Annons

Låt inte Tyskland sätta krokben för svensk kärnkraft

På tisdagen blev det klart att de tyska elbolagen Uniper och RWE tecknat ett långtidsavtal med Qatar Energy för leveranser av flytande gas, LNG. 

Med start 2026 och följande 15 år ska emiratet leverera 2 miljoner ton naturgas per år.

GASBEROENDE. Den tyska förbundskanslern Olaf Scholz och hans regering ser ut att fullfölja Merkel-regeringens avvecklingsplan för de tyska kärnkraftverken. Därmed gör sig tyskarna mer beroende av import av gas från högst tveksamma länder under lång tid framöver.
GASBEROENDE. Den tyska förbundskanslern Olaf Scholz och hans regering ser ut att fullfölja Merkel-regeringens avvecklingsplan för de tyska kärnkraftverken. Därmed gör sig tyskarna mer beroende av import av gas från högst tveksamma länder under lång tid framöver.Foto:Michael Sohn

Timingen är speciell. Det var inte många dagar sedan det tyska fotbollslandslaget gjorde en tydlig markering mot värdlandet Qatar och Fifa inför sin premiärmatch i världsmästerskapet apropå förbudet att bära ”One Love”-armbindlar. 

LBTQ+ är långtifrån det enda område där det uppdagats brister i Qatars syn på mänskliga rättigheter. 

Att belöna landet med ett mångårigt gasavtal framstår som ovanligt smaklöst av den tyska regeringen, särskilt just nu.

Men det är knappast något de gör lättvindigt. Avtalet är en krass påminnelse om den nya verklighet som uppstått efter Rysslands invasion av Ukraina och de sanktioner som följt. Regeringar prioriterar sin befolknings energiförsörjning och då får andra hänsyn stå tillbaka. 

Hur illa man än tycker om Qatar är det en mindre dålig handelspartner än Ryssland.

Avtalets längd säger också något om samtiden. Nu handlar det förvisso om en relativt liten mängd LNG som Qatar ska leverera. Men att leveranserna ska pågå till 2040 vittnar om hur avlägsen den fossilfria framtiden fortfarande är. 

Den tyska ekonomiministern Robert Habeck, tillika språkrör för Die Grünen, tycks dock obekymrad. ”Jag hade inte haft något emot 20 år eller ännu längre kontrakt”, sa han till reportrar.

Det är såklart lätt att vara efterklok, men tyskarna hade kunnat undvika att hamna i den här prekära energisitsen. Med en bibehållen kärnkraftsflotta hade utsikterna för en fossilfri framtid sett betydligt ljusare ut. Men den nuvarande Scholz-regeringen tycks ha för avsikt att fullfölja Merkel-regeringens avvecklingsbeslut. 

Tysklands energiproblem berör hela EU, mot bakgrund på landets ekonomiska tyngd. Förhoppningsvis inser Scholz & Co att det är illa nog – att de inte ska sätta käppar i hjulet också för andra länders fossilfria framtidsplaner. 

Som Sverige, exempelvis. 

Uniper, som tas över av tyska staten vid årsskiftet, är majoritetsägare i kärnkraftverket i Oskarshamn och minoritetsägare i både Ringhals och Forsmark-verken. Uniper äger dessutom nedlagda Barsebäck.

Det vore minst sagt snopet om de svenska planerna för ny kärnkraft grusas av Uniper, indirekt tyska staten och dess kärnkraftsmotstånd. 

Här har den svenska regeringen ett viktigt påverkansarbete framför sig.

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Di:s ledarpodd som handlar om det amerikanska infrastrukturpaketet IRA, dess konsekvenser för Europas näringsliv och hur europeiska politiker ska svara.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från FolksamAnnons

Undvik pensionsgapet – så kan du få ett säkrare pensionssparande

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Genom traditionell förvaltning – där Folksams förvaltning sköter pengarna åt en – kan man få ett säkrare pensionssparande utan att behöva lägga ned mycket tid eller egen aktivitet.

– Generellt är det svårt att uppnå balansen mellan relativt hög avkastning och låg risk på andra sätt än med traditionell förvaltning, säger Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Boka placeringsterapi – personlig rådgivning för dig och ditt kapital 

För den som är insatt och har mycket tid finns i dag stora möjligheter att skräddarsy sin pensionsportfölj efter eget behov, tyckande och kunnande. 

– Men om man inte vill eller kan lägga ned mycket tid eller själv vill ”vakta” sina investeringar, kan det vara bra att ha en autopilot i form av erfarna förvaltare som sköter portföljen åt dig och balanserar mellan aktier, räntor och fastighetsinvesteringar, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

Nyttan är att man då kan få en relativt hög avkastning, 6,5 procent i genomsnitt de senaste fem åren, och samtidigt till en väsentligt lägre risk än om pengarna hade varit direktinvesterade i aktier.

– Generellt är det svårt att uppnå den balansen på andra sätt än med traditionell förvaltning, säger han.

Bestäm själv vem som ska få pengarna

Folksams traditionella förvaltning kan användas i både kapitalförsäkring och tjänstepension och av både privatpersoner och företag.

Den som väljer kapitalförsäkring kan själv välja förmånstagare, det vill säga att man kan bestämma vem som får pengarna om man skulle gå bort. Det kan vara värdefullt i dag när familjekonstellationerna ofta ser annorlunda ut jämfört med förr.

– Särboskap, samboskap, bonusbarn och särkullbarn blir vanligare. Det är inte bara mamma, pappa, barn som gäller längre. Med en kapitalförsäkring kan man välja sin förmånstagare, annars behöver man göra det med ett testamente. Pengarna är redan skattade och betalas ut automatiskt. Det kan göra att man undviker risk för meningskiljaktigheter mellan sina barn. Som förälder kan det vara värt rätt mycket.

Ytterligare en fördel Fredrik Nyberg lyfter fram med traditionell förvaltning är att man – när det behövs – kan få kostnadsfri hjälp av rådgivare.

– Kundens liv och behov står i fokus i varje möte för att ge kunden mervärde. Under en rådgivning får man hjälp att få koll på sin ekonomi, man får en ganska tydlig bild av hur mycket man kommer att få i pension, och man får råd kring hur man ska nå den pension eller livssituation man vill ha, om det så handlar om resor, hobbies eller att hjälpa barn och barnbarn.

Rådgivning underlättar

Ett viktigt område där rådgivning kan underlätta handlar om pensionsgapet mellan män och kvinnor, understryker Fredrik Nyberg.

– Statistiken visar att kvinnor halkar efter. Om man är hemma mycket med barnen under de första åren kan man få en lägre pension senare i livet. Det är en familjefråga där lösningen ser olika ut för olika familjer och här kan rådgivning hjälpa. Det handlar inte om att spara 10 000 kronor i månaden, även mindre summor kan räcka långt.

När en människa pratar med en annan människa kan man dessutom lättare fånga upp behov som man kanske inte ens visste att man hade, konstaterar Fredrik Nyberg. En grupp som kan få hjälp genom rådgivning är äldre personer som kommer behöva sina pengar mer i närtid men omedvetet sitter på hög risk eller använder tjänster som inte längre passar livssituationen.

– Det är ett fantastiskt jobb att vara rådgivare och komma till jobbet varje dag och kunna förändra människors liv genom att se till att de börjar spara, samlar sitt sparande, eller riskjusterar sin placering.

Sugen på att flytta din individuella tjänstepension? Läs mer här. 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera