1515

Johan Östberg: Högervinden tilltar

LEDARE. Valresultatet är en rysare och det framstår som så jämnt att onsdagens sena förtidsröster kan få maktbalansen att förskjutas – och därmed uppstår ett helt nytt politiskt läge.

Foto:Stina Stjernkvist

En lätt bortglömd aspekt av valet är att alliansen faktiskt ökade. Kanske inte med så mycket (0,9 procentenheter), men parat med SD:s rejäla ökning – som rimligen borde påverka vissa allianspartier negativt – är det ändå en ganska imponerande bedrift. 

En starkt bidragande orsak till att Fredrik Reinfeldt så snabbt utsåg sig själv till förlorare, var att alliansen tappade så många mandat i valet för fyra år sedan. Samtidigt stod de rödgröna i praktiken still.

Detta val förlorade de rödgröna 15 mandat. Tittar man på regeringspartierna – som rimligen är det regeringsalternativ som borde ställas mot alliansen så länge inte Vänsterpartiets villkor för att stödja S och MP är offentliga –  har de tappat hela 22 mandat. 

Alliansen har å sin sida ökat. Inte med mycket – ett eller två mandat – men ändå. Det beror till stor del av starka insatser från Kristdemokraterna och Centern. Dessutom lyckades Moderaterna stoppa åderlåtningen och landade på ett bättre resultat än vad opinionsundersökningarna visade. Partiet lyckades också behålla positionen som landets nästa största parti – och med en marginal som säkert inte ens de mest inbitna optimisterna i partiet hade vågat tro.

När valvakornas rusighet har förbytts mot baksmällans obarmhärtiga återgång till verkligheten lär fler än de borgerliga inse detta. När tillnyktringsprocessen är över borde det också leda till en alliansregering.  

Lägger man dessutom till Sverigedemokraterna, som i alla fall i den ekonomiska politiken ligger till höger, får de tillsammans 58 procent av rösterna. Ett så starkt stöd för en ekonomisk högerpolitik har knappast funnits i Sverige tidigare. Liberalernas Jan Björklund sa på sitt partis valvaka att han inte kommer att samarbeta SD. Och det är inte säkert att det behövs. Men att ett så stort väljarstöd för en inriktning av den ekonomiska politiken inte ska få genomslag i riksdagen vore märkligt.


Innehåll från HPE SverigeAnnons

Ökade datamängder kräver nya nätverksinfrastrukturer

Med 5G kan telekombranschen erbjuda nya tjänster och affärsmöjligheter för företag och slutkonsumenter, men för att lyckas måste nätverksdistributionen flyttas närmare användaren. Här ligger det globala företaget HPE i framkant. Med deras edge-to-cloud lösningar för att bygga ut och förvalta nätverksinfrastruktur, kan telekombranschen växla upp och driva innovation för sina kunder och sig själva.  

I takt med att digitala lösningar såsom AI, VR och AR blir allt vanligare ökar mängden data explosionsartat. Som följd blir efterfrågan på högre nätverkskapacitet allt större, vilket i sin tur förutsätter en förändrad metod till hur data hanteras och analyseras. 

– I stället för att hantera data i några få centraliserade datacenter finns det nu ett behov att flytta ut hanteringen till mobiltorn eller andra lokaler man har runtom i landet. Fördelen för företag i telekombranschen är att många redan äger lokaler som möjliggör den här typen av decentralisering; utmaningen blir emellertid att göra en sömlös övergång från några få datacenter, till betydligt fler inom samma region, säger Roshan Thekkekunnel, ansvarig för Telco Cloud Infrastructure Solutions på HPE.

Satsa på open source

Andra dilemman som kan uppstå då telekomföretag går från en centraliserad datahantering till en mer utspridd, distribuerad edge-lösning, är att många sitter med en mix av hårdvara och mjukvara från flera olika leverantörer, som nu måste kunna samverka på nya sätt. Det är ett komplext arbete, vilket ofta medför tekniska utmaningar. 

– En lösning på situationen är att satsa på open source-modeller som tillåter flera leverantörer i samma nätverk. Förra året tog därför HPE initiativ till tjänsten ODIM, ”Open Distributed Infrastructure Management”, en öppen, leverantörsoberoende mjukvara som förenklar implementering och livscykelhantering av storskaliga, geografiskt distribuerade infrastrukturer. ODIM underlättar därmed kraftigt för telekomaktörer att accelerera sin nätverksövergång och distribuering, säger Roshan Thekkekunnel och fortsätter:

– Vi erbjuder även optimerade referenskonfigurationer, Telco Blueprints, för att skapa och hantera den nya infrastrukturen. Dessa konfigurationer baseras på våra infrastrukturplattformar och är anpassade för en decentraliserad distribution av telekomnätverk. 

HPE tar steget längre med Open vRAN 

Nu har HPE skapat ytterligare ett ekosystem med Open vRAN, Open virtualized Radio Access Networks. Systemet tillåter effektivare analys och distribuering och hjälper därmed kunder att transportera sina data ännu snabbare. 

– Med Open vRAN kan fler leverantörer driva utveckling inom samma infrastruktur. Därmed ökar telekomoperatörer världen över sin flexibilitet och valmöjligheter, samtidigt som de kan hantera fler leverantörer parallellt.  

Genom att samverka med fler leverantörer möjliggörs fler tjänsteerbjudanden och intäktsgenerering. Det kan emellertid vara svårt att på förhand veta vilka nya tjänster och applikationer som kommer att löna sig. Med HPE GreenLake Central, HPE:s intuitiva programvaruplattform, kan bolagen snabbt distribuera tjänster. Därutöver ger GreenLake operatörerna värdefulla insikter om kostnader och krav på regelefterlevnad, vilket både förenklar hanteringen av operatörens hybrida infrastruktur och ger stöd i beslutsfattande.

– Det är en otroligt spännande tid just nu, där vi med en av de bredaste portföljerna för telekombolag kan vara en katalysator för den nya nätverksdistribueringen och frigöra den fulla potentialen av 5G, avslutar Roshan.

Om HPE

Hewlett Packard Enterprise är det globala edge-to-cloud-platform-as-a-service-företaget som hjälper företag att utveckla nya affärsmodeller, förbättra resultat och öka prestanda. 

Läs mer på hpe.com/telco

Mer från HPE Sverige

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HPE Sverige och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?