1515

Låt inte Trump fortsätta att stå i centrum

LEDARE. Donald Trump kommer att gå till historien som den första amerikanska presidenten någonsin att ställas inför riksrätt två gånger. Det står klart efter en omröstning i representanthuset på onsdagen. Totalt röstade 232 ledamöter för riksrätten, bland dem tio republikaner, medan 197 röstade emot.

RIKSRÄTT. Genom riksrätten kan Trump hindras från att i framtiden inneha ett politiskt ämbete igen. Frågan är om riksrätten behövs för det.
RIKSRÄTT. Genom riksrätten kan Trump hindras från att i framtiden inneha ett politiskt ämbete igen. Frågan är om riksrätten behövs för det.Foto:Alex Brandon

Det som han anklagas för är uppvigling till uppror i samband med förra veckans stormning av Kapitolium, där fem människor dog. Strax innan upploppet började höll Trump ett tal där han uppmanade sina anhängare att gå längs med Pennsylvania Avenue mot kongressen och ”visa styrka”. I efterhand har han nekat till något personligt ansvar för det som därefter utspelade sig.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, har beskrivit det som att Trump för ett krig mot demokratin. På grund av den fara han utgör måste han tvingas bort från sin post. Efter att vicepresident Mike Pence nekat till att avsätta Trump genom det 25:e tillägget är riksrätt det enda verktyg som kvarstår. Härnäst ska åtalet ta vid i senaten, där det krävs en kvalificerad majoritet för att få presidenten fälld.

Hur avskyvärd Trump och hans retorik än må vara, är det något med riksrätten som skaver. Om mindre än en vecka är han borta från makten. Joe Biden svärs in som president den 20 januari. Senaten återsamlas först dagen innan. Det innebär att riksrätten kommer att hållas mot en ex-president, och påbörjas samtidigt som den tillträdande administrationen ska rivstarta sin mandatperiod.

Inte ens Biden verkar överdrivet förtjust i tanken. I en kommentar säger han att han hoppas att senaten kan hantera riksrätten och ”samtidigt arbeta med andra brådskande ärenden”. Samtidigt är det lockande för både demokrater och republikaner att få Trump fälld. Genom riksrätten kan han hindras från att i framtiden inneha ett politiskt ämbete igen.

Frågan är om det behövs. Trumps förtroende är rekordlågt. Scenerna från Kapitolium kommer för alltid färga hans presidentskap. I stället för att ta chansen till en välbehövlig nystart efter fyra kaotiska år i amerikansk politik, riskerar fokus förbli på Donald Trump. Precis som det har varit sedan 2016. Med Biden på väg in borde inte Trump tillåtas dominera ytterligare en mandatperiod.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?