ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Liberalernas ombytlighet blev dess fall

  • PÅ VÄG NER. Enligt Liberalernas valanayls identifierade sig 70 procent av partiets väljare som höger. Björklund valde vänster. Foto: Naina Helen Jåma/TT

Det finns en vitt spridd uppfattning om att Folkpartiets och nu Liberalernas relativa litenhet beror på partiets ståndaktighet. Särskilt i partiets egen spegel ser man helst den självbilden. Väljarna kommer och går men partiet står för vissa värden och frågor i vått och torrt.

För många utanför partiet har Folkpartiet/Liberalerna tvärtom uppfattats som ett mycket ombytligt parti.

Dåvarande Fp-ledning provade den så kallade kravliberalismen med gott resultat i valet 2002, för att genast överge den när de interna kritikerna och den liberala pressen blev nervös. Ut med Sabuni och Rojas.

Det traditionella socialliberala intresset för socialförsäkringar, sjukvård och pensioner byttes hastigt mot försvar, Nato och marginalskatt när partiet upptäckte att det fanns en tillväxtpotential bland m-väljare.

Skolpolitikens fokus på ordning och reda och kunskap blev till sand när skolminister Björklund väl fick chansen att skriva nya egna läroplaner och skollagar. Då var han plötsligt lika mycket vänsterpedagog som S.

Och i den så infekterade relationen till SD drev L-ledaren på för att hantera den snabbt växande nykomlingen som alla andra partier, men när S-ministrarna väste på Twitter vände han helt om.

Liberalernas valanalys som presenterades på onsdagen pekar på otydlighet i regeringsfrågan som en belastning under valrörelsen. Även om partiledaren i några intervjuer gjorde som Bengt Westerberg 1994, det vill säga höll öppet för både S och M, blev väljarna aldrig riktigt kloka på var han stod och varför. Regeringsfrågan rankades högt av partiets väljare som till 70 procent definierade sig som ”höger”.

Nästan ett halvår efter valet gav partiledaren till slut besked om att L ska ingå i Socialdemokraternas regeringsunderlag. Men ska samtidigt vara i opposition. Varpå hälften av de redan få väljarna lämnade partiet. En opinionsmätning gör ingen partikris, men Novus 2,7 procent i förra veckan fick även Björklund att lämna in.

Valanalysen rekommenderar Liberalerna att i nästa val ge tydligt besked i regeringsfrågan och inte blunda för problem i samhället. Det låter som en platt självklarhet, men är förhoppningsvis en omskrivning för kravliberalismens återkomst och en återgång till att vilja regera med M. Men med L vet man aldrig.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer