1515

Liberalerna ska inte tillhöra vänsterblocket

LEDARE. I förra veckan rapporterade Expressen att Liberalerna har inlett en process som syftar till att på sikt lämna samarbetet med Socialdemokraterna och i stället närma sig Moderaterna. Det är intressanta uppgifter med en hög grad av trovärdighet.

Det finns flera drivkrafter bakom denna omsvängning. När det gäller sakfrågor är det två delar som Liberalerna har svårt för i januariöverenskommelsen. Det ena är höghastighetsjärnvägen som partiet motsätter sig. Det andra är den planerade skattereformen, som mest antas gynna Socialdemokraternas prioriteringar.

Partiledaren Nyamko Sabunis utspel om höghastighetstågen gick ut på att hon kräver att Moderaterna ska vara med om beslutet, och eftersom hon vet att M är motståndare är det samma sak som att säga nej. Det är ett olyckligt vägval; nya stambanor skulle ge stora dynamiska effekter. M och L bör ändra sig.

Skattepolitiken är dock viktigare. I januariöverenskommelsen finns några tydliga skrivningar om skatter, som slopandet av värnskatten och breddning av rutavdraget. Men beträffande skattepolitiken i övrigt har Socialdemokraterna och Magdalena Andersson tagit sig ett stort utrymme. Hon talar ofta om att kapitalskatterna är för låga och att småföretagare har alltför generösa regler. Tankesmedjan Tiden och LO eldar på för ”mer jämlikhet” i skattesystemet.

Här har Liberalerna inget att hämta. Om Liberalerna skapar legitimitet åt en skattereform som blir en tillbakagång till högre kapitalskatter sviker partiet sina väljare. Och skadar företagarna.

Det här har Nyamko Sabuni förstått. I TV4-programmet ”Malou efter tio” sa hon i förra veckan: ”Man får inte glömma att det är 60 procent av svenska folket som har röstat höger och nu har vi tvingat in dem i ett vänsterprojekt. Det har stört en hel del människor.”

När debattörer hävdar att överenskommelsen som helhet är präglad av liberala reformer är det inte sant. Regeringen tycks dessutom förbehålla sig rätten att föra en högst socialdemokratisk politik på alla områden som inte uttryckligen nämns i dokumentet. Detta samtidigt som Liberalerna och Centern har förbundit sig att inte driva sin egen politik i de frågor som finns med i överenskommelsen.

Dagens Nyheter kräver på ledarplats att Nyamko Sabuni ska klargöra sina avsikter, vad värderar hon högst - liberala idéer eller en borgerlig identitet? Och tidningens svar är att hon ska välja liberalismen. Men det är en falsk motsättning. Varför skulle det inte kunna gå att få igenom liberal politik i ett samarbete högerut? Tidningen exemplifierar med värnskatten och nämner att KD inte ville slopa den. Men alla vet att värnskatten var en fråga som det hade gått troll i. Finns det någon annan skattefråga där det skulle vara lättare för Liberalerna att enas med Socialdemokraterna än med andra borgerliga partier? Nej.

Liberalerna har dessutom markerat sin intressegemenskap med de andra borgerliga partierna i en rad frågor som inte täcks av januariöverenskommelsen: Försvarspolitiken, energipolitiken, vikten av insatser mot gängbrottslighet etc. Samtidigt tvingas partiet i budgetförhandlingarna gå med på att tillskottet till försvaret inte indexuppräknas, vilket innebär att nästan 4 miljarder kronor av de nya pengarna inte längre finns med.

Liberalernas möjligheter att driva igenom sin egen politik i budgetsamarbetet är överskattade.

Det övergripande målet att hålla Sverigedemokraterna utanför varje chans till inflytande har också förlorat i aktualitet, att döma av tongångarna inom Liberalerna. Först och främst var det så många som en tredjedel av partirådets ombud som inte delade Jan Björklunds tvärsäkra bedömning att varje annat alternativ än Stefan Löfven skulle innebära att SD fick en oacceptabel maktposition. Erfarenheten från Liberalernas kaotiska vår är därefter att frågan har avdramatiserats, och detta skedde lång tid innan det började stå klart att Nyamko Sabuni skulle vinna partiledarvalet.

Det går riktigt dåligt för Socialdemokraterna just nu. Sverigedemokraterna ligger på toppsiffror i opinionsmätningarna och de bägge partierna är jämnstora enligt Demoskop. Den enda rimliga linjen för Liberalerna, och andra partier, är att utforma sin politik utan att snegla på andra. Nyamko Sabuni har helt rätt i att Liberalerna inte kan driva sin politik med enda ledstjärna att hålla SD borta.

Centerpartiet har valt en annan väg och undersökningar tyder på att det partiets sympatisörer gillar samarbetet med S av ideologiska skäl. Men så är Liberalerna och Centerpartiet helt olika partier.

Den aktuella gränslinjen i svensk politik verkar nu gå någonstans mellan Liberalerna och Centerpartiet.


Innehåll från EKNAnnons

Så har EKN hjälpt svenska Exeger att växa

Exegers solcell Powerfoyle.
Exegers solcell Powerfoyle.

Exeger är ett svenskt bolag med en prisbelönt världsledande solcellsteknik som konverterar all ljusenergi till elektrisk energi – både inomhus och utomhus. Solcellen som kallas Powerfoyle kan se ut som läder, textil eller varför inte borstat stål. För att kunna växa har bolaget tagit hjälp av EKN – bland annat genom en Grön rörelsekreditgaranti.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

När man säger solceller tänker de flesta nog på stora solkraftsparker eller 100 kvadratmeter på ett villatak. Men Exegers solcell Powerfoyle är något helt annat, framtagen för att på några kvadratcentimeter ladda våra vardagsprylar – oavsett var man befinner sig.

– Vår solcell är unik för att den kan finnas i produkter vi människor bryr oss om och behöver i vardagen. Det är görbart tack vare Powerfoyles olika designmöjligheter, och för att den laddar oavsett ljuskälla. Du har hela tiden tillgång till en grön energi genom ljuset runtomkring, både inomhus och utomhus, förklarar Exegers vd Giovanni Fili.

Giovanni Fili är vd för Exeger.
Giovanni Fili är vd för Exeger.

Att Powerfoyle går att böja och framställa i olika designvarianter gör att den kan integreras i praktiskt taget alla konsumentprodukter som behöver elektricitet. Och det är också precis så Exegers försäljning går till – genom samarbeten. Under 2021 har företaget gjort sina första fyra produktlanseringar tillsammans med framgångsrika företag inom olika områden. Dels världens första självladdande cykelhjälm, dels världens första självladdande hörlur. Hörlurar som ger ett obegränsat och miljövänligt användande.

EKN tar 80 procent av bankens risk

Exeger har samarbetat med statliga EKN i flera år. EKN finns till för att hjälpa svenska exportföretag, och redan tidigt i bolagsresan fick Exeger rådgivning av EKN. Och nu när Exeger behöver kapital till sin nya stora produktionsanläggning i Stockholm har EKN gått in och garanterat 80 procent av bankens risk genom en grön rörelsekreditgaranti.

– En finansieringslösning som denna från EKN öppnar givet upp större lånemöjligheterna från banker, säger Giovanni Fili.

”Irreversible tech”

Under pandemin har bolaget dessutom vunnit årets uppfinnare – ett pris som delas ut av European Patent Office – samt skalat upp och industrialiserat en ny teknisk plattform för Powerfoyle med 50 procent högre effekt inomhus. Med hjälp av EKN har nu Exeger säkrat finansiering för att inleda bygget av Europas största solcellsfabrik, och nu siktar bolaget framåt.

– Vi kommer att driva en ny standard inom konsumentelektronik. Bluetooth finns numera överallt, och precis så ser vi på resan med Powerfoyle. Det är en teknik som ingen kommer att kunna se sig utan när de väl börjat använda den – det kallar vi för irreversible tech, säger Giovanni Fili.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?