1515
Annons

Johan Östberg: Högervinden tilltar

LEDARE. Valresultatet är en rysare och det framstår som så jämnt att onsdagens sena förtidsröster kan få maktbalansen att förskjutas – och därmed uppstår ett helt nytt politiskt läge.

Foto:Stina Stjernkvist

En lätt bortglömd aspekt av valet är att alliansen faktiskt ökade. Kanske inte med så mycket (0,9 procentenheter), men parat med SD:s rejäla ökning – som rimligen borde påverka vissa allianspartier negativt – är det ändå en ganska imponerande bedrift. 

En starkt bidragande orsak till att Fredrik Reinfeldt så snabbt utsåg sig själv till förlorare, var att alliansen tappade så många mandat i valet för fyra år sedan. Samtidigt stod de rödgröna i praktiken still.

Detta val förlorade de rödgröna 15 mandat. Tittar man på regeringspartierna – som rimligen är det regeringsalternativ som borde ställas mot alliansen så länge inte Vänsterpartiets villkor för att stödja S och MP är offentliga –  har de tappat hela 22 mandat. 

Alliansen har å sin sida ökat. Inte med mycket – ett eller två mandat – men ändå. Det beror till stor del av starka insatser från Kristdemokraterna och Centern. Dessutom lyckades Moderaterna stoppa åderlåtningen och landade på ett bättre resultat än vad opinionsundersökningarna visade. Partiet lyckades också behålla positionen som landets nästa största parti – och med en marginal som säkert inte ens de mest inbitna optimisterna i partiet hade vågat tro.

När valvakornas rusighet har förbytts mot baksmällans obarmhärtiga återgång till verkligheten lär fler än de borgerliga inse detta. När tillnyktringsprocessen är över borde det också leda till en alliansregering.  

Lägger man dessutom till Sverigedemokraterna, som i alla fall i den ekonomiska politiken ligger till höger, får de tillsammans 58 procent av rösterna. Ett så starkt stöd för en ekonomisk högerpolitik har knappast funnits i Sverige tidigare. Liberalernas Jan Björklund sa på sitt partis valvaka att han inte kommer att samarbeta SD. Och det är inte säkert att det behövs. Men att ett så stort väljarstöd för en inriktning av den ekonomiska politiken inte ska få genomslag i riksdagen vore märkligt.

Omstritt beslut om omval i Falun

Omvalet på söndag kan förändra hela maktbalansen i Faluns kommunfullmäktige.

Beslutet att hålla valet chockade många när det kom i februari. Inte minst de väljare och lokalpolitiker vars partier nu riskerar att förlora makten.

Foto:Ulf Palm/TT

”Luften gick först ur en och jag tänkte, nej, det får inte vara så. Men det var bara att ta tag i saken och nu är det in i kaklet en gång till”, säger Vanja Ottewall (M), som sitter i Faluns kommunfullmäktige efter septembervalet.

Omvalet i Falun på söndag hålls då en postsäck med röster försenades, hanterades fel, och sedan inte fick räknas.

De uteblivna rösterna påverkade inte riksdagsvalet eller regionvalet. Men 126 oräknade röster i kommunalvalet hade i teorin kunnat ge en annan politisk balans i kommunfullmäktige då det var väldigt snäv marginal som gav ett mandat till Moderaterna i stället för till Vänsterpartiet.

I september var valdeltagandet på 87 procent i Falun. I omvalet på söndag väntas ett betydligt lägre valdeltagande.

”Hamnar vi 20 procentenheter lägre (67 procent) skulle jag vara jättenöjd. Hamnar vi över det är det bara bonus”, säger valsamordnaren och kommunjuristen Ellen Gräfnings.

”Det är bara att hoppas att det är tillräckligt högt för att inte folk ska känna att det blir ett orättvist val”, tillägger hon.

Camilla Sparring (C), som inför omvalet är ordförande i Faluns omvårdnadsnämnd, tyckte att beskedet var tufft efter allt slit i det ordinarie valet och så tätt inpå EU-valet, som ska hållas om sju veckor.

Rösträkningen borde ha gått att lösa trots den felaktiga hanteringen, kanske hade det gått med hjälp av utländska rösträknare, enligt Sparring.

”Det här är ju en jätteapparat”, säger hon och påminner om att det inte bara är i Falun som det går att rösta utan i alla svenska kommuner och på svenska ambassader runt om i världen.

Hon tillägger att hon trots allt respekterar beslutet.

”Det är ju ett demokratiskt beslut som har fattats, så det är bara att bita i det sura äpplet och kavla upp ärmarna. Det blir som, det blir, som vi säger här i Dalarna”, säger Sparring.

För Faluns oppositionsråd Jonas Lennerthson (S) var beslutet om omvalet samtidigt mycket välkommet. Han hoppas nu på en ny mandatfördelning som gör att han kan peta moderaten Mats Dahlberg från posten som kommunalråd.

”Det här är andra chansen för oss, så är det”, säger han.

Enligt Lennerthson hade det troligen räckt med ett mandat till de rödgröna i stället för till allianspartierna för att stoppa dagens minoritetsstyre i Falun.

”Då hade C troligen varit mer intresserade av att sy ihop en uppgörelse med oss, tror jag”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera