagsläget av ett hundratal medarbetare. Utifrån de tre kompetensområdena verksamhetsutveckling, ledarskap och systemutveckling erbjuder de ett helhetskoncept för digitalisering genom att hjälpa sina kunder hela vägen, från strategi och ledning till utveckling och förvaltning.

– Vi börjar från scratch med en analys av organisationen och anpassar lösningen efter just deras verksamhet. Vi är erfarna inom såväl verksamhetsutveckling och projektledning samt har ett stort teknisk kunnande, och arbetar mot målet att få kunden att bli självgående med hjälp av den lösning vi erbjuder, säger Jörgen Lindholm, verksamhetsarkitekt och projektledare, Headlight.

Hansoft och partnerskapet med Perforce

Den digitaliseringsresa många bolag gör kräver effektiva verktyg för att få ordning på projektportföljen, något som tidigare saknats på marknaden.

– Det handlar om ett behov vi sett hos många kunder som hanterar flertalet projekt men inte har haft ett bra verktyg för att hålla koll på till exempel resurser och prioriteringar. Hansoft erbjuder en realtidsbild av projekten och visualiserar viktiga områden som resursbehov och kompetensområden man behöver framöver, säger Jörgen.

– Visualiseringsstödet är så bra att man kan agera proaktivt istället för reaktivt, vilket såklart är en ovärderlig funktion ur planeringssynpunkt, säger Kristian Liljesvan, affärsutvecklingschef, Headlight.

Headlight är sedan 2017 partner till det amerikanska bolaget Perforce som utvecklar Hansoft. Partnerskapet har varit mycket framgångsrikt och med sin stora kundbas har Headlight kommit att ha en stor påverkan på det fortsatta utvecklandet av verktyget.

– Vi är väldigt nöjda med vårt partnerskap med Headlight. Paketeringen av moden portföljhantering för agila program och team med Hansoft från Perforce levererar ökad produktivitet, transparens och innovation för affärsutmaningar kopplat till produktutveckling, säger Johan Karlsson, Hansoft produktägare, Perforce.

Single source of truth

Ett verktyg som erbjuder realtidsuppdateringar är otroligt värdefullt för projektportfölj-styrning. Man kan uttrycka det som single source of truth vilket innebär att det man ser, är det som gäller. Användaren behöver inte oroa sig för eftersläpningar eller inaktuell information, utan kan tryggt förlita sig på att projektportföljen är uppdaterad och under kontroll. 

– De positiva effekterna av att ha koll på sin projektportfölj med ett verktyg man kan lita på ska inte underskattas, avslutar Kristian.

Fakta

Headlight är ett konsultbolag som utvecklar verksamheter med hjälp av IT, genom engagerade specia-lister och lösningar. Vi erbjuder ett helhetskoncept för digitalisering genom att hjälpa våra kunder hela vägen, från strategi och ledning till utveckling och förvaltning. Headlight har ca 100 medarbetare och finns i Örebro, Borlänge och Västerås.

Läs mer på www.headlight.se

Mer från Headlight

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Headlight och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?