1515
Annons

Låt inte Trump fortsätta att stå i centrum

LEDARE. Donald Trump kommer att gå till historien som den första amerikanska presidenten någonsin att ställas inför riksrätt två gånger. Det står klart efter en omröstning i representanthuset på onsdagen. Totalt röstade 232 ledamöter för riksrätten, bland dem tio republikaner, medan 197 röstade emot.

RIKSRÄTT. Genom riksrätten kan Trump hindras från att i framtiden inneha ett politiskt ämbete igen. Frågan är om riksrätten behövs för det.
RIKSRÄTT. Genom riksrätten kan Trump hindras från att i framtiden inneha ett politiskt ämbete igen. Frågan är om riksrätten behövs för det.Foto:Alex Brandon

Det som han anklagas för är uppvigling till uppror i samband med förra veckans stormning av Kapitolium, där fem människor dog. Strax innan upploppet började höll Trump ett tal där han uppmanade sina anhängare att gå längs med Pennsylvania Avenue mot kongressen och ”visa styrka”. I efterhand har han nekat till något personligt ansvar för det som därefter utspelade sig.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, har beskrivit det som att Trump för ett krig mot demokratin. På grund av den fara han utgör måste han tvingas bort från sin post. Efter att vicepresident Mike Pence nekat till att avsätta Trump genom det 25:e tillägget är riksrätt det enda verktyg som kvarstår. Härnäst ska åtalet ta vid i senaten, där det krävs en kvalificerad majoritet för att få presidenten fälld.

Hur avskyvärd Trump och hans retorik än må vara, är det något med riksrätten som skaver. Om mindre än en vecka är han borta från makten. Joe Biden svärs in som president den 20 januari. Senaten återsamlas först dagen innan. Det innebär att riksrätten kommer att hållas mot en ex-president, och påbörjas samtidigt som den tillträdande administrationen ska rivstarta sin mandatperiod.

Inte ens Biden verkar överdrivet förtjust i tanken. I en kommentar säger han att han hoppas att senaten kan hantera riksrätten och ”samtidigt arbeta med andra brådskande ärenden”. Samtidigt är det lockande för både demokrater och republikaner att få Trump fälld. Genom riksrätten kan han hindras från att i framtiden inneha ett politiskt ämbete igen.

Frågan är om det behövs. Trumps förtroende är rekordlågt. Scenerna från Kapitolium kommer för alltid färga hans presidentskap. I stället för att ta chansen till en välbehövlig nystart efter fyra kaotiska år i amerikansk politik, riskerar fokus förbli på Donald Trump. Precis som det har varit sedan 2016. Med Biden på väg in borde inte Trump tillåtas dominera ytterligare en mandatperiod.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från Folk och FörsvarAnnons

Kunskap om säkerhet är lika viktigt oavsett vem som styr Sverige

Det blir allt viktigare att vi förstår vad det är som påverkar fred, frihet och demokrati i den komplexa värld vi lever i idag. Genom att vara en oberoende aktör och sprida kunskap om vår försvars- och säkerhetspolitik samt lyfta dessa frågeställningar i ett bredare perspektiv är föreningen Folk och Försvar en viktig del i vår demokratiska process. 

– Vi är en fristående och oberoende aktör som inte tar ställning utan försöker tillhandahålla fakta och kunskap kring vår försvars- och säkerhetspolitik. Att påverka börjar med kunskap och vi tycker att det är viktigt att alla i samhället får möjlighet att engagera sig i de här frågorna, säger Maud Holma von Heijne, generalsekreterare Folk och Försvar. 

Folk och Försvar grundades 1940 med målet att bygga en bro mellan samhälle och försvar och skapa en ökad förståelse för Sveriges försvarspolitik. Idag har Folk och Försvar drygt 100 medlemsorganisationer, allt ifrån frivilliga försvarsorganisationer, arbetsmarknadens parter och politiska ungdomsförbund till Rädda barnen, Scouterna och Svenska kyrkan.

– Det som gör oss unika är att vi som oberoende förening har en sådan bredd och förankring i samhället. För vill vi värna om fred, frihet och demokrati så behövs det en försvarsvilja och en folkförankring, förklarar Maud Holma von Heijne. 

Samhällssäkerhet berör idag flera

Den globala värld vi lever i gör att fler aktörer behöver vara involverade i det som rör vår samhällssäkerhet, menar Maud Holma von Heijne, och det är också något som Folk och Försvar verkar för.

– Det här gäller inte minst näringslivet som idag har en nyckelroll inom viktiga samhällsfunktioner. 

Att sprida kunskap och göra den tillgänglig brett är Folk och Försvars grundbult. Det görs dels genom seminarier, podcasts och artiklar som är gratis och tillgängliga för allmänheten, dels genom Rikskonferensen i Sälen. 

– Vi satsar också mycket på utbildning i gymnasieskolorna där ungdomarna får öva på säkerhetspolitik samt närvaro på journalist- och kommunikationsutbildningar. Det gör oss unika som organisation att vi når ut till så många idag och kan skapa ökad kunskap och förståelse, utan att tala om för folk vad de ska tycka, avslutar Maud Holma von Heijne.

Om Folk och Försvar

Vi bedriver utbildningar och utgör en plattform för offentlig debatt om försvars- och säkerhetspolitik samt krisberedskap. Över 100 medlemsorganisationer garanterar vårt oberoende. Vi genomför kostnadsfria utbildningar i gymnasiet, på högskola och universitet samt seminarier, podcasts och artiklar. Det vi gör är tillgängligt för alla och gratis. 

Läs mer om Folk och Fösvar här. 

Kontakta Folk och Försvar här. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folk och Försvar och ej en artikel av Dagens industri

Viktigt att ha järnkoll på blankarna

Blankning är ett av placerarnas redskap för att skapa avkastning. Det sker genom att man lånar aktier mot en avgift, säljer dem för att senare köpa tillbaka dem till ett lägre pris. Om allt går blankarens väg, vill säga.

OVÄLKOMMET INTRESSE. Telefonappen Truecaller är det senaste bolaget som har blivit föremål för en blankarattack.
OVÄLKOMMET INTRESSE. Telefonappen Truecaller är det senaste bolaget som har blivit föremål för en blankarattack.

Blankning är en självklar del av en väl fungerande marknad. Nästan all blankning sker i det tysta och syns bara i Finansinspektionens blankningsregister. Men vissa aktörer motiverar sin bristande tilltro till ett bolag offentligt. 

 För bolagen som drabbas kan den negativa uppmärksamheten bli ödesdiger. På onsdagen blev kommunikationsappen Truecaller föremål för en publik blankarattack. Precis som i fallet med fastighetsbolaget SBB är det investeraren Viceroy som ligger bakom. Viceroy hävdar bland annat att Truecaller bryter mot dataskyddsförordningar och undviker skatt.

Påståendena är allmänt hållna, vilket gör dem svåra för andra investerare att verifiera och för Truecaller att avfärda. Själva idén med Viceroys agerande verkar vara att skapa osäkerhet och få ägare att sälja aktien så att kursen sjunker (och blankningen blir lönsam). Det blir ett slags självuppfyllande profetia.

SBB:s vd och huvudägare Ilija Batljan hävdar att Viceroys handlande är kriminellt. Att det är en fråga om marknadsmanipulation. Han har försökt att få Finansinspektionen att granska agerandet men myndigheten har inte sett sig föranledd att gå vidare med SBB:s anmälan.

Men när är agerandet att betrakta som kursmanipulation? 

”Gör man en blankarrapport i syfte att påverka handeln är det brottsligt. Håller man sig analytisk och saklig, utan överdrifter och värdeord och har underlag för sina påståenden, kan det återspegla en genuin uppfattning hos den som skriver rapporten”, sa Jan Leopoldson, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten, till Di i somras.

Blankningen kan alltså fylla en viktig upplysande funktion – förutsatt att det finns underlag för vad som påstås. Den som frågar Truecaller och SBB skulle få höra att påståendena är grundlösa och att syftet bara är ett: att pressa ned aktiekursen.

Tillsynsmyndigheterna har här ett stort ansvar. Den tilltagande blankaraktivismen måste granskas noga. Vad som är okej och inte bör inte vara en tolkningsfråga. Tveksamma fall måste alltid granskas. Ytterst handlar det om förtroendet för marknaden.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera