Annons

Liberalerna måste ändra sin strategi

LEDARE. Trots upprepade försök att ingjuta förtroende för sin politik har resultaten för Liberalerna gått i stå. I Demoskops senaste opinionsmätning placerar sig partiet på stort avstånd från riksdagsspärren, med ett väljarstöd på 3,1 procent.

LÅGT STÖD. Om några månader påbörjar Liberalerna sitt tredje år som regeringsunderlag åt Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Opinionssiffrorna talar sitt tydliga språk - det är inte en roll som tjänat dem väl.
LÅGT STÖD. Om några månader påbörjar Liberalerna sitt tredje år som regeringsunderlag åt Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Opinionssiffrorna talar sitt tydliga språk - det är inte en roll som tjänat dem väl.Foto:Jessica Gow/TT

Fjolårets partiledarbyte har inte gett skjuts i opinionen. Dåliga siffror är det nya normala. Det dystra väljarstödet avspeglas direkt i förtroendet för Nyamko Sabuni. I Sifos augustimätning delar hon bottenplaceringen med Per Bolund, med 8 procent vardera.

Vad partiet än har för strategi för att nå framgång i nästa val är det uppenbart att det inte fungerar. Kanske beror det på att det är genuint obegripligt för väljarna vad som är partiets vision framåt. Inte ens Liberalerna själva verkar veta svaret. Den största frågan är otvivelaktigt om partiet ska fortsätta agera betjänt åt Socialdemokraterna.

Medans Centerpartiets väljare har välkomnat Stefan Löfven som bundsförvant, har alliansskiftet inte varit lika lättsmält för Liberalernas väljare. De olika inställningarna till samarbetet märks även i partiernas toppskikt. Annie Lööf anser att ”samarbetet har fungerat över förväntan”, och gör sällan utspel mot regeringen. Nyamko Sabuni däremot riktar frekvent kritik mot Stefan Löfven, tillsammans med hot om att lämna januarikonstellationen.

Om Liberalerna lyckas kravla sig över riksdagsspärren får partiet sannolikt en avgörande roll för regeringsmakten. Enligt Demoskops siffror samlar januaripartierna och Vänsterpartiet ett stöd på 49,1 procent - samma som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna kommer göra allt för att få behålla Rosenbad. Miljöpartiet vill fortsätta januarisamarbetet efter valet 2022. Centern är uppenbarligen nöjd. Frågan är vad Liberalerna vill.

Om några månader påbörjar Liberalerna sitt tredje år som regeringsunderlag åt Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Opinionssiffrorna talar sitt tydliga språk - det är inte en roll som tjänat dem väl. Den bästa strategin för partiet vore att så snabbt som möjligt bryta sig loss från januarikonstellationen. Därefter göra det glasklart att det går till val med siktet inställt på en borgerlig regering. Det är enbart i en sådan konstellation som Liberalerna har en framtid.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?