1515
Annons

Lita inte på S om gruvor och energi

Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister i den nya enpartiregeringen, vill öppna nya gruvor. I söndagens ”Agenda” i SVT talade han om varför Sverige behöver ha en utökad kopparbrytning och också utvinning av jordartsmetaller. Argumentationen var exemplarisk i sin tydlighet för nya mineralinvesteringar.

Karl-Petter Thorwaldsson
Karl-Petter ThorwaldssonFoto:Duygu Getiren

På ett likartat sätt uppträdde energiminister Khashayar Farmanbar i ett tidigare ”Agenda”, då handlade det om ny kärnkraft, som han ansåg kunde byggas genast (även om han uttryckte sig arrogant om näringslivets hållning i frågan). 

Intrycket blir onekligen att den socialdemokratiska regeringen, i Miljöpartiets frånvaro, tänker föra en industrivänlig politik.

Men räkna inte med att detta kan fortsätta mer än några månader. Efter valet kommer en S-regering knappast att kunna arbeta för gruvor och kärnkraft.

Miljöpartiets Märta Stenevi intervjuades i förra veckan i SVT:s ”30 minuter”. Hennes budskap var att Miljöpartiet efter valet kommer att rösta nej till en S-regering som MP inte ingår i. Och MP kommer inte att gå med på att en regering där partiet ingår tillåter start av ny kärnkraft. Hur MP har använt sin regeringsplattform i ärenden om mineralbrytning är känt. Så om Miljöpartiet ska ingå i ett S-underlag blir det en återgång till den gamla industripolitiken, präglad av förhalning.

I den senaste Sifo-mätningen får S egen majoritet med V och C. Det skulle alltså kunna bli en S-regering trots att MP åker ut ur riksdagen. Då kan man väl bygga ny kärnkraft?

Centerpartiet skriver på tisdagens Di Debatt att kärnkraften inte är stabil eller förutsägbar. Partiledaren Annie Lööf skrev på måndagen ett inlägg i Aftonbladet med krav på en ny energiuppgörelse. I hennes text nämndes ordet kärnkraft inte en enda gång. I sammanhanget ska man inte glömma att C är det parti som historiskt har åstadkommit flest låsningar när det gäller kärnkraft.

När nu C vill ha en ny överenskommelse där man inte ska tala om ”vilket exakt energislag som är bäst”, finns det risk att det blir ytterligare en uppgörelse, den tredje, som påstås öppna för kärnkraft men snarare effektivt stänger dörren.

Centerpartiet har dock med sitt politiska sidbyte underlättat för högeralternativet, som nu består av fyra kärnkraftsvänliga partier.

I vänsterunderlaget är tre partier kärnkraftsmotståndare – C, MP och V. Socialdemokraterna kommer genast att vika ned sig i denna fråga om det finns en möjlighet att bilda en ny S-ledd regering efter valet.


Innehåll från InfrontAnnons

Så kan kostnaden hållas nere när tjänster för självbetjäning inom bank och finans digitaliseras

Zlatko Vucetic, CEO på Infront.
Zlatko Vucetic, CEO på Infront.

De aktörer på finansmarknaden som står starka efter pandemin är de som kan erbjuda en plattform med digitala tjänster till sina kunder.

Det säger man på finansteknikbolaget Infront. 

– Fler och fler aktörer på finansmarknaden inser att de måste digitalisera sina tjänster om de ska kunna konkurrera med nya aktörer i branschen, säger Zlatko Vucetic, CEO på Infront.

När hela världen numera är online förväntar folk sig snabb åtkomst till digitala tjänster för all sina behov, och värdepappersmarknaden är inget undantag. 

Det oroliga omvärldsläget har dessutom bidragit till en ökad volatilitet på de finansiella marknaderna. Det i sin tur har lett till att bankkunder kräver en snabb och enkel tillgång till investeringsverktyg där de kan följa marknaderna och hantera orderläggning via mobila enheter när det passar dem.

– Att digitala tjänster har blivit en del av de flesta människors vardag är ingen hemlighet. Men just digitala tjänster för privatinvesterare som vill sköta sina egna investeringar är lite efter kurvan, säger Zlatko Vucetic.

Hög tid utveckla digitalt erbjudande

Trots att man har åstadkommit stora framsteg inom digitalisering på senare år så visar studier gjorda av bankplattformen Mambu tillsammans med Financial Times Focus och Oliver Wyman att det finns mycket kvar att göra för att möta kundens förväntningar. 

Studierna framhåller att banker och andra finansiella institutioner måste utveckla sitt digitala erbjudande snabbt för att undvika att tappa marknadsandelar till teknikkunniga konkurrenter.

–Det finns ett behov hos flera aktörer att modernisera och digitalisera sitt erbjudande, samtidigt som de behöver se över sina kostnader för sina system. Därtill behöver de hitta en lösning som är flexibel och skalbar med minimalt underhåll, säger Zlatko Vucetic.

Så kan fällor inom digitalisering undvikas

Digitaliseringen har sina utmaningar. Tydligast är kostnaden av att underhålla och kontinuerligt utveckla och uppdatera systemen. Här spelar ”Software-as-a-Service” (SaaS) en ledande roll.

En annan utmaning är det arv som man bär på. Medan banker, kapitalförvaltare och nätmäklare ser minskande marginaler delvis på grund av den ökande kostnaden av säkerhet och regelverk som krävs av myndigheterna, så kämpar de samtidigt med ineffektiva legacy-system som inte stödjer skalbarhet. 

Infront levererar smidig digitalisering

Genom att välja att jobba med en partner som kan erbjuda investeringslösningar som de driftar kan aktörer på finansmarknaden minimera sina resurs- och underhållskostnader och fortfarande erbjuda sina kunder den senaste teknologin.

– Vi ser en ökande efterfråga för våra lösningar som gör det möjligt för banker och kapitalförvaltare att erbjuda olika digitala tjänster beroende på kundens behov, allt i bankens egen miljö, säger Zlatko Vucetic och avslutar: 

– Finansiella rådgivarna kan inte längre lita enbart på att kundrelationer hanteras med personliga kontakter. Nyckeln är en lättåtkomlig, lättanvänd och kostnadseffektiv teknologisk plattform som ger kunderna kommandot över sina egna investeringar. Och det kan vi leverera.

Läs mer här. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Infront och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?