1515

Låt medarbetarna fortsätta på distans

LEDARE. Fördelarna med distansarbete är många. Men den främsta är möjligheten att rekrytera personer oavsett var de bor.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

På tisdagseftermiddagen skickade Twitters grundare och vd Jack Dorsey ett mejl till sina anställda. Han meddelade att de som vill fortsätta arbeta hemifrån efter att corona-smittan har mattats av kan göra det. Andra företagsledare kommer att följa i Dorseys spår. Det innebär början på ett nytt sätt att organisera arbete som lär få stora konsekvenser för rekrytering, kostnader och överhettade fastighetsmarknader i centrala lägen.

Värdet av, och förutsättningarna för, hemarbete eller distansarbete ser förstås helt olika ut i olika branscher. Till dem som långt innan corona haft mycket distansarbete hör finans, försäkring, fastigheter och it. De kommer att fortsätta på den inslagna vägen. I några sektorer är det inte aktuellt. Men många företagsledare sitter nu och grubblar över om alla måste sitta i ett antal utvalda städer, i samma lokal mellan samma klockslag, som man hittills gjort.

Modellen är lika gammal som arbetsplatsen som fenomen. Därför har de flesta bolagsledningar fram till nu inte analyserat vad som är optimalt för just dem. Men uppmaningen från smittskyddsansvariga världen över att ”alla som kan” ska arbeta hemma har tvingat både individer och företag att flytta gränser för vad som är möjligt, och önskvärt. 

Fördelarna med distansarbete är många. Den kanske främsta är möjligheten att rekrytera personer oavsett var de bor. Företaget kan ha huvudkontor i Malmö, eller London, och rekrytera nyckelpersoner som bor i Kiruna, Umeå, eller Kuala Lumpur. Sökande kan få toppjobbet utan att behöva flytta, eller göra slut med partnern som inte vill flytta med.

De stigande bostadspriserna i kluster som Silicon Valley, och storstäder som Stockholm, har de senaste decennierna också blivit ett hinder för rekrytering, det försvinner när man inte behöver flytta till nya jobbet. Samtidigt bör ett kraftigt ökat distansarbete bidra till att minska efterfrågan på både bostäder och företagsfastigheter i tidigare glödheta lägen. Då faller kostnaderna både för företag och anställda. Och när de höga levnadsomkostnader som drivit upp vissa specialistlöner i framför allt Silicon Valley faller lär även lönerna mattas av.

Men distansarbete handlar också om att öka flexibiliteten för de anställda och göra dem nöjda. För unga barnfamiljer kan det innebära en väsentligt ökad livskvalitet. Enligt en Gallup-enkät (NYT 15/2 2017) har möjligheten att arbeta hemma stor betydelse för beslutet att ta ett jobb. Det kan också öka den anställdas engagemang rejält, men enligt enkäten bara om man arbetar hemifrån 60-80 procent. Det optimala verkar vara att kunna vara hemma, men inte förlora kontakten med den fysiska arbetsplatsen. Produktiviteten kan också öka, det visar en studie från Stanford (2018). Vid ett call-center tog de som valde att arbeta hemifrån under nio månader emot 13 procent fler samtal än kontrollgruppen.

Erfarenheten att produktiviteten ökar har även Silicon Valleys för närvarande högst värderade startupbolag (360 miljarder kronor), mjukvaruplattformen Stripe. Förra året beslöt bolaget att deras femte teknikhubb skulle vara en distanshubb, och ha samma status som kontoren i San Francisco, Seattle, Dublin och Singapore. 

Stripe skriver på sin hemsida att det interna samarbetet via digitala kanaler sedan de startade för tio år sedan har utvecklats ”chockerande väl”. ”Det mesta ingenjörsjobbet på Stripe sker i konversationen mellan tekniker, genom tänkande och genom att omvandla tankarna till produkter. Av dessa är tänkandet det enda som inte sker online.” 

Det finns förstås nackdelar och risker med hem- och/eller distansarbete. It-säkerhet kan vara en stor utmaning. Hemarbete fungerar sämre för trångbodda, men även för ensamstående, som riskerar isolering när man inte har en arbetsplats att gå till. En del kan få svårt att skilja på arbetstid och fritid. Men det mesta är en vanesak. I ett första steg kan man göra som Jack Dorsey på Twitter, låta medarbetarna välja.


Innehåll från OffertwayAnnons

Ta tillfället i akt och se över avtalen under semestern

Sommarens lägre tempo är ett bra tillfälle att i lugn och ro fundera över företagets framtid. Vad kan ni göra smartare och var finns pengar att spara? Varför inte passa på att titta över bolagets abonnemangsavtal för telefoni och it? Här finns mycket att vinna. 

Offertway tipsar om hur du kan gå tillväga. 

Läs mer om vägen till rätt avtal 

– Att förhandla företagsavtal för kommunikationstjänster kan vara krävande. Det tar tid att ringa runt och du måste ha helst också vara en duktig förhandlare. Det ville vi ändra på för att göra marknaden mer rättvis, säger Mathias Winberg.  

Tillsammans med kollegan Jonas Lundqvist grundande han Offertway. Det är en oberoende digital tjänst som gör det lättare för företag att jämföra priser och villkor på offerter för företagstjänster som telefoni, växel, bredband, digitala tjänster och körjournaler.  

Stora besparingar

De har försökt att göra tjänsten så enkelt som möjligt.

 – Du fyller bara i ett digitalt formulär och svarar på några frågor om verksamhetens abonnemangsbehov. Det tar bara någon minut. Inom 48 timmar får du offerter från upp till fyra utvalda återförsäljare och kan gå igenom dem i lugn och ro, säger Mathias Winberg.  

– Det är helt upp till dig om du vill gå vidare med någon av dessa, det är inget krav. Men kostnadsbesparingen är oftast påtaglig – upp till 40 procent – så de allra flesta vill det. När du sedan kommer tillbaka från semester går det snabbt att få det nya avtalet och besparingen på plats, vilket ger en skön start på hösten. 

Jonas Lundqvist och Mathias Winberg, grundare av Offertway.
Jonas Lundqvist och Mathias Winberg, grundare av Offertway.

Stora skillnader i avtalen 

Innan Mathias Winberg och Jonas Lundqvist startade Offertway gjorde de en undersökning där de studerade 100 företag och deras telefonikostnader och behov. Den visade sig att det skilde i snitt över 40 procent i månadskostnader för företagsabonnemang med exakt samma innehåll – hos en och samma operatör. 

De hittade inte heller något tydligt samband mellan företagssegment och kostnader.  Oavsett företagets storlek upplevde företagen också att det var krångligt att komma i kontakt med mobiloperatören och få kontroll på sina avtal. 

– Det bekräftade att vi var på rätt spår. Att göra förarbetet på egen hand tar lång tid och är svårt. De företag de pratade med tyckte även att det var knepigt att hitta rätt bland återförsäljare, säger Jonas Lundqvist.

– Men genom att använda vår tjänst blir allt det lättare. Du kan inte bara sänka priset utan även förbättra villkoren och innehållet i tjänsten så att den blir rätt just för dig. Du knyter en lokal återförsäljare till dig och om problem uppstår får du den service och support som krävs.

Läs mer om vägen till rätt avtal 

 

Mer från Offertway

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Offertway och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?