Timingen är speciell. Det var inte många dagar sedan det tyska fotbollslandslaget gjorde en tydlig markering mot värdlandet Qatar och Fifa inför sin premiärmatch i världsmästerskapet apropå förbudet att bära ”One Love”-armbindlar.
LBTQ+ är långtifrån det enda område där det uppdagats brister i Qatars syn på mänskliga rättigheter.
Att belöna landet med ett mångårigt gasavtal framstår som ovanligt smaklöst av den tyska regeringen, särskilt just nu.
Men det är knappast något de gör lättvindigt. Avtalet är en krass påminnelse om den nya verklighet som uppstått efter Rysslands invasion av Ukraina och de sanktioner som följt. Regeringar prioriterar sin befolknings energiförsörjning och då får andra hänsyn stå tillbaka.
Hur illa man än tycker om Qatar är det en mindre dålig handelspartner än Ryssland.
Avtalets längd säger också något om samtiden. Nu handlar det förvisso om en relativt liten mängd LNG som Qatar ska leverera. Men att leveranserna ska pågå till 2040 vittnar om hur avlägsen den fossilfria framtiden fortfarande är.
Den tyska ekonomiministern Robert Habeck, tillika språkrör för Die Grünen, tycks dock obekymrad. ”Jag hade inte haft något emot 20 år eller ännu längre kontrakt”, sa han till reportrar.
Det är såklart lätt att vara efterklok, men tyskarna hade kunnat undvika att hamna i den här prekära energisitsen. Med en bibehållen kärnkraftsflotta hade utsikterna för en fossilfri framtid sett betydligt ljusare ut. Men den nuvarande Scholz-regeringen tycks ha för avsikt att fullfölja Merkel-regeringens avvecklingsbeslut.
Tysklands energiproblem berör hela EU, mot bakgrund på landets ekonomiska tyngd. Förhoppningsvis inser Scholz & Co att det är illa nog – att de inte ska sätta käppar i hjulet också för andra länders fossilfria framtidsplaner.
Som Sverige, exempelvis.
Uniper, som tas över av tyska staten vid årsskiftet, är majoritetsägare i kärnkraftverket i Oskarshamn och minoritetsägare i både Ringhals och Forsmark-verken. Uniper äger dessutom nedlagda Barsebäck.
Det vore minst sagt snopet om de svenska planerna för ny kärnkraft grusas av Uniper, indirekt tyska staten och dess kärnkraftsmotstånd.
Här har den svenska regeringen ett viktigt påverkansarbete framför sig.
Lyssna på det senaste avsnittet av Di:s ledarpodd som handlar om det amerikanska infrastrukturpaketet IRA, dess konsekvenser för Europas näringsliv och hur europeiska politiker ska svara.