Annons

Lita på börsen – det blir ingen ny lockdown

LEDARE. Blir det en andra våg av pandemin? Inte om man frågar börsen. I veckan hade Stockholmsbörsen tagit igen hela årets tapp och den ligger fortfarande på plus från noteringen den 1 januari.

ÖPPET IGEN. Krisen är inte över i Europa eller i Sverige. Men läget börjar bli överblickbart. Och det kommer att gå åt rätt håll, att döma av börsen som oftast har rätt. Bilden är från Nicosia.
ÖPPET IGEN. Krisen är inte över i Europa eller i Sverige. Men läget börjar bli överblickbart. Och det kommer att gå åt rätt håll, att döma av börsen som oftast har rätt. Bilden är från Nicosia.Foto:Petros Karadjias

Naturligtvis är det inte exakt den tolkningen man kan göra av börsuppgången. Men oron för en andra nedstängning tycks ha minskat även om marknaden är känslig för olika utspel och beslut i den här frågan.

Det finns anledning att ta fasta på optimismen. Det som marknaden ser är att epidemin är på tillbakagång i Europa, och framför allt att regeringars beslut inte kommer att vara panikartade i framtiden. 

Sverige valde inte en lagstiftad nedstängning, annat än när det gäller sammankomster med mer än 50 personer. Vägen med rekommendationer, alltså en mjukare väg, valdes för att begränsningarna skulle kunna vara mer uthålliga. Restriktionerna måste ha en legitimitet hos befolkningen om de ska bestå en längre tid, enligt det resonemanget. Många andra länder stängde ned totalt och öppnade upp kontrollerat.

Europa präglas fortfarande av de sociala begränsningarna och oviljan eller svårigheten att resa. Aktiviteten är långt ifrån tillbaka på den nivå som gällde före pandemin. Myndigheter och politiker är på helspänn men kommer knappast att genomföra en ny nedstängning. Risken att en eventuell ”andra våg” skulle komma som en total överraskning som skedde när viruset drog in över Europa i februari och mars är liten. Stora och små utbrott kommer att kunna hanteras på ett genomtänkt sätt när de kommer. Toleransen mot politiker som tar i för mycket är begränsad. Det kan bli domstolssak som i Spanien – regionregeringen fick underkänt på sitt beslut att införa ett nytt utegångsförbud i en del av Katalonien.

Att nedstängningar också är det hårdaste slaget mot ekonomin verkar tydligt. SEB-chefen Johan Torgeby intervjuades i torsdagens Financial Times efter veckans delårsrapport och där bedömde han att kreditförlusterna har blivit mindre tack vare det svenska vägvalet och att recessionen blir mindre allvarlig än befarat.

I SVT:s nyheter på onsdagskvällen beskrevs bankerna som ”de stora vinnarna” i krisen. Detta för att de inte drabbas så hårt av kreditsmällar på grund av statens stödåtgärder. Det rimliga sättet att se det är dock inte att bankerna är vinnare, utan att deras kvartalssiffror visar att Sverige som land har klarat sig mindre dåligt än man trodde. Bankerna är en del av Sverige, och utgör den finansiella infrastrukturen.

Utanför Europa är läget mer annorlunda. USA kan i det här avseendet inte ses på federal nivå. Det är 50 delstater som har makten att bestämma över smittskyddsåtgärder. De är i olika faser i epidemin och har rimligen också skilda idéer om vilka åtgärder som är lämpliga. Det gör att bilden av USA:s åtgärder framstår som ännu mer inkonsekventa än de är. I flera delstater ser det illa ut när det gäller smittskyddsåtgärderna och det kommer att få politiska implikationer, och naturligtvis också ekonomiska.

Tillväxtländerna kommer att drabbas hårt, som de brukar göra när världskonjunkturen svajar. Viruskrisen kommer där att slå mot liv och hälsa men ska i många fall ställas i relation till ett redan dåligt folkhälsoläge och bristfällig sjukvård.

Här hemma i Sverige har företagen utsatts för sin största påfrestning på decennier. Flera sektorer har drabbats särskilt och genomgår en utslagning av företag. Men förutsättningarna nu är tydligare än för några månader sedan. Företagen kan se riktningen.

Börsutvecklingen indikerar en framtida återhämtning för realekonomin. Flera börsnoterade bolag har justerat upp sina siffror och gjort omvända vinstvarningar.

Visserligen kommer efterfrågekrisen att pågå länge. Visserligen kommer arbetslösheten att vara mycket hög. Men det kommer att gå åt rätt håll.

 

 

 


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från PreciselyAnnons

Avtal på autopilot för framtidens juristavdelning

De processer och verktyg som bolagsjurister använder i avtalsarbetet har under de senaste åren utvecklats snabbt. Med en digital plattform som automatiserar avtalsprocesser vill Precisely hjälpa bolagsjurister att uppnå bättre regelefterlevnad och produktivitet. Som ett resultat får bolagsjuristen mer tid över att hjälpa sina kommersiella team att göra bättre affärer. 

Avtal utgör en trygghet. De används för alltifrån överenskommelser med leverantörer och licenser för mjukvara, till hyra av kontor och anställning av konsulter. Liksom de flesta andra aspekter av företagande har avtal och affärsjuridik gått över till att vara allt mer digitalt. 

– En av de vanligare åtgärderna för att komma ifrån traditionell avtalshantering är att många nu har digitala arkiv istället för fysiska. Endast digital arkivering påverkar dock inte avtalsflödet i sin helhet i någon större utsträckning. Det finns många områden som behöver ses över för att nå ett säkrare, effektivare och lönsammare sätt att hantera sina avtal på, betonar Nils-Erik Jansson, grundare och VD på Precisely.

Det Nils-Erik avser är exempel på funktionalitet i Preciselys plattform. Plattformen ger företag möjlighet att maximera sina avtals prestanda och låta vem som helst skapa, förhandla, digitalt signera samt följa upp avtal, utan att bolagets jurister tappar kontrollen. Idag används bolagets teknik av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD. 

– Våra kunder reducerar sina kostnader, samtidigt som de får bättre översikt. Vi har sett resultat om 30 procents minskad ledtid för avtal, och 80 procents minskad tid för att skapa avtalen, säger Nils-Erik. 

Låter bolagsjuristen fokusera på juridiken

Plattformen gör att bolagsjuristen kan fokusera på strategi och komplex juridisk analys istället för enklare frågor.

– Vi löser flera utmaningar som ofta leder till huvudvärk för bolagsjurister. Genom att definiera digitala regler utifrån befintliga policys, compliance-rutiner och avtalsmallar behöver man inte kompromissa mellan regelefterlevnad, kontroll och snabbhet. På så vis kan bolagsjuristerna fokusera på det de är bäst på – juridiskt arbete istället för pappersarbete, konstaterar Nils-Erik.

Förbättrar den juridiska upplevelsen 

Många av Preciselys kunder vittnar om att juristavdelningen har begränsade resurser i jämförelse med övriga organisationen. Det leder ibland till att bolagsjuristen uppfattas som en flaskhals. 

– En uppskattad effekt av plattformen som har blivit alltmer central är att den hjälper juristavdelningen att samarbeta bättre med sina kommersiella avdelningar. Plattformen blir bolagsjuristernas ”superkraft” och gör det möjligt för affärssidan av företaget att hantera stora delar av den standardiserade avtalsprocessen på egen hand, samtidigt som de alltid avtalar inom förgodkända regler och ramar. Det leder till att en bättre upplevelse för alla som interagerar med Legal, adderar Nils-Erik.

Framtiden för digital avtalsförhandling

Preciselys teknik möjliggör också digital förhandling, vilket underlättar när allt fler arbetar på distans. De digitala förhandlings- och samarbetsfunktionerna gör att parterna kan komma överens snabbare - med utökad spårbarhet och kontroll. Precisely banar väg för nästa generations avtalsplattform och redan idag kan avtal registreras med stöd av AI.

– Tekniken vi har utvecklat för att analysera avtal kommer i framtiden appliceras för att hjälpa våra kunder förhandla med mer kontroll och högre effektivitet. På sikt ser vi att det kommer vara möjligt att eliminera mänsklig interaktion vid förhandling av enklare avtal, avslutar Nils-Erik.

OM PRECISELY

Precisely grundades 2014 av affärsjuristerna Nils-Erik Jansson och Simon Fouladi. Bolagets prisbelönta digitala avtalsplattform hjälper bolag att förbättra sina avtalsprocesser. Idag används Preciselys plattform av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD.  www.precisely.se  

 

Mer från Precisely

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Precisely och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?