1515

Låt svensk polis spana som fransk

LEDARE. De svenska lagarna räcker fortfarande inte till för att komma åt de kriminella gängen. Det bör regeringen åtgärda.

Foto:Ali Lorestani/TT

På tisdagen åtalade kammaråklagare Anna Stråth 30 personer, med koppling till kriminella gäng i Stockholm, som Vårbynätverket och Shottaz. Det rör sig om mordförsök, sprängningar, kidnappning och grovt narkotikabrott. En av de åtalade är rapparen Yasin Mahamoud som utsågs till Årets artist på P3-guldgalan den gångna helgen.

Det är en stor händelse. Normalt är sådana här fall notoriskt svåra eftersom många personer på olika nivåer är involverade, ingen vill vittna och det är svårt att säkra bevis. Om man ska tro inrikesminister Mikael Damberg är det Sveriges införande av hemlig dataavläsning (HDA) för ett år sedan som ligger bakom att ett åtal kom till stånd. Men det stämmer inte.

De svenska lagarna räcker fortfarande inte till för att komma åt de kriminella gängen. Det är exempelvis inte tillåtet för den svenska polisen att läsa av en kommunikationstjänst i realtid och ta del av alla användares interaktioner, vilket var centralt för tisdagens åtal. Detta påpekade åklagaren Daniel Larsson i en debattartikel i Expressen (23/3) under rubriken ”Regeringens bluff om gängframgångarna”. Dessutom kommer polisen fortfarande inte åt information som är lagrad i molntjänster. 

Istället är det den franska polisen och Interpol som ligger bakom att svensk polis kommit åt gängen. Det berättade DN i lördags (20/3). De senaste åren har allt fler kriminella gäng börjat köpa tjänster av det hittills anonyma holländska bolaget Encrochat, som tillhandahåller telefoner och avancerad kryptering av kommunikationen.

Europol i Haag har lett en hemlig operation för att hacka Encrochats servrar, som står i Frankrike. Ett fåtal länder har ingått, och Sverige fick vara med enkom för att vi var så hårt utsatta för tung kriminalitet. Fransk domstol godkände att operationen övervakade tusentals personer som ingick i kommunikationen. De lyckades, och svensk polis fick ta del av informationen.

Detta hade inte kunnat ske i Sverige med nuvarande lagstiftning. Och med tanke på att det tog fem år att få den otillräckliga HDA på plats bör Mikael Damberg och justitieminister Morgan Johansson böja nacken ödmjukt. Det räcker inte med fler ungdomsgårdar. Om svensk polis ska ha en chans mot de dödliga kriminella gängen måste de ha rätt verktyg. 


Innehåll från NetApp, Arrow och NVIDIAAnnons

Så kan NetApp ONTAP AI frigöra kraften i AI-affären – och öka affärsutvecklingen

Fredric Wall, Enterprise Sales Manager Nordics & Benelux på NVIDIA, och Viktor Winberg, AI Lead på NetApp i Sverige.
Fredric Wall, Enterprise Sales Manager Nordics & Benelux på NVIDIA, och Viktor Winberg, AI Lead på NetApp i Sverige.

Mer och mer data samlas in och samtidigt blir AI-tjänsterna allt vanligare och smartare.

Det gör att den underliggande arkitekturen måste ha större kapacitet.

NetApps lösning ONTAP AI, byggd med teknologi från NetApp och NVIDIA, kan frigöra kraften i AI-lösningen.

– Vi har en skyldighet att använda AI för att förbättra funktioner i vårt samhälle. Det öppnar upp helt nya möjligheter, säger Fredric Wall, Enterprise Sales Manager Nordics & Benelux på NVIDIA.

Kunskaperna kring AI, Deep Learning och Machine Learning blir allt större. Kombinerat med dataexplosionen från till exempel sensorer, kameror samt finansiella transaktioner, ökar kraven på de tekniska plattformarna som behöver stötta med automatiserade realtidsbeslut och i vissa fall kunna förutsäga beslut på ett korrekt sätt då det kan påverka liv och säkerhet.

– AI-industrin håller på att mogna väldigt fort. Samtidigt finns ett stort uppdämt behov av denna teknik samt att kunskaperna inte räcker till. Det gör att det finns en utmaning för AI-industrin att växa, säger Fredric Wall. 

Samtidigt som den underliggande infrastrukturen och den plattform som AI-lösningarna bygger på måste ha mycket mer kapacitet, både när det gäller lagring och överföring, måste systemen vara stabila, rigoröst testade men också designas och levereras i en så enkel form som möjligt.

– Här kommer NetApp ONTAP AI in som ett naturligt inslag, säger Fredric Wall.

ONTAP AI – snabbare och förenklad AI-utveckling 

NVIDIA utvecklar den del av teknologin som utgör beräkningskraften. I grunden finns en GPU, en snabbare processor än den traditionella lösningen med en CPU.

– Man kan säga att det är en starkare och kraftigare motor som gör beräkningar enormt mycket snabbare än traditionella motorer, detta mycket tack vare att en GPU gör beräkningar parallellt medan en CPU gör det sekventiellt. Vissa beräkningsmodeller och applikationer lämpar sig mycket bättre för en GPU. Kraften kan öka hundra till ett jämfört med en lösning baserad på traditionell CPU-teknologi. Det är en enorm skillnad. I klarspråk betyder det att hundratals servrar kan ersättas med ett fåtal, säger han.

Långt samarbete

Viktor Winberg är AI Lead på NetApp i Sverige.

– I ONTAP AI är det NVIDIA som står för hästkraften och vi på NetApp levererar bränslet, det vill säga ditt data, säger han.

NVIDIA och NetApp har ett långt samarbete kring referensarkitekturer för att göra det enklare för verksamheter att komma i gång med AI och skapa nya insikter och snabbare resultat.

– Jag tycker att ONTAP AI är en fantastisk arkitektur då den lämpar sig för alla typer av tillämpningsområden inom AI, som förebyggande underhåll, smartare logistik och medicinsk forskning. Den kan enkelt installeras som ett komplement i en organisations existerande IT-lösning och behöver således inte ersätta någon hårdvara som personalen redan är van att arbeta med. Det är helt enkelt en lösning som kan samla allt data och all AI-utveckling i en plattform, avslutar Viktor Winberg.

Läs mer om NetApp ONTAP AI här 

Mer från NetApp, Arrow och NVIDIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NetApp, Arrow och NVIDIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?