1515

Låt våren 2020 bli oljans vändpunkt

LEDARE. Oljepriset har totalhavererat de senaste dagarna. Det bör skapa förutsättningar för att öka takten i omställningen från fossila bränslen.

Foto:Carina Johansen

På tisdagen fortsatte massakern på oljepriset för andra dagen. Priset på Nordsjöoljan, kallad Brent, föll i den tidiga handeln till under 20 dollar per fat, vilket är den lägsta nivån på 18 år. 

Raset inleddes på måndagen då terminspriset (som sätts nu på en framtida affär) för maj på den amerikanska oljan (WTI) föll under noll, till hela -37.63 dollar per fat. Terminerna för maj handlades sista dagen på tisdagen. Det är inte ovanligt att prisrörelserna är stora vid slutet av en period, när man skiftar från handel med ett finansiellt instrument till den fysiska oljemarknaden. Men aldrig förr har de fallit så lågt.

Det finns tre primära orsaker till genomklappningen.

*Användningen av olja har tvärnitat när hälften av världens ekonomiska aktivitet stängt för att bromsa covid-19. Hittills i år har efterfrågan fallit med 30 procent och prognoserna pekar mot en nedgång på 20 procent under årets första sex månader. 

*När efterfrågan försvann ville köparna ha betalt för att ta emot oljan, för den trånga sektorn just nu är inte oljan i sig, utan lagringskapacitet. Till havs ligger fullastade tankfartyg och väntar på att få lossa oljan någonstans. Det problemet kommer inte upphöra i närtid. Oljeindustrin är komplex och kan inte ställa om så snabbt.

*Raset fördjupades av att en stor amerikansk aktör gick ur sin maj-position, marknaden svämmades plötsligt över av dessa papper.

Många analytiker ser en risk att detta bara är början. Det finns en oro för att lågkonjunkturen kan dra ut i flera år och fortsätta pressa oljan. Men det finns även strukturella orsaker i botten. De underliggande oljepriserna har trendat nedåt sedan 2014. Med covid-19 har överkapaciteten blivit ett akut problem och försämrat relationerna mellan de oljeproducerande länderna.

Medan Saudiarabien och Ryssland har legat ganska konstant på runt 12 procent av den globala produktionen sedan 2005 har USA mer än dubblat sin kapacitet och blev 2018 störst. Även andra länder har de senaste åren ökat sin produktion, som Norge, Guyana och Brasilien. Överenskommelsen nyligen mellan Opec och Ryssland att sänka produktionen med 10 procent har ännu inte haft någon effekt, och få tror att det kommer räcka för att stabilisera priset. 

Oron har förstås påverkat de noterade oljebolagen, och även spillt över på andra noterade energibolag. Det senaste året har avkastningen i gas- och oljesektorn enligt S&P varit -53,7 procent, att jämföra med det totala snittet på -6,2 procent. Även sett i ett längre perspektiv har sektorn förlorat sin tyngd. 1980 utgjorde olja/gas 28 procent av S&P, nu rör det sig om ett par procent. För investerarna innebär det att risken har ökat. Occidental Petroleum, där Warren Buffetts Berkshire Hathaway investerat, har exempelvis tappat 75 procent av sitt värde i år.

Värst är det för de amerikanska frackingbolagen som har höga utvinningskostnader, enligt Citigroup har antalet konkurser i dessa ökat med 50 procent det senaste året. Även de högt skuldsatta, som brittiska BP och Premier Oil, har det tufft. Allt talar för att större omstruktureringar är att vänta. 

En del av oljebolagen har investerat i förnybara energikällor, men få av dem kommer kunna öka investeringarna där i närtid när de slåss med förluster och skulder som de inte kan betala räntorna på.

International Energy Agency har i tidigare prognoser räknat med att efterfrågan på olja toppar 2030. Men toppen kan nås tidigare, det vore välkommet. Omställningen från fossilfria bränslen skapar successivt en överkapacitet i oljebolagen. Det gäller inte minst övergången till eldrift inom fordonsflottan. 

En joker i leken är om viruset ändrar beteenden mer varaktigt, i form av mindre resande, och att industrier flyttar hem en del produktion, vilket minskar frakter runt jorden. Dessutom bidrar ökad energieffektivitet till att det successivt krävs mindre olja för ökad produktion. 

Oljebolag tenderar att ha uppfattningen att oljans betydelse kanske minskar någon gång långt i fram i tiden. Det är dags att inse att framtiden närmar sig. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?