1515
Annons

Liberalerna måste ändra sin strategi

LEDARE. Trots upprepade försök att ingjuta förtroende för sin politik har resultaten för Liberalerna gått i stå. I Demoskops senaste opinionsmätning placerar sig partiet på stort avstånd från riksdagsspärren, med ett väljarstöd på 3,1 procent.

LÅGT STÖD. Om några månader påbörjar Liberalerna sitt tredje år som regeringsunderlag åt Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Opinionssiffrorna talar sitt tydliga språk - det är inte en roll som tjänat dem väl.
LÅGT STÖD. Om några månader påbörjar Liberalerna sitt tredje år som regeringsunderlag åt Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Opinionssiffrorna talar sitt tydliga språk - det är inte en roll som tjänat dem väl.Foto:Jessica Gow/TT

Fjolårets partiledarbyte har inte gett skjuts i opinionen. Dåliga siffror är det nya normala. Det dystra väljarstödet avspeglas direkt i förtroendet för Nyamko Sabuni. I Sifos augustimätning delar hon bottenplaceringen med Per Bolund, med 8 procent vardera.

Vad partiet än har för strategi för att nå framgång i nästa val är det uppenbart att det inte fungerar. Kanske beror det på att det är genuint obegripligt för väljarna vad som är partiets vision framåt. Inte ens Liberalerna själva verkar veta svaret. Den största frågan är otvivelaktigt om partiet ska fortsätta agera betjänt åt Socialdemokraterna.

Medans Centerpartiets väljare har välkomnat Stefan Löfven som bundsförvant, har alliansskiftet inte varit lika lättsmält för Liberalernas väljare. De olika inställningarna till samarbetet märks även i partiernas toppskikt. Annie Lööf anser att ”samarbetet har fungerat över förväntan”, och gör sällan utspel mot regeringen. Nyamko Sabuni däremot riktar frekvent kritik mot Stefan Löfven, tillsammans med hot om att lämna januarikonstellationen.

Om Liberalerna lyckas kravla sig över riksdagsspärren får partiet sannolikt en avgörande roll för regeringsmakten. Enligt Demoskops siffror samlar januaripartierna och Vänsterpartiet ett stöd på 49,1 procent - samma som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna kommer göra allt för att få behålla Rosenbad. Miljöpartiet vill fortsätta januarisamarbetet efter valet 2022. Centern är uppenbarligen nöjd. Frågan är vad Liberalerna vill.

Om några månader påbörjar Liberalerna sitt tredje år som regeringsunderlag åt Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Opinionssiffrorna talar sitt tydliga språk - det är inte en roll som tjänat dem väl. Den bästa strategin för partiet vore att så snabbt som möjligt bryta sig loss från januarikonstellationen. Därefter göra det glasklart att det går till val med siktet inställt på en borgerlig regering. Det är enbart i en sådan konstellation som Liberalerna har en framtid.


Innehåll från HuaweiAnnons

Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen

Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.

Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik. 

Debatter och diskussioner

Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov. 

Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.

Sätter bollen i rullning 

Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om. 

Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer. 

Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.

 

Världsledande inom teknik för solenergi 

Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år. 

– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions. 

De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.  

Öppnar för fler samarbeten

Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.

– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar. 

Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa. 

Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.  

– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?