Annons

Liberalerna ska inte tillhöra vänsterblocket

LEDARE. I förra veckan rapporterade Expressen att Liberalerna har inlett en process som syftar till att på sikt lämna samarbetet med Socialdemokraterna och i stället närma sig Moderaterna. Det är intressanta uppgifter med en hög grad av trovärdighet.

Det finns flera drivkrafter bakom denna omsvängning. När det gäller sakfrågor är det två delar som Liberalerna har svårt för i januariöverenskommelsen. Det ena är höghastighetsjärnvägen som partiet motsätter sig. Det andra är den planerade skattereformen, som mest antas gynna Socialdemokraternas prioriteringar.

Partiledaren Nyamko Sabunis utspel om höghastighetstågen gick ut på att hon kräver att Moderaterna ska vara med om beslutet, och eftersom hon vet att M är motståndare är det samma sak som att säga nej. Det är ett olyckligt vägval; nya stambanor skulle ge stora dynamiska effekter. M och L bör ändra sig.

Skattepolitiken är dock viktigare. I januariöverenskommelsen finns några tydliga skrivningar om skatter, som slopandet av värnskatten och breddning av rutavdraget. Men beträffande skattepolitiken i övrigt har Socialdemokraterna och Magdalena Andersson tagit sig ett stort utrymme. Hon talar ofta om att kapitalskatterna är för låga och att småföretagare har alltför generösa regler. Tankesmedjan Tiden och LO eldar på för ”mer jämlikhet” i skattesystemet.

Här har Liberalerna inget att hämta. Om Liberalerna skapar legitimitet åt en skattereform som blir en tillbakagång till högre kapitalskatter sviker partiet sina väljare. Och skadar företagarna.

Det här har Nyamko Sabuni förstått. I TV4-programmet ”Malou efter tio” sa hon i förra veckan: ”Man får inte glömma att det är 60 procent av svenska folket som har röstat höger och nu har vi tvingat in dem i ett vänsterprojekt. Det har stört en hel del människor.”

När debattörer hävdar att överenskommelsen som helhet är präglad av liberala reformer är det inte sant. Regeringen tycks dessutom förbehålla sig rätten att föra en högst socialdemokratisk politik på alla områden som inte uttryckligen nämns i dokumentet. Detta samtidigt som Liberalerna och Centern har förbundit sig att inte driva sin egen politik i de frågor som finns med i överenskommelsen.

Dagens Nyheter kräver på ledarplats att Nyamko Sabuni ska klargöra sina avsikter, vad värderar hon högst - liberala idéer eller en borgerlig identitet? Och tidningens svar är att hon ska välja liberalismen. Men det är en falsk motsättning. Varför skulle det inte kunna gå att få igenom liberal politik i ett samarbete högerut? Tidningen exemplifierar med värnskatten och nämner att KD inte ville slopa den. Men alla vet att värnskatten var en fråga som det hade gått troll i. Finns det någon annan skattefråga där det skulle vara lättare för Liberalerna att enas med Socialdemokraterna än med andra borgerliga partier? Nej.

Liberalerna har dessutom markerat sin intressegemenskap med de andra borgerliga partierna i en rad frågor som inte täcks av januariöverenskommelsen: Försvarspolitiken, energipolitiken, vikten av insatser mot gängbrottslighet etc. Samtidigt tvingas partiet i budgetförhandlingarna gå med på att tillskottet till försvaret inte indexuppräknas, vilket innebär att nästan 4 miljarder kronor av de nya pengarna inte längre finns med.

Liberalernas möjligheter att driva igenom sin egen politik i budgetsamarbetet är överskattade.

Det övergripande målet att hålla Sverigedemokraterna utanför varje chans till inflytande har också förlorat i aktualitet, att döma av tongångarna inom Liberalerna. Först och främst var det så många som en tredjedel av partirådets ombud som inte delade Jan Björklunds tvärsäkra bedömning att varje annat alternativ än Stefan Löfven skulle innebära att SD fick en oacceptabel maktposition. Erfarenheten från Liberalernas kaotiska vår är därefter att frågan har avdramatiserats, och detta skedde lång tid innan det började stå klart att Nyamko Sabuni skulle vinna partiledarvalet.

Det går riktigt dåligt för Socialdemokraterna just nu. Sverigedemokraterna ligger på toppsiffror i opinionsmätningarna och de bägge partierna är jämnstora enligt Demoskop. Den enda rimliga linjen för Liberalerna, och andra partier, är att utforma sin politik utan att snegla på andra. Nyamko Sabuni har helt rätt i att Liberalerna inte kan driva sin politik med enda ledstjärna att hålla SD borta.

Centerpartiet har valt en annan väg och undersökningar tyder på att det partiets sympatisörer gillar samarbetet med S av ideologiska skäl. Men så är Liberalerna och Centerpartiet helt olika partier.

Den aktuella gränslinjen i svensk politik verkar nu gå någonstans mellan Liberalerna och Centerpartiet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?