Annons

”Lex Ebba” onödig moralism

LEDARE. Äntligen slopar myndigheterna de särskilda rekommendationerna för personer över 70 år. Nu kan Sverige låta rekommendationerna handla om hur man bör bete sig, beträffande avstånd och handhygien. För alla.

SNART PREMIÄR. Publikbegränsningen höjs äntligen från 50 till 300.
SNART PREMIÄR. Publikbegränsningen höjs äntligen från 50 till 300.Foto:Tobias Wikström

Regeringen vill också lyfta publiktaket för sammankomster från 50 till 300, men med krav på avstånd. Samt begränsa nattklubbsverksamhet. Det får vara slutfestat, sa statsministern. Inrikesministern använde ordet ”att klubba”. Det är tydliga referenser till uppmärksamheten efter att bilder spridits på hur Ebba Busch (KD) var på restaurang och firade med vänner.

Statsministern anser att det är respektlöst mot vårdpersonal att gå på nattklubb. Men i så fall borde väl samma sak gälla den som längtar efter att gå på opera eller teater? Regeringen bör kungöra sina regler utan sådana här ordvändningar. Det moralistiska tonläget står i bjärt kontrast till rege­ringens corona­politik i övrigt.

Sveriges strategi bygger på frivillighet och förtroende för medborgarna. Hur det än gick till när den vägen valdes från början har regeringen byggt vidare på den. Regler för allmänheten är rekommendationer. Regler för företag och institutioner kan vara hårdare och förenas med sanktioner, men hittills bara om det går att reglera inom juridiska ramar som finns sedan tidigare, som ordningslagen och regelverket för serveringar.

I april drev regeringen igenom en tillfällig lag som skulle ge möjlighet till snabba begränsningar av rörelsefriheten. Den användes aldrig, och när den löpte ut i somras blev det ingen förlängning. Nyligen tog regeringen initiativ till en ny lag ska ge möjlighet att reglera trängsel bland annat i köpcentrum och kollektivtrafiken. Den ska genomarbetas noggrant och inte bli färdig förrän till sommaren 2021. Det tycks alltså inte vara någon brådska med nya möjligheter till hårda restriktioner. 

Den svenska politiken bygger på tilltro till allmänheten. Det har fungerat väl. De flesta livsstilsförändringar som har skett sedan mars är frivilliga och har stark förankring hos medborgarna. Länder som med lagstiftning begränsar människors rörelsefrihet riskerar bakslag när reglerna uppfattas som obefogade. Om man väljer polisiära restriktioner behöver man inte resonera med allmänheten om olika avvägningar. Det är bara att följa blint.

Den vägen valde inte Sverige och det är en tillgång för landet.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera